Επικυρώνεται η συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας πρόκειται να επικυρώσει σήμερα την ιστορική συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συγκεκριμενοποιεί την απομάκρυνση του Κιέβου από τους κόλπους της Ρωσίας, ενώ η κατάπαυση του πυρός απειλείται έντονα, καθώς ο στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται ότι την παραβιάζουν.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται από την πλευρά του να επικυρώσει το μεσημέρι στο Στρασβούργο αυτή τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει πολιτική και οικονομική πτυχή.

 

Η επικύρωση αυτή αποδυναμώθηκε, σύμφωνα με ορισμένους, από την αναβολή για το τέλος του 2015 της έναρξης της ισχύος της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, ώστε οι Ευρωπαίοι να έχουν το χρόνο για να συνεχίσουν τις συνομιλίες με τη Μόσχα σχετικά με τη συμφωνία αυτή, στην οποία η Ρωσία αντιτίθεται έντονα.

 

Επί του πεδίου, την επομένη της πιο αιματηρής ημέρας στα ανατολικά της χώρας μετά την εγκαθίδρυση της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός, τα πυρά συνεχίσθηκαν χθες, Δευτέρα, κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως οι αντάρτες έβαλαν στόχο τις θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων που ελέγχουν το αεροδρόμιο, χωρίς να καταφέρουν να προκαλέσουν την αποχώρησή τους.

 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα στο πλαίσιο αυτό που δημιουργεί φόβους για μια νέα κλιμάκωση, το ουκρανικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει σήμερα δύο σημαντικά σημεία του πρωτοκόλλου της κατάπαυσης του πυρός της 5ης Σεπτεμβρίου: ένα νόμο περί αμνηστίας και ένα νόμο ο οποίος προβλέπει ένα “ειδικό καθεστώς” που θα εγγυάται μια μεγαλύτερη αυτονομία στις ρωσόφωνες αυτονομιστικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

 

Σύμφωνα με την προεδρία, το νομοσχέδιο εξαιρεί από ποινικές και διοικητικές διώξεις τους μαχητές, πλην εκείνων που έχουν καταστεί ένοχοι για “φόνους, βιασμούς και τρομοκρατία”. Σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο, εξαιρούνται επίσης απ’ αυτή την αμνηστία οι υπεύθυνοι για την καταστροφή εν πτήσει τον Ιούλιο του Μπόινγκ της Malaysia Airlines που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους.

 

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για το “ειδικό καθεστώς”, το Κίεβο συμφωνεί στην εγκαθίδρυση μιας προσωρινής αυτόνομης κυβέρνησης, η οποία θα αναλάμβανε καθήκοντα με την υιοθέτηση του νόμου και για τρία χρόνια. Οι αντάρτες, από την πλευρά τους, ζητούν ανεξαρτησία. Ο ενημερωτικός ιστότοπος Ukrainska Pravda γράφει πως τοπικές εκλογές θα μπορούσαν εξάλλου να οργανωθούν για στις 9 Νοεμβρίου στις περιοχές των αυτονομιστών.