Επιχείρηση «καθαριότητα»: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τα μικρόβια;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το μωρό σας μόλις έριξε το κρακεράκι του στο πάτωμα. Ισχύει ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων (που σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει να το τρώει, αν το πιάσετε εγκαίρως) ή μήπως πρέπει να το πετάξετε στα σκουπίδια;

Με λίγα λόγια τα μικρόβια κάνουν τελικά καλό ή όχι;

Υπάρχει μια πεποίθηση που υποστηρίζει ότι η έκθεση των μωρών και των παιδιών σε διάφορα είδη μικροβίων σε μικρή ηλικία, τα βοηθάει να χτίσουν ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι σε ασθένειες όπως το άσθμα, οι αλλεργίες, αλλά και άλλες ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί δηλαδή το σώμα μας να χρειάζεται «πρακτική άσκηση» απέναντι στα μικρόβια.

Σε μια έρευνα μάλιστα που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Υγιεινής στις ΗΠΑ, το 77% των μαμάδων με παιδιά κάτω των 5 ετών, θεωρούν ότι τα παιδιά τους πρέπει να εκτίθενται σε μικρόβια για να οικοδομήσουν ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αλήθεια είναι ότι το 20ο αιώνα αρχίσαμε να αλλάζουμε τον τρόπο ζωής μας. Ζούμε σε καθαρά σπίτια, το νερό το προσέχουμε, το φαγητό το αποστειρώνουμε και η έκθεση των παιδιών σε βακτήρια είναι πολύ μικρή. Αλλά η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να μην είναι καλό για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι σήμερα δεν πεθαίνουμε από ασθένεις όπως χολέρα και πανώλη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε το πλύσιμο των χεριών μας ή να τρώμε το φαγητό από το πάτωμα, αλλά δεν χρειάζεται να μας πιάνει υστερία με τα μικρόβια. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν κάποια όρια.

Για αυτά που μπορείτε να σταματήσετε να ανησυχείτε

Κατοικίδια ζώα

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα, είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν άσθμα. Επιπλέον τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς που έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά και ταλαιπωρούνται συχνά από κρυολογήματα και άλλα μικρόβια, είναι επίσης λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από αλλεργίες, άσθμα και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα πάντα αποστείρωση;

Μόλις το μωρό σας κλείσει τους έξι μήνες, τα αξεσουάρ του φαγητού (ποτήρια, πιάτα ) δεν χρειάζονται πια αποστείρωση. Για το πλύσιμό τους αρκεί το ζεστό νερό και ένα υγρό πιάτων, ξεπλένοντας τα όμως σχολαστικά, ώστε να μην μένουν υπολείμματα σαπουνιού. Αυτό που όμως εξακολουθεί να χρειάζεται αποστείρωση είναι το μπιμπερό και οι θηλές.

Αντιβιοτικά

Όταν το παιδί είναι άρρωστο, εννοείται πώς το πηγαίνετε στον γιατρό για εξέταση. Αλλά πολλές παιδικές ασθένειες προκαλούνται από ιούς. Τα αντιβιοτικά όμως δεν σκοτώνουν ιούς, αλλά μόνο βακτήρια. Οπότε δεν πρέπει να ζητάτε από τον παιδίατρο να γράψει αντιβιοτικά για ιώσεις, όπως η γρίπη ή σε ένα απλό κρύωμα. Ταυτόχρονα σκοτώνουν την φυσιολογικά χλωρίδα (μικρόβια δηλαδή που ζουν στον οργανισμό μας και βρίσκονται σε αρμονία με αυτόν). Η συντριπτική πλειοψηφία των συχνών λοιμώξεων του παιδιού σας δεν χρειάζονται αντιβίωση γιατί οφείλεται σε ιούς. Το μόνο που χρειάζεται το παιδί σας είναι να ξεκουραστεί, να τρώει και να πίνει ικανοποιητικά και ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός.

Επίσης αν χρησιμοποιείτε πολύ συχνά αντιβιοτικά, μπορεί να μην λειτουργήσουν σωστά όταν θα υπάρξει πραγματική ανάγκη.

Μικρόβια: Πώς να τα πολεμήσετε

Φυσικά δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για τα πάντα, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθείτε για να κρατήσετε την οικογένειά σας υγιή και ευτυχισμένη. Πώς μπορείτε λοιπόν να πάρετε τα μέτρα σας ενάντια στα μικρόβια που παραμονεύουν;

  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές σανίδες κοπής για προϊόντα όπως είναι το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά. Πλύνετε καλά τον πάγκο και τη σανίδα κοπής με ζεστό νερό και υγρό πιάτων.
  • Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων. Μαγειρέψτε ολόκληρο το κρέας στους 62°C τα αλεσμένα κρέατα στους 71°C, και το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα στους 74°C.
  • Μην αφήνετε το φαγητό για περισσότερες από δύο ώρες εκτός ψυγείου. Φροντίστε να παραμένει έξω όταν είναι ζεστό για λιγότερο από μία ώρα.
  • Απολυμάνετε τον πάγκο της κουζίνας πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, μετά την τουαλέτα, την αλλαγή πάνας, το χάδι στα κατοικίδια ζώα και κάθε φορά που σας φαίνονται βρώμικα ή έρχεστε απέξω.
  • Απολυμάνετε συχνά τις επιφάνειες στο μπάνιο, ειδικά αν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος.

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων

Οπότε τι κάνουμε αν κάτι πέσει κάτω και δεν έχουν περάσει περισσότερα από 5 δευτερόλεπτα; Οι απόψεις διίστανται.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Clemson λέει το 99% των βακτηρίων μεταφέρονται μόλις σε ένα δευτερόλεπτο. Έτσι, αν υπάρχει σαλμονέλα ή άλλα επικίνδυνα μικρόβια στο πάτωμα, μεταφέρονται αμέσως!

Από την άλλη τελειόφοιτοι φοιτητές του τμήματος Βιολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, διαπίστωσαν σε μία έρευνα που πραγματοποίησαν, ότι ο χρόνος είναι ο «κυριότερος παράγοντας» στη μεταφορά των βακτηριών από το δάπεδο στο τρόφιμο. Αυτό που έκαναν, είναι να παρακολουθήσουν πόσο γρήγορα μεταδίδονται από την επιφάνεια του δαπέδου, στα τοστ, στα ζυμαρικά και σε άλλες κολλώδεις τροφές, τα διάφορα βακτήρια.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι και ο τύπος του δαπέδου, είναι ζωτικής σημασίας για το χρόνο μεταφοράς των βακτηρίων, με το χαλί να φαίνεται πως είναι εκπληκτικά ασφαλέστερο! Το λοιπόν… Όσο πιο γρήγορα σηκώσουμε το φαγητό μας από το… δάπεδο, τόσο πιο καθαρό είναι!

Τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης ανακουφίζουν όλους αυτούς που πιστεύουν μέχρι σήμερα στον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων! Πάντως εμείς προτείνουμε να είστε σχολαστικοί με το …πάτωμα και να μην περπατάτε με τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι.