Επί ποδός για τις μετεγγραφές σε ΑΕΙ – ΤΕΙ -Πρόβλημα αν υποβληθούν πάνω από 15.000 αιτήσεις

Αγωνία για τον τελικό αριθμό των αιτήσεων μετεγγραφών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας.

 

Οπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, μέχρι χθες πήραν κωδικό για να υποβάλουν αίτηση 10.432 άτομα, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 6.000 αιτήσεις.

 

Η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει την ερχόμενη Παρασκεύη και οι αρμόδιοι παράγοντες φοβούνται το ενδεχόμενο ο αριθμός των φοιτητών που θα ζητήσει μετεγγραφή να ξεπεράσει τις 20.000, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα ιδρύματα. Οπως τόνισε χθες και ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, «εάν οι αιτήσεις φτάσουν κοντά στις 15.000 θα τα καταφέρουμε, αν όμως αυξηθεί ο αριθμός, θα υπάρχει θέμα.

 

Μάχη με τον χρόνο

Εμείς πάμε σε μία έντιμη εφαρμογή. Ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία είναι το πιο καίριο ερώτημα. Επιθυμία μας είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο μέχρι σήμερα 1.000 με 1.200 μετεγγραφές, κάνανε μέχρι τον Ιανουάριο ,Φεβρουάριο για να τις απαντήσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Γι’ αυτό ανέλαβε τη διαδικασία το υπουργείο Παιδείας».

 

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι θα γίνει προσπάθεια να συντομευθούν οι διαδικασίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα κάνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά η στατιστική τι λέει; Αφού με τον πολύ μικρότερο αριθμό μετεγγραφών τελειώνανε Γενάρη, ίσως και εμείς χρειαστούμε αυτό το χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσουμε την διαδικασία. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάμε πάρα πολύ συντομότερα».

 

Μετεγγραφές και βεβαίωση μόνιμης κατοικίας – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές

 

Να ενημερώσουμε τους υποψηφίους για μετεγγραφή ότι πέρα από τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν την ιδιότητα του πολύτεκνου, τρίτεκνου κλπ απαραίτητη είναι και η συνυποβολή της βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας των γονέων.

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 279 του Ν. 3463/2006) «η ιδιότητα μόνιμου κατοίκου βεβαιώνεται από το Δήμαρχο. Η οικεία βεβαίωση χορηγείται, εφόσον προκύπτει πραγματική εγκατάσταση στο Δήμο που αποδεικνύεται με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο απόδειξης λογαριασμού ΔΕΚΟ ή αντιγράφου εκκαθαριστικού της οικείας Δημοσίας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.). Εάν αιτιολογημένως η ιδιότητα του μονίμου κατοίκου δεν μπορεί να αποδειχθεί από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, αυτή αποδεικνύεται από τον ενδιαφερόμενο με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο. Η υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό αποδεικτικό μέσο. Σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος μπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση της βεβαίωσης με παράθεση ειδικής αιτιολογίας».

Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών δεν προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου η προϋπόθεση της διετούς κατοικίας για τη χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας, (ενώ επισημαίνουμε ότι αυτή – διετής κατοικία – αποτελεί προϋπόθεση μόνο για τη μεταδημότευση σε Δήμο) ούτε προκύπτει ελάχιστο υποχρεωτικό χρονικό διάστημα κατοικίας σ’ ένα Δήμο για την έκδοση της ως άνω βεβαίωσης. 

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι επικοινωνήσαμε με δήμους και μας επιβεβαίωσαν ότι δεν απαιτείται ελάχιστος χρόνος διαμονής για την έκδοση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας απλά θα πρέπει να προσκομίσουν οι αιτούντες τελευταίο λογαριασμό ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ιστοσελίδες αρκετών δήμων για την έκδοση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας είναι απαραίτητα τα παρακάτω δικαιολογητικά:

 

  • Αστυνομική ταυτότητα
  • Αντίγραφο λογαριασμού Δ.Ε.Κ.Ο (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., ή άλλων εταιρειών τηλεφωνίας, Δ.Ε.Υ.Α.Κ., κινητής τηλεφωνίας) ή συμβόλαιο σπιτιού.
  • Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση

 

Ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει τα πρωτότυπα δικαιολογητικά μαζί με μια φωτοτυπία η οποία θα κρατηθεί από την υπηρεσία ως δικαιολογητικό.

Η υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό αποδεικτικό μέσο

Παρατηρήσεις σχετικά με την έκδοση βεβαίωσης μονίμου κατοικίας

  1. Ο λογαριασμός ΔΕΚΟ πρέπει να είναι ο τελευταίος. Σε περίπτωση που ο πολίτης δεν έχει λογαριασμό στο όνομα του, ως αποδεικτικό κατοικίας μπορεί να προσκομίσει αντίγραφο ισχύοντος ενοικιαστηρίου συμβολαίου θεωρημένο από την Δ.Ο.Υ και απόδειξη Δ.Ε.Κ.Ο.
  2. Όποιος πολίτης δεν μπορεί να έρθει ο ίδιος για οποιονδήποτε λόγο, είναι απαραίτητο να εξουσιοδοτήσει άλλο άτομο που θα συναλλαχθεί με την υπηρεσία για λογαριασμό του.