Επί ποδός 7.000 αστυνομικοί για τη φύλαξη του Πολυτεχνείου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων και καταστροφών με αφορμή την σημερινή επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Περίπου 7.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί για τη φύλαξη του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων και της γύρω περιοχής, ενώ αυξημένη θα είναι η παρουσία των αρχών και σε άλλα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα (π.χ. Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και σχολές (Νομική), όπως και σε δημόσια κτίρια στο κέντρο της πόλης.

Τα μικρής έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν από ομάδα κουκουλοφόρων στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη Πέμπτη, άλλωστε, έδωσαν μια πρώτη «γεύση» για το τι μπορεί να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες αφού, εκτός από την επέτειο του Πολυτεχνείου, στις 4 Δεκεμβρίου επισκέπτεται τη χώρα μας ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ενώ στις 6 Δεκεμβρίου είναι η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Παράλληλα, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε πρεσβείες, π.χ. της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, καθώς και σε κτίρια όπου στεγάζονται επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων και άλλους χώρους που μπορεί να αποτελέσουν «στόχους».

Χθες, εξάλλου, επικράτησε ένταση στο πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στην οδό Κορίνθου, όταν μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, αποτελούμενη από τους βουλευτές Κώστα Σπαρτινό και Ανδρέα Ριζούλη και τον γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Σιδηρόπουλο, μετέβησαν στο σημείο για να καταθέσουν στεφάνι. Φοιτητές που βρισκόταν στο σημείο απομάκρυναν το στεφάνι, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν λεκτικοί διαξιφισμοί.

Από την πλευρά του, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας πρόσφατα σε στελέχη των ΜΑΤ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να αποτραπούν βίαιες ενέργειες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκρουσιακή διάθεση.

Διάλογος για την Παιδεία 
Κάλεσμα στους νέους να συμμετάσχουν στον διάλογο για την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Το μήνυμα που στέλνει ο Νοέμβρης του 1973 στη σημερινή νέα γενιά είναι πως μόνο με την ενεργητική συμμετοχή της μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και να χαραχθεί ένα ανθρώπινο και ελπιδοφόρο μέλλον. Ο εθνικός διάλογος για την παιδεία, για την πραγματοποίηση του οποίου έχουμε ήδη δεσμευτεί, αποτελεί το πρώτο βήμα για την ουσιαστική συμμετοχή των νέων, όπως και όλων των άλλων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, στα εκπαιδευτικά δρώμενα», τόνισε.

Από την πλευρά της, πάντως, η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή κάνει λόγο για κατάρρευση της δημόσιας παιδείας, κατηγορώντας τον κ. Φίλη για «διαχειριστική ανικανότητα».

Οι 15 βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο σημειώνουν ότι η νέα πολιτική ηγεσία συνεχίζει απροκάλυπτα την κατεδάφιση της εκπαίδευσης που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο, αναφέροντας ως ενδεικτικά παραδείγματα τα κενά εκπαιδευτικών που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία, το «λουκέτο» στα δημόσια ΙΕΚ, αλλά και τη στοχοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης με την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα.

Πηγή: Ημερησία