Επανέρχεται το φρέσκο γάλα πέντε ημερών
Την επαναφορά της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις πέντε ημέρες, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας κτηνοτροφίας και γαλακτοπαραγωγής, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσανατολίζεται στην επιστροφή του καθεστώτος στη διάρκεια ζωής του γάλακτος στις πέντε ημέρες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφερε ότι «με το προηγούμενο καθεστώς και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στην τιμή του γάλακτος από την πλευρά του καταναλωτή, πόσω μάλλον όταν στον ίδιο τον παραγωγό υπήρξε μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος, άρα διπλό πρόβλημα. Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την επαναφορά στις πέντε ημέρες. Θα το δούμε άμεσα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει θέληση από μας να στηρίξουμε τον συγκεκριμένο κλάδο, την αγορά. Η κατανάλωση φρέσκου γάλακτος ιδιαίτερα στη χώρα μας πρέπει να συνδεθεί και με αγελαδοτρόφους και με την αιγοπροβατοτροφία».
Η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος που αυξήθηκε πέρυσι στις επτά ημέρες ήταν ένα θέμα που είχε προκαλέσει τριγμούς στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς είχαν δημιουργηθεί δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Από τη μία πλευρά, το υπουργείο Ανάπτυξης με τον πρώην υπουργό κ. Χατζηδάκη ζητούσε την αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος με το επιχείρημα ότι η αλλαγή αυτή θα συμπίεζε τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών.
Διαφωνία
Από την άλλη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο τότε υπουργός κ. Τσαυτάρης δεν δέχονταν καμιά αλλαγή στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, επισημαίνοντας ότι δεν εξυπηρετούσε κανέναν η αύξηση της ζωής του γάλακτος και τόνιζαν το γεγονός ότι οι τιμές του γάλακτος μακράς διάρκειας είναι υψηλότερες του φρέσκου.
Υστερα από πολλά επεισόδια και υπό την πίεση της τρόικας, όπως υποστήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση, τα δύο υπουργεία κατέληξαν στη δημιουργία δύο κατηγόριων γάλακτος. Η πρώτη κατηγορία που αφορά το παστεριωμένο γάλα, έχει δύο υποκατηγορίες: Το γάλα ημέρας, που έχει διάρκεια συνολικά τριών ημερών από τη συλλογή του έως και την κατανάλωση και το παστεριωμένο γάλα, η διάρκεια της ζωής του οποίου καθορίζεται με βάση τις τεχνικές παστερίωσης που θα ακολουθούνται από τις γαλακτοβιομηχανίες.
Η δεύτερη κατηγορία ονομάζεται γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας και αφορά το γάλα υψηλής παστερίωσης που σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά.
Πηγή: Έθνος