Επανεκκίνηση με αναπτυξιακό νόμο – ΕΣΠΑ
Στην ουσιαστική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα χρηματοδοτικών ενισχύσεων που εντάσσονται τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στον αναπτυξιακό νόμο, προσδοκά το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Σύμφωνα με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται η ενεργοποίηση των τεσσάρων εκ των οκτώ χρηματοδοτικών καθεστώτων του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, «πυκνώνει» και η προκήρυξη των νέων δράσεων του προγράμματος.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταθάκης, η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας (υπουργικές αποφάσεις) για τον αναπτυξιακό νόμο βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο τον Σεπτέμβριο να ανοίξουν τα προγράμματα:
α) Γενικής Επιχειρηματικότητας,
β) Μηχανολογικού Εξοπλισμού,
γ) Νέες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις,
δ) Επενδύσεις Μείζονος Σημασίας.
Παράλληλα με την ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού, ο υπουργός ανέφερε ότι εντός του επομένου τετραμήνου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση 800 επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους προηγούμενους νόμους.
Συγχρηματοδοτούμενα επενδυτικά σχέδια
Προτεραιότητα θα δοθεί στα συγχρηματοδοτούμενα επενδυτικά σχέδια, στις επενδύσεις που υλοποιούνται στα νησιά που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό, στη μεταποίηση, αλλά και σε έργα παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας.
Εκτός, όμως των προγραμμάτων του αναπτυξιακού, τον Σεπτέμβριο αναμένεται και η προκήρυξη του δεύτερου κύκλου των δράσεων:
α) Αυτοαπασχόληση Πτυχιούχων,
β) Νεοφυής επιχειρηματικότητα,
γ) Αναβάθμιση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, για τους πτυχιούχους ο προϋπολογισμός του β’ κύκλου έχει αυξηθεί στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ για τις υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει αυξηθεί στα 70 εκατομμύρια ευρώ δημόσια δαπάνη (140 εκατ. συνολικά).
Για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ο προϋπολογισμός είναι στα 48 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον των προαναφερθέντων δράσεων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας έχουν σχεδιαστεί και θα προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους οι εξής χρηματοδοτικές προσκλήσεις:
- Η δράση για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα αφορά κυρίως τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που προβάλλεται ως βασικό αίτημα των επιχειρήσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.
- Η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters) με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας, με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.
- Η δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ή την επέκταση υφιστάμενων με συνολικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ.
- Η δράση για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, κρίσιμη για τη στήριξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Έπονται δράσεις για την αναβάθμιση εταιριών franchising και επιχειρήσεων της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας (π.χ. θεατρικών). Οι δράσεις αυτές θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.
- Εκτός των 9 στρατηγικών τομέων του ΕΠΑνΕΚ, θα προκηρυχθούν δράσεις για την «αναβάθμιση επιχειρήσεων λιανεμπορίου στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των logistics και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών», καθώς και για το «ψηφιακό voucher», δηλαδή για κουπόνια αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού και αξιοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών (π.χ. POS) από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι αυτές οι δράσεις θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.
- Η δράση με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ, που αφορά συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.
- Με ελάχιστο προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ ενεργοποιείται σταδιακά η επιχορήγηση ελληνικών φορέων που συνεργάζονται με φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δικτύων ERANETs.
Το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρίτσης, εντός του επομένου διαστήματος θα διατεθούν 105 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση 8-10.000 από τις εκκρεμείς αιτήσεις του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον».
Ήδη το ΕΤΕΑΝ έχει στείλει τους καταλόγους με τους δυνητικά εντασσόμενους στις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους έρχονται σε επαφή με τους ωφελούμενους.
Για τη δράση της νέας προγραμματικής περιόδου προγραμματίζεται να ενταχθούν γύρω στους 30.000 ωφελούμενους.
Η δράση θα ανακοινωθεί μέσα στο 2016 και ο αρχικός προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ.
Υπουργός: Σε εξέλιξη το νομοθετικό έργο
Ο Γ. Σταθάκης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το νομοθετικό έργο του υπουργείου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εκτός του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις που ήδη συζητείται στη Βουλή, τον Σεπτέμβριο αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων, αλλά και το νέο πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις.
Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο υπουργός, υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς τελεί το σχέδιο αναμόρφωσης του νόμου Δένδια που αφορά την εξωδικαστική διευθέτηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και συνεπώς κατάθεσης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Ομοίως, και η ίδρυση του Αναπτυξιακού Ταμείου.
Τέλος, κληθείς να απαντήσει αν το υπουργείο παρακολουθεί τις εξελίξεις και αν έχει κάποιο σχέδιο για την περίπτωση κατάρρευσης της Μαρινόπουλος, ο κ. Σταθάκης ανέφερε: «Για τον Μαρινόπουλο, όπως και για πολλά άλλα σχέδια που μας κατηγορούν ότι φτιάχναμε έργα καταστροφής, δεν έχουμε τέτοια εμπειρία σε καταστροφή, έχουμε σχέδια για καλή εκδοχή. Νομίζω ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες να υπάρξει θετική κατάληξη στον κύκλο των διαπραγματεύσεων που περιλαμβάνει φυσικά τις τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές στην εταιρεία».
Πηγή: Ναυτεμπορική