ΕΟΠΥΥ: Η τελική πρόταση για ανακοστολόγηση 694 εξετάσεων
Με ζητούμενο να μπει τέλος, τόσο στην υπερβολική δαπάνη των εξετάσεων, όσο και στο εξοντωτικό για πολλούς μέτρο του clawback (επιστροφών) στους παρόχους, να τηρηθεί ο προϋπολογισμός και να μειωθούν τα βάρη των ασφαλισμένων ως προς το ποσοστό συμμετοχής τους στις εξετάσεις, o ΕΟΠΥΥ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την πρότασή του για την ανακοκοστολόγηση των εξετάσεων, η οποία, ήδη, έχει γίνει δεκτή από το υπουργείο Υγείας.
Ο Οργανισμός, με επιστολή του στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), κάνει λόγο για ανακοστολόγηση σε 694 εξετάσεις, η οποία, εφόσον γίνει αποδεκτή, θα φέρει μείωση από 40.000.000 έως 50.000.000 ευρώ, σε σχέση με την αιτούμενη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.
Ο όγκος αλλά και η δαπάνη για τις παρακλινικές εξετάσεις που καλείται να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια σε δυσθεώρητα επίπεδα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο Οργανισμός.
Το 2013 έγιναν 93.863.703 εξετάσεις με κόστος 580.274.256 ευρώ, ενώ το 2014 έγιναν 93.591.600 που κόστισαν 601.615.085 ευρώ.
Τα δύο τελευταία χρόνια, ο ΕΟΠΥΥ, εφαρμόζοντας σχετική νομοθεσία, επέβαλλε clawback σε ποσοστά από 35% έως 50% σε όλους τους παρόχους των διαγνωστικών εξετάσεων για τις ανάγκες τήρησης του περιορισμένου κλειστού προϋπολογισμού του.
Η πρόταση του ΕΟΠΥΥ για την ανακοστολόγηση των εξετάσεων
Η πρόταση του ΕΟΠΥΥ για να μειωθεί η υπερβολική δαπάνη τόσο των εξετάσεων όσο και το clawback τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και αποτελείται από τρεις άξονες, όπως αυτοί αποτυπώνονται στην επιστολή του Οργανισμού προς τον ΠΙΣ. Οι άξονες είναι οι εξής:
– Ολοκλήρωση της εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών και αριθμητικών ορίων παραπομπής παρακλινικών εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ ασφαλισμένου και ανά ιατρική ειδικότητα. Ήδη, είναι ενσωματωμένες στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι κατευθυντήριες οδηγίες, ενώ τα αριθμητικά όρια έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή για περισσότερες από τις μισές ιατρικές ειδικότητες (16 μέχρι στιγμής) και πολύ σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση για το σύνολο τους.
– Αναλυτική πρόταση ανακοστολόγησης, που αφορά 694 εξετάσεις, η οποία εφόσον γίνει αποδεκτή θα φέρει μείωση από 40.000.000 έως 50.000.000 ευρώ σε σχέση με την αιτούμενη δαπάνη (με βάση τα στοιχεία των υποβολών των παρόχων) έτους 2014. Από τις συνολικά 694 εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, οι 54 είναι υπεύθυνες για το 75% της συνολικής δαπάνης. Γι’ αυτές τις εξετάσεις ο ΕΟΠΥΥ προτείνει μία ισορροπημένη μείωση της αποζημίωσης που στηρίζεται σε πολλές παραμέτρους. Για όλες τις υπόλοιπες εξετάσεις προτείνεται μία πολύ μικρή μείωση, της τάξης του 5%.
– Κατάργηση της αναγκαστικής επιστροφής (clawback) και η όποια εναπομείνασα υπέρβαση του προϋπολογισμού, με βάση τα στοιχεία του 2014, θα καλυφθεί από ένα κλιμακωτό και δίκαια κατανεμημένο, ανάλογα με την αιτούμενη δαπάνη του καθενός, σύστημα εκπτώσεων (rebate), το οποίο θα επιβαρύνει ελάχιστα το σύνολο των παρόχων.
Ο ΕΟΠΠΥ προσπαθεί με παραδείγματα να πείσει τους γιατρούς για την αναγκαιότητα της ανακοστολόγησης
«Δυστυχώς, τόσο από τον ΠΙΣ, όσο και από τους συλλόγους των εργαστηριακών γιατρών και διαγνωστικών εργαστηρίων λάβαμε μέχρι τώρα αρνητικές απαντήσεις, οι οποίες απορρίπτουν στο σύνολό τους την πρόταση, χωρίς να γίνεται αποδεκτή έστω και μία από τις 694 ανακοστολογήσεις που προτείναμε» αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ στην επιστολή του προς τον ΙΣΑ και παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα για να γίνει καλυτερα κατανοητή η πρόταση.
Όπως αναφέρει:
– «Τα εργαστήρια διενέργειας εξετάσεων εκ μέρους τρίτων (φασόν) τιμολογούν την ελεύθερη θυροξίνη (FT4) με 2,50 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η τιμή αποζημίωσης ΕΟΠΥΥ είναι 12 ευρώ, δηλαδή κατά 4,8 φορές υψηλότερα. Οι τρανσαμινάσες αίματος με 0,70 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η τιμή αποζημίωσης είναι 3,49 ευρώ, δηλαδή κατά 5 φορές υψηλότερα. Παρατηρούμε, δηλαδή, μία διαφορά τιμής της τάξης του 380% για την ελεύθερη θυροξίνη και 400% για τις τρανσαμινάσες.
– Επίσης, στη Σουηδία και τη Γερμανία η τιμή αποζημίωσης της γενικής εξέτασης αίματος να είναι 1,48 και 1,10 ευρώ, αντίστοιχα, με μία διαφορά της τάξης του 150% από την τιμή αποζημίωσης που έχει καθορίσει ο ΕΟΠΥΥ. Βέβαια, αυτές οι χώρες πραγματοποιούν μεγαλύτερο αριθμό αποζημιούμενων εξετάσεων σε σχέση με την Ελλάδα και αυτό επισημαίνεται στην πρότασή μας και έχει ληφθεί υπόψη. Επίσης, λαμβάνουμε υπόψη μας τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας μας. Για αυτούς τους λόγους η πρότασή μας δεν είναι για εξίσωση των τιμών με αυτές τις χώρες, αντιθέτως, προτείνουμε σημαντικά υψηλότερες τιμές αποζημίωσης.
– Είναι προτιμότερο, κατά την άποψή μας, για τους συμβεβλημένους παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων να αποζημιώνονται στο 100% των εκτελεσμένων παραπεμπτικών με έστω μειωμένες τιμές κατά 5% για τη μεγάλη πλειοψηφία των εξετάσεων και μεσοσταθμικά κατά 20% για τις 54 πιο δαπανηρές εξετάσεις βιολογικών υγρών, παρά να αποζημιώνονται στο 50%, όπως συμβαίνει σήμερα με την εφαρμογή του clawback».
Ο ΕΟΠΥΥ καταλήγει πως στρατηγικός στόχος του είναι με την εφαρμογή της προτεινόμενης μείωσης να πετύχει την τήρηση του κλειστού προϋπολογισμού, τη μείωση των βαρών των ασφαλισμένων ως προς το ποσοστό συμμετοχής τους και την κατάργηση του μέτρου του clawback.
Γι’ αυτό «καλούμε όλους να συμβάλλουν με εποικοδομητικές προτάσεις στην προσπάθεια του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για τον εξορθολογισμό της υπέρογκης δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις» αναφέρει στο τέλος της επιστολής ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δ. Κοντός.