Ένταση στην Αμυγδαλέζα-Κρατούμενοι έβαλαν φωτιές

Λουκέτο μπαίνει στην Αμυγδαλέζα μετά τη σταδιακή εκκένωσή της, ενώ απελευθερώνονται άμεσα από όλα τα κέντρα κράτησης της χώρας όσοι κρατούνται πέραν του 18μήνου (καταργείται η σχετική υπουργική απόφαση), οι αιτούντες άσυλο, όπως και οι ευάλωτες ομάδες (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την παραπομπή των τελευταίων σε δομές φιλοξενίας.

 

Το σχέδιο που ανακοίνωσαν χθες η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης προβλέπει να αφεθούν ελεύθεροι και όσοι κρατούνται πέραν των έξι μηνών (ανώτατο όριο που τίθεται από τον νόμο) με 6μηνη αναβολή απομάκρυνσης.

 

Επίσης θα εξεταστεί σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των εναλλακτικών της κράτησης περιοριστικών μέτρων (εμφάνιση σε ΑΤ, δήλωση τόπου κατοικίας κ.ά.), ενώ η ίδια ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους καταλαμβάνονται στο εξής να βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

 

Ωστόσο, χθες επικράτησε ένταση στην Αμυγδαλέζα, με κρατούμενους να καίνε ρούχα φωνάζοντας «ελεύθεροι, ελεύθεροι», ενώ αργότερα ξέσπασε νέα εστία φωτιάς σε οικίσκους. Κάποιοι επιχείρησαν να σκαρφαλώσουν στα συρματοπλέγματα, χωρίς όμως να καταφέρουν να αποδράσουν. Δυνάμεις των ΜΑΤ παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ σε απόσταση χωρίς να χρειαστεί να επέμβουν, ενώ στον βορειοδυτικό τομέα βρισκόταν η αύρα νερού για να φωτίζει τον χώρο.

 

Ριζικές αλλαγές

Το νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δηλώνει αποφασισμένο να τελειώνει με το δόγμα της «αδιάκριτης και πολύμηνης κράτησης υπό απάνθρωπες συνθήκες». Σε όσους χώρους κράτησης τυχόν διατηρηθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα γίνουν ριζικές αλλαγές, ενώ δρομολογείται η λειτουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας και προωθούνται εναλλακτικά της κράτησης περιοριστικά μέτρα.

 

Η Αμυγδαλέζα, λόγω της θέσης της και των αστυνομικών εγκαταστάσεων, δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή δομή και θα κλείσει. Οι δυο υπουργοί εγγυήθηκαν πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο μικρότερο δυνατό διάστημα (ο κ. Πανούσης έχει τονίσει πως στόχος είναι σε 100 ημέρες να κλείσει η Αμυγδαλέζα), ενώ ενδιαμέσως λαμβάνονται μέτρα για φάρμακα, ρουχισμό, διατροφή κ.λπ.

 

Πηγή: Έθνος