Ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας προωθεί το ΝΑΤΟ

Αντιμέτωπη με περαιτέρω κυρώσεις για τη δράση της στην Ουκρανία θα πρέπει να βρεθεί η Ρωσία, συμφώνησαν ηγέτες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 

Ο αμερικανός πρόεδρος, ο βρετανός πρωθυπουργός, ο γάλλος πρόεδρος, η γερμανίδα καγκελάριος και ο ιταλός πρωθυπουργός είχαν συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο,Πέτρο Ποροσένκο, στο περιθώριο των συνομιλιών.

Οι ηγέτες καταδίκασαν εκ νέου τη Ρωσία για τη «συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και συμφώνησαν στην ανάγκη να αντιμετωπίσει η Ρωσία αυξημένες συνέπειες για τις πράξεις της» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι την Παρασκευή η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες κυρώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι όλα «θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες».

«Αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανακοινώσουμε κυρώσεις και θα τις θέσουμε σε εφαρμογή εάν δεν υπάρχει πρόοδος (για την Ουκρανία), αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες ώρες» είπε ο Ολάντ πριν τη συνάντηση με τον Ποροσένκο. Από τα γεγονότα των επόμενων ωρών θα εξαρτηθεί και η παράδοση δύο ελικοπτροφόρων πλοίων Mistral στη Ρωσία, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα δώσει εντολή στις ουκρανικές δυνάμεις για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία από τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου.

Οι ηγέτες των χωρών της Δύσης άσκησαν κριτική στη Ρωσία για την πολιτική «αποσταθεροποίησης» στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, στη διάρκεια της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Τόνισαν ότι θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία, εάν αυτή δεν αλλάξει πορεία. Η Μόσχα αρνείται ότι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν με αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Αντιμετωπίζουμε ένα δραματικά αλλαγμένο περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια» είπε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έναρξη της Συνόδου. «Στα ανατολικά, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία» είπε ο Ράσμουσεν.

Η κρίση στην Ουκρανία αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της διήμερης Συνόδου που πραγματοποιείται στο Νιούπορτ.

Η δήλωση του Ράσμουσεν έθεσε τον τόνο που αναμένεται να επικρατήσει στη Σύνοδο. Περισσότεροι από 60 ηγέτες συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι η Μόσχα έχει στείλει «αρκετές χιλιάδες» στρατιώτες και εκατοντάδες τανκς και τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, περισσότερα από όσα εκτιμούσε αρχικά η Συμμαχία. 

Ο οικοδεσπότης της Συνόδου, βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, είπε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας έχουν αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και τόνισε ότι οι πιέσεις στη Μόσχα θα αυξηθούν εάν η Ρωσία δεν περιορίσει τη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

«Αυτό που πρέπει να κατανοήσει η Ρωσία είναι ότι εάν συνεχίσει αυτή την προσέγγιση στην Ουκρανία, η πίεση θα αυξηθεί» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στο BBC.

ΗΠΑ και Βρετανία καλούν το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσαν το ΝΑΤΟ να απορρίψει την παρόρμηση για απομόνωση και να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι ΗΠΑ και Βρετανία «δεν θα φοβηθούν από βάρβαρους δολοφόνους».

Σε κείμενο γνώμης των δύο ηγετών που δημοσιεύτηκε στους Times του Λονδίνου, αναφέρεται: «Δεν θα αμφιταλαντευτούμε στην αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε» την οργάνωση που είναι γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος.

«Εάν οι τρομοκράτες θεωρούν ότι θα γίνουμε πιο αδύναμοι μπροστά στις απειλές τους, δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο λάθος» ανέφεραν οι δύο ηγέτες που επιθυμούν -τουλάχιστον στο περιθώριο της Συνόδου- να πείσουν τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να στρέψουν τη δράση τους κατά των τζιχαντιστών.

«Η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της έχει την υποχρέωση να σταματήσει το Ισλαμικό Κράτος από το να προχωρήσει περαιτέρω» δήλωσε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει αίτημα από το Ιράκ για βοήθεια στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Στο τραπέζι της Συνόδου και το Αφγανιστάν. Ο γγ του ΝΑΤΟ κάλεσε τους αντιπάλους για την προεδρία να υπογράψουν το ταχύτερο τη διμερή συμφωνία ασφαλείας (BSA) με τις ΗΠΑ και με το NATO, μια συμφωνία η οποία καθορίζει το πλαίσιο για την παρουσία ενός μέρους των ξένων δυνάμεων το 2015.

«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε: ο χρόνος είναι μετρημένος», δήλωσε ο Ράσμουσεν στο Νιούπορτ, όπου θα διεξαχθούν συναντήσεις περίπου 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων ανώτατων κυβερνητικών στελεχών για δύο ημέρες.

«Χρειάζεται να γνωρίζουμε το ταχύτερο εάν οι αναγκαίες διευθετήσεις για την ασφάλεια θα υπογραφούν από την (επόμενη) αφγανική κυβέρνηση, διότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για την παρουσία μας στο Αφγανιστάν μετά το 2014» υπενθύμισε ο γγ του NATO.

Η αποστολή της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν από το 2001 υπήρξε η πιο μακρόχρονη και σημαντική που έχει διεξαγάγει ποτέ η Συμμαχία.

«Έχω ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να υπογράψουν ταχέως τις διευθετήσεις ασφαλείας αμέσως αφού αναλάβουν τα καθήκοντά τους… Αλλά φθάνουμε στην ημερομηνία που πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί η απόφαση» τόνισε ο Ράσμουσεν.

 

Κατάπαυση πυρός το μεσημέρι της Παρασκευής

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ότι θα διατάξει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός αύριο Παρασκευή από την πλευρά των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων οι οποίες πολεμούν εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να αρχίσει η υλοποίηση ενός «σχεδίου κατά στάδια» για την ειρήνευση στη χώρα του.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Ποροσένκο πρόσθεσε πάντως ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας αυτής θα εξαρτηθεί από το εάν θα γίνει και θα φέρει αποτέλεσμα η σύνοδος της λεγόμενης ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας αύριο. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Στις 14:00 τοπική ώρα (σ.σ. και ώρα Ελλάδας) αύριο, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει η συνάντηση (στο Μινσκ), θα καλέσω το Γενικό Επιτελείο να θέσει σε ισχύ μια διμερή εκεχειρία και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου θα αρχίσει αύριο». Εξάλλου, ο Ποροσένκο είπε ότι το NATO θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο έκανε τις δηλώσεις έπειτα από μια συνάντηση με τους σημαντικότερους δυτικούς ηγέτες—με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. 

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας καθόταν ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Φρανσουά Ολάντ.
 

Εκρήξεις στη Μαριούπολη

Στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Στήλες μαύρου καπνού και πολυάριθμες εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής συμμαχίας, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι και είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ουκρανοί στρατιωτικοί είπαν ότι είναι αντιμέτωποι με τεθωρακισμένα των αυτονομιστών φιλορώσων ανταρτών.

«Αντιστεκόμαστε, αλλά είναι πολύ δύσκολο με (ελαφρά) πυροβόλα όπλα να αντιμετωπίσουμε τεθωρακισμένα», δήλωσε ο Σεργκίι, ένας εθελοντής του τάγματος εθελοντών Αζόφ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ένας ανταποκριτής του Ρόιτερς άκουσε τουλάχιστον δέκα εκρήξεις. 

Νωρίτερα μια πηγή των ενόπλων δυνάμεων είπε ότι ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα, που εποπτεύει θαλάσσιες οδούς προς την Κριμαία, την χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία.

Σύμφωνα με ακόμη ένα μέλος του τάγματος Αζόφ, οι αυτονομιστές προωθούνται προς την πόλη με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πυροβολικό. «Σχεδιάζουμε να μείνουμε εδώ και να μην υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό», είπε ο ίδιος.