Ένας στους τρεις χρήστες δεν κάνει κάτι για να προστατεύσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές
Πρόσφατη έρευνα του Kaspersky Lab έδειξε πως οι περισσότεροι χρήστες δεν ξέρουν (ή ξέρουν αλλά δεν τους ακολουθούν) τους βασικούς κανόνες ασφαλείας όταν κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές ή όταν χρησιμοποιούν τα διαδικτυακά συστήματα των τραπεζών.
Για παράδειγμα, μόλις οι μισοί από τους χρήστες ελέγχουν την γνησιότητα ενός website πριν καταχωρήσουν τα στοιχεία της κάρτας τους. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους τρεις χρήστες δεν θεωρεί αναγκαίο να λάβει οποιοδήποτε μέτρο για να προστατεύσει τα χρήματά του.
Η online έρευνα του Kaspersky Lab περιελάμβανε έναν αριθμό από πιθανές επικίνδυνες καταστάσεις με τις οποίες οι χρήστες έρχονται συχνά σε επαφή στο Διαδίκτυο, ανάμεσα στις οποίες και οι χρηματοοικονομικές λειτουργίες, με πάνω από 18.000 χρήστες να συμμετέχουν στο τεστ.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν μία από τέσσερις εικονικές ιστοσελίδες τραπεζών για να εισάγουν τα στοιχεία του λογαριασμού τους. Μόνο οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ποια ήταν η πραγματικά ασφαλής ιστοσελίδα που δεν είχε τροποποιημένο όνομα και το πρόθεμα HTTPS υποδείκνυε κρυπτογραφημένη και ασφαλή διαδικτυακή σύνδεση.
Ακόμα, το 5% των συμμετεχόντων επέλεξε ιστοσελίδες με λάθος στη διεύθυνση, γεγονός που αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι ψεύτικες ιστοσελίδες, που δημιουργήθηκαν για να υποκλέψουν τα οικονομικά δεδομένα των χρηστών.
Σχεδόν το ένα τρίτο των χρηστών (29%) δήλωσε ότι δεν θα προχωρούσε σε καμία πρόσθετη ενέργεια, επειδή «οι ιστότοποι των μεγάλων και γνωστών εταιρειών προστατεύονται επαρκώς». Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και ένα προστατευμένο site δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες δεν θα παρέμβουν στη διαδικασία πληρωμής ή ότι μια συσκευή δεν θα «μολυνθεί» από ένα κακόβουλο λογισμικό.