Ένας στους τρεις μαθητές εγκαταλείπει το σχολείο στη μέση της χρονιάς

Σοκάρει το ποσοστό της μαθητικής διαρροής από τα ελληνικά σχολεία, εξαιτίας της κρίσης και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

 

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ, η μαθητική διαρροή σήμερα αγγίζει το ποσοστό του 30% από 13% τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε μιλώντας στο radio1d.gr ο Πρόεδρος του Α’ ΕΛΜΕ Νίκος Αγαθαγγέλου. Όπως ανέφερε τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας και ειδικά ανάμεσα σε μαθητές των ΕΠΑΛ.

 

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι και στoν τομέα της παιδείας ακολουθείται η κεντρική πολιτική που μόνο όποιος έχει χρήματα μπορεί να προχωρήσει ενώ όλοι οι υπόλοιποι δε θα έχουν ελπίδα. «Σκοπός είναι να υπάρξουν εργαζόμενοι των 300 ευρώ που δε θα έχουν καμία γνώση και μόρφωση ώστε να μην μιλούν για τίποτα», τόνισε ο κ. Αγαθαγγέλου.

 

Στη συνέχεια ανέφερε τα εμπόδια που θέτει το Υπουργείο Παιδείας στα παιδιά, τα οποία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο ακόμη και στο μέσον της σχολικής χρονιάς. «Η τράπεζα θεμάτων αναγκάζει τα παιδιά της πρώτης Λυκείου να πάνε σε φροντιστήριο. Αν δεν έχουν την οικονομική άνεση δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν», ανέφερε. Υπογράμμισε ως βασικό πρόβλημα το σχέδιο των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων που θα οδηγήσει στη δημιουργία τάξεων – μεγαθήρια. Ανέφερε το παράδειγμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου τα δύο νυχτερινά σχολεία που λειτουργούν σήμερα θα συγχωνευθούν και θα δημιουργηθούν σχολικές αίθουσες των 50-55 παιδιών. «Πώς θα καταφέρουν να παρακολουθήσουν τα παιδιά αυτά, που είναι κυρίως εργαζόμενα» αναρωτήθηκε.

 

Κάλεσε σε κινητοποιήσεις την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές και τους γονείς και υπενθύμισε τις πρόσφατες κινητοποιήσεις που έγιναν στην Διεύθυνση Β΄ θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης διεκδικώντας αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και να μη γίνει καμία συγχώνευση-κατάργηση Σχολείου και καταγγέλοντας τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και τις διαθεσιμότητες – απολύσεις.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr