Ένα Πανεπιστήμιο στα δυτικά

 

Του Πάνου Σκουρολιάκου*

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν μπορεί παρά να συντελέσει στη δημιουργία ενός πυλώνα ανάπτυξης, έναν φάρο εκπαίδευσης στην πιο αδικημένη περιοχή του λεκανοπεδίου όπου υπάρχουν δεκαεπτά δήμοι με 1.1000.000 κατοίκους

Οι δυτικές συνοικίες ήταν πάντα οι υποβαθμισμένες περιοχές του μητροπολιτικού κέντρου της Αττικής. Και αυτές που ανήκουν στον πολεοδομικό ιστό της Αθήνας, αλλά και εκείνες που ανήκουν στον Πειραιά. Και από κοντά, πλάι τους, η πολύπαθη δυτική Αττική. Αυτό που αποκαλούμε «η πίσω αυλή της πρωτεύουσας». Μια περιοχή στην οποία εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις στοίβαζαν άναρχα ό,τι δεν ήθελαν στην πόρτα τους. Να μιλήσουμε για τη χωματερή στα Άνω Λιόσια, τα εργοστάσια στο Θριάσιο Πεδίο, που φύτρωσαν χωρίς προγραμματισμό, και τέλος την άναρχη δόμηση, για την οποία κάποιοι για ψηφοθηρικούς λόγους έκαναν τα στραβά μάτια; Τα αποτελέσματα τα ζήσαμε πρόσφατα στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.
Στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Αττικής, που έγινε στα Μέγαρα και στην Ελευσίνα, συζητήθηκε και καταστρώθηκε ένα σχέδιο ανάκαμψης της περιοχής. Σημαντικός μοχλός ποιοτικής εξέλιξης είναι ο πολιτισμός. Τα γράμματα και οι τέχνες. Ήδη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2021 πετύχαμε να είναι η Ελευσίνα. Αυτές τις μέρες ήρθε η σειρά και ενός πανεπιστημίου, με αναφορά σε όλη αυτή την περιοχή. Στη Βουλή βρίσκεται για επεξεργασία και ψήφιση το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Αυτή η εμβληματική απόφαση δεν πάρθηκε βέβαια για λόγους τοπικιστικούς, ή απλώς για να προσφερθεί κάτι σε μια υποβαθμισμένη περιοχή. Με οδηγό τα πορίσματα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας οργανώνει την πολιτική και τους στόχους του για τη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, στοχεύοντας στην αναβάθμιση της παρεχομένης εκπαίδευσης, τη διεύρυνση των ερευνητικών δυνατοτήτων και ταυτοχρόνως την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Έτσι λοιπόν, δημιουργείται ένα νέο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θα αποτελέσει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας. Σε αυτό συγχωνεύονται τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, εξασφαλίζοντας έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και συσσωρευμένη τεχνογνωσία.
Δεν μπορεί λοιπόν παρά να συντελέσει ένα τέτοιο ίδρυμα στη δημιουργία ενός πυλώνα ανάπτυξης, έναν φάρο εκπαίδευσης στην πιο αδικημένη περιοχή του λεκανοπεδίου όπου υπάρχουν δεκαεπτά δήμοι με 1.1000.000 κατοίκους. Επτά δήμοι στον τομέα δυτικής Αθήνας, τέσσερις στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και πέντε στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.
Τα οφέλη για την κοινωνία από ένα τέτοιο έργο παιδείας και πολιτισμού λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. Όπου υπάρχουν κυψέλες μάθησης, κυκλοφορούν και ιδέες και επιχειρούνται καινοτομίες. Όπου ανοίγουν σχολειά, αλλάζει το περιβάλλον και η ανάπτυξη έρχεται πιο γρήγορα.
Είναι θετική η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που σηματοδοτεί την ισχυροποίηση των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων, ώστε να ανταποκρίνονται με πληρότητα στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας, και βέβαια καθιστώντας τα ανταγωνιστικά διεθνώς σε επιστημονικό, ερευνητικό, ακαδημαϊκό επίπεδο.
Καλοτάξιδο, λοιπόν, το νέο πανεπιστήμιο στη δυτική Αττική!
* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής
(ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜ. ΑΥΓΗ http://www.avgi.gr/article/10812/8728875/ena-panepistemio-sta-dytika)