Ενα ελληνικό πλοίο στεγάζει το Κοινοβούλιο της Λιβύης
Ενα ελληνικό φέρι μποτ 17.000 τόνων, το «Ελυρος» της ΑΝΕΚ, στεγάζει τον τελευταίο καιρό το Κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο στην προσπάθειά του να γλιτώσει από τον εμφύλιο κατέφυγε στη μικρή ανατολική πόλη του Τομπρούκ. Μαζί με το ελληνικό πλήρωμά του, το «Ελυρος» λειτουργεί σαν ένα πλωτό ξενοδοχείο, στο οποίο φιλοξενούνται ακόμη και οι οικογένειες των μελών του Κοινοβουλίου, διευκρινίζεται από την ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Τελευταίο οχυρό
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το σώμα ασκεί τις εξουσίες του από αυτόν τον τελευταίο σταθμό πριν από τα αιγυπτιακά σύνορα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Τομπρούκ παίζει ρόλο τελευταίου οχυρού. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δυνάμεις της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας άντεξαν τις πολύμηνες επιθέσεις του αφρικανικού σώματος του Ρόμελ. Αυτή η αίσθηση πολιορκίας είναι διάχυτη και σήμερα, καθώς οι ισλαμιστές και οι σύμμαχοί τους έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα, Τρίπολη, και το μεγαλύτερο κομμάτι της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Η Ντέρνα έχει ανακηρυχθεί ισλαμικό χαλιφάτο και το πεδίο της μάχης ξεκινά στο αεροδρόμιο του Τομπρούκ, το μικρό λιμάνι στο οποίο στεγάζονται κάποια απομεινάρια εθνικής κυριαρχίας.
Η κατήφεια στο πλοίο είναι διάχυτη. Μία κυλιόμενη σκάλα, που λειτουργεί μόνο για τους υψηλούς προσκεκλημένους, οδηγεί στα εστιατόρια και τα μπαρ. Τα φώτα πολλά, οι άνθρωποι ελάχιστοι. Τα παιδιά των βουλευτών παίζουν στους διαδρόμους την ώρα που οι αξιωματούχοι και οι σύζυγοί τους πίνουν χυμό πορτοκάλι και Pepsi, τα ποτά που σερβίρει το πλήρωμα.
«Είναι ασυνήθιστο», παραδέχεται ένας καμαρώτος. «Οι Λίβυοι είναι πολύ ευγενικοί. Είμαστε εδώ μία εβδομάδα, μπορεί να μείνουμε μήνες, δεν ξέρουμε», λέει στον «Γκάρντιαν». Ούτε οι Λίβυοι βουλευτές το γνωρίζουν. Ο μικρός λιβυκός στρατός προσπαθεί να συνέλθει από τα χτυπήματα των εχθρών του. «Χρειαζόμαστε χρόνο για να οικοδομήσουμε τον στρατό και την ασφάλειά μας, να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας για να κυβερνήσουμε τη χώρα», επισημαίνει ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Αλί Σουχαΐμπ.
Κατά μία έννοια, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης. Οι μακρές εχθροπραξίες μπορεί να της στοίχισαν τον έλεγχο μεγάλων πόλεων, αλλά εξακολουθεί να ελέγχει τις πετρελαιοπηγές και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας στο εξωτερικό. Αλλά κατά μία άλλη έννοια, τα περιθώρια εξαντλούνται και οι συγκρούσεις στη Λιβύη παίρνουν τη μορφή περιφερειακού πολέμου. Το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι μεγάλοι παίκτες του Κόλπου, έχουν διαλέξει πλευρά, το Κατάρ υπέρ των ισλαμιστών, τα Εμιράτα υπέρ των εθνικιστών.
Στο Τομπρούκ, ο αριθμός των βουλευτών φθίνει. Υποτίθεται ότι συνολικά το σώμα διαθέτει 200 έδρες, αλλά κάποιες παραμένουν αδιάθετες, άλλοι βουλευτές μποϊκοτάρουν τις εργασίες και μια σειρά από πρακτικά προβλήματα σε συνδυασμό με την κατατρομοκράτηση ορισμένων μελών του έχουν οδηγήσει στη μείωση του αριθμού τους σε 115, πολύ κοντά στο σημείο της απώλειας αξιοπιστίας. Μένει να αποδειχθεί αν το «Ελυρος» θα λειτουργήσει τελικά λιγότερο ως πλωτό ξενοδοχείο και περισσότερο ως σωσίβια λέμβος, διαπιστώνει ο Guardian.