Εμμένει στη θέση του για το δημοψήφισμα ο Β. Μεϊμαράκης

Εμμένει ο πρόεδρος της Βουλής στην πολιτική του θέση ότι η συζήτηση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πώληση της ΔΕΗ πρέπει να γίνει άμεσα και ότι οι ομοειδείς προτάσεις των κομμάτων αθροίζονται.

 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε νέα συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επανέλαβε ότι το θέμα του δημοψηφίσματος πρέπει να κλείσει άμεσα, ώστε να μη σέρνεται μέχρι τον Οκτώβριο.

 

Ξεκαθάρισε ότι είναι η προσωπική του θέση, που την εκφράζει και ως Πρόεδρος της Βουλής, καθώς, όπως είπε, θα λειτουργήσει θεσμικά. «Εγώ δεν κάνω τερτίπια. Σαν Βαγγέλης λέω ότι δεν θέλω εκκρεμότητες. Πρέπει να κλείσουν όλες», είπε χαρακτηριστικά.

 

Η άποψη αυτή, που εκφράστηκε αρχικά χθες από τον κ. Μεϊμαράκη, αιφνιδίασε το Μαξίμου, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν είχε προηγηθεί συνεννόησή του με τον Πρωθυπουργό. 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής -ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο- αν οι προτάσεις που καταθέσουν τα κόμματα είναι ομοειδείς και συγκεντρώσουν αθροιστικά 120 υπογραφές. 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Το πρωθυπουργικό περιβάλλον φοβάται

 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για προσπάθεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να αποφύγει την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», υποστηρίζοντας πως αυτή η στάση «φανερώνει τον φόβο του για μια σε βάθος συζήτηση στη Βουλή, αλλά και μια προσπάθεια να προσπεράσει τις μεγάλες αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές ολόκληρου του  πολιτικού φάσματος απέναντι στα σχέδιά της».

 

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τις επιμέρους διαφορές, η αντιπολίτευση εκκινεί από μια κοινή αφετηρία και καταλήγει σε ένα κοινό «διά ταύτα». Πάνω από 120 βουλευτές, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, εναντιώνονται στη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και στην ιδιωτικοποίηση της και ζητούν το αυτονόητο, να διεξαχθεί δημοψήφισμα έτσι ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός για αυτό το κορυφαίο ζήτημα.

 

Καταλήγοντας τονίζει πως «η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική (συνθήκη της Λισαβόνας) επιβάλει την άμεση σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής».

 

«Αν η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά της για τη δημιουργία της “μικρής ΔΕΗ”, ας τα θέσει στην κρίση του λαού. Επιτέλους, ας καταλάβει πως δεν μπορεί να παίζει με τη δημόσια περιουσία ερήμην του ελληνικού λαού».

 

Τ. Κουίκ: Η κυβέρνηση οφείλει να συγκαλέσει την Ολομέλεια

 

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ υποστήριξε με τη σειρά του ότι για ένα «τόσο μεγάλο και κρίσιμο εθνικό θέμα» η συγκυβέρνηση οφείλει να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής – την οποία τύποις υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – για να συζητηθούν οι προτάσεις. 

 

«Ειδάλλως», συμπλήρωσε, «θα αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι τρέμει να κοιτάξει στα μάτια την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

 

Σπ. Λυκούδης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η διαμόρφωση μπλοκ μελλοντικών συμμαχιών

 

Από τη ΔΗΜΑΡ, που θα καταθέσει δική της πρόταση για δημοψήφισμα, ο Σπύρος Λυκούδης εξέφρασε την άποψη πως το δημοψήφισμα που ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άμεση σχέση με τη ΔΕΗ, αλλά είναι μια «πολιτική επιδίωξη σε μια Βουλή με ηττημένα κόμματα και πάρα πολλούς ανεξάρτητους που αναζητούν τη δική τους μελλοντική πορεία να διαμορφώσει μπλοκ μελλοντικών συμμαχιών».

 

Δείτε επίσης:

Βούλτεψη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει θερινά προβλήματα… μπας και σωθεί