ΕΛΣΤΑΤ: Επιβραδύνεται ο αποπληθωρισμός
Σε συνθήκες αποπληθωρισμού παρέμεινε και τον Αύγουστο εφέτος η ελληνική οικονομία, καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,3%. Πάντως, το γεγονός ότι ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε σημαντικά, τόσο σε μηνιαία βάση (-0,7% τον Ιούλιο), όσο και σε ετήσια (-1,3% τον Αύγουστο 2013), αποτελεί μια πρώτη ένδειξη της επιβράδυνσης και του ρυθμού περιορισμού της καταναλωτικής ζήτησης, η οποία επηρεάζει το ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ Αυγούστου και Ιουλίου εφέτος, οι κυριότερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε φάρμακα (4,2%, λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις λιανικές τιμές), νωπά ψάρια (1,5%), κρέατα (0,8%) και αυτοκίνητα- για πρώτη φορά μετά από σειρά μηνών- (0,6%). Μειώσεις τιμών, αντίθετα, υπήρξαν σε νωπά λαχανικά (6,7%), νωπά φρούτα (4,3%) και βενζίνη (1,6%), ενώ ο πληθωρισμός «ελαφρύνθηκε» και από τις εκπτώσεις.
Σε ετήσια βάση, οι κυριότερες ανατιμήσεις αφορούσαν σε φάρμακα (26,7%), τιμολόγια ΔΕΗ (4,9%), ελαιόλαδο (2,9%), γαλακτοκομικά- αβγά (2,5%), έξοδα ξενοδοχείων (2,5%), τσιγάρα (1,8%) και αλκοολούχα ποτά (1,4%). Στον αντίποδα, μειώθηκαν οι τιμές σε αγαθά που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως σε νωπές πατάτες (32,7%), νωπά φρούτα (16,9%), νωπά ψάρια (5,5%), νωπά λαχανικά (3,6%) και κρέατα (0,9%).
Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:
Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγούστου 2014, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2013, προκύπτει μείωση 0,3% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2013 προς το 2012.
Η εξέλιξη αυτή, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:
1. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 2,4% της ομάδας «Διατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ζάχαρη. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά και στο ελαιόλαδο.
β) Κατά 1,3% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
γ) Κατά 1,3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.
δ) Κατά 0,5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνη) και των αυτοκινήτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων.
ε) Κατά 2,5% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές, στα μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα, στο πακέτο διακοπών, στις αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.
στ) Κατά 3,9% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.
ζ) Κατά 0,4% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.
η) Κατά 2,6% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.
2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 1,9% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (µη σερβιριζόμενα) και στα τσιγάρα.
β) Κατά 3,5% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως της συμμετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιμές των φαρμάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.
γ) Κατά 0,1% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Ο γενικός δείκτης, τον Αύγουστο 2014 σε σύγκριση µε τον Ιούλιο 2014, παρουσίασε μείωση 1,2% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε 0,2% τον Αύγουστο, από μείωση 0,8% τον Ιούλιο εφέτος και έναντι μείωσης 1% τον Αύγουστο 2013. Τον Αύγουστο εφέτος σε σύγκριση µε τον Ιούλιο, παρουσίασε μείωση 1,1% έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.