Ελπίδα φέρνουν οι δικηγόροι που αντιστέκονται στα νέα μέτρα υπέρ των τραπεζών

Οι τράπεζες τα έχουν βρει σκούρα στα ακροατήρια και καθημερινά αρκετοί δανειολήπτες πετυχαίνουν μέσω των συνηγόρων τους να αμυνθούν αποτελεσματικά κατά των τραπεζών.

 

Αυτό, όπως ήταν φυσικό, δεν άρεσε καθόλου στις διοικήσεις των τραπεζών και φρόντισαν να λάβουν τα μέτρα τους: Να επιχειρήσουν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους δικηγόρους. Είναι το σύνολο των διαδικαστικών κανόνων, που εφαρμόζουν τα δραστήρια όταν εξετάζουν τις αντιδικίες μεταξύ ιδιωτών αλλά και τις αντιδικίες μας με τις τράπεζες. Είναι, λοιπόν, ένα νομοθέτημα που επηρεάζει σημαντικά και τη θέση των δανειοληπτών. Για’ αυτό το λόγο, το γεγονός ότι στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας συμμετέχουν αρκετοί δικηγόροι, που εργάζονται ως προϊστάμενοι στα νομικά τμήματα των τραπεζών, δημιουργεί πολύ σοβαρές αμφιβολίες για τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου, που έχει εξοργίσει τόσο το Σϋλλογό μας όσο και τους δικηγορικούς συλλόγους.αλλαζουν τους κανονες του παιχνιδιου.

Το πρώτο πράγμα που φρόντισαν να αλλάξουν είναι η προφορική διαδικασία που είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους.

Οι μάρτυρες των δανειοληπτών πολλές φορές μπορούν να δώσουν στο δικαστή να καταλάβει πολύ σημαντικές πληροφορίες, απαντώντας στις ερωτήσεις του σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες υπογράφηκε ή καταγγέλθηκε ένα δάνειο. Τα ερωτήματα του δικαστή και οι απαντήσεις του μάρτυρα μπορούν να κρίνουν την υπόθεση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου δικαστικοί έχουν εκφράσει απορία και δυσφορία για κάποιες πρακτικές ή συμπεριφορές στελεχών των τραπεζών.

Πλέον όλα θα γίνονται με ένορκες βεβαιώσεις που θα ετοιμάζονται από δικηγόρους. Ο στόχος που διαφαίνεται είναι προφανής:

Οταν ο δικαστής δεν έρχεται σε επαφή με τον μάρτυρα και αποξενώνεται από αυτόν, είναι εύκολο να αποπροσανατολιστεί, να αποκτήσει μια εσφαλμένη εικόνα για την πραγματικότητα. Κάτι τέτοιο ωφελεί συνήθως όποιον έχει λερωμένη τη φωλιά του με πρακτικές που δεν αρέσουν στους δικαστές…
«σκανδαλώδεις» διαταξεις υπερ τον τραπεζων

Παράλληλα, όμως, ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας έχει κι άλλες «σκανδαλώδεις» διατάξεις υπέρ των τραπεζών:

 

• Οι πλειστηριασμοί δεν θα γίνονται στην αντικειμενική, αλλά στην πραγματική αξία. Το προηγούμενο καθεστώς προστάτευε τους δανειολήπτες, γιατί η αντικειμενική αξία ήταν πολύ μεγάλη για να βρεθεί αγοραστής στον πλειστηριασμό με αποτέλεσμα να μείνει «άγονος» και να παραμείνει το ακίνητο στο δανειολήπτη.
Τώρα, όμως, με τη χρήση των πραγματικών αξιών, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, κανείς δεν προστατεύει το δανειολήπτη από τον κίνδυνο να αποτιμηθεί το ακίνητο του σε αξία υπερβολικά χαμηλή μόνο και μόνο για να βγει γρήγορα στο σφυρί.

 

• Οι προθεσμίες για την άσκηση ανακοπής πλέον είναι πολύ mo ασφυκτικές και οι δανειολήπτες έχουν λιγότερες ευκαιρίες να αμυνθούν κατά των διαταγών πληρωμής των τραπεζών.

 

• Τέλος, στο πλειστηριασμό, δηλαδή το ποσό που θα μαζευτεί από την αναγκαστική πώληση ενός ακινήτου, οι τράπεζες παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, αδικώντας άλλους, όπως τους εργαζόμενους ή το δημόσιο.

Για τους λόγους αυτούς, οι δικηγόροι όλης της Ελλάδας επέλεξαν όχι μόνο να απέχουν αλλά και να εφαρμόσουν για πρώτη φορά το θεσμό του δημοψηφίσματος, ώστε να καταγραφεί με τον πλέον ηχηρό τρόπο η αντίθεσή τους σε ένα νομοθέτημα, που μεροληπτεί υπέρ των τραπεζών και σε βάρος της κοινωνίας.

 

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας επανέλαβε την θέση της ότι «με πς επιχειρούμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ευνοούνται αποκλειστικά οι Τράπεζες σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών, της κοινωνίας και του Δημοσίου.

 

Σύσσωμη η νομική κοινότητα ομονοεί όι το εν λόγω νομοσχέδιο όχι μόνον δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης, αλλά αντίθετα επιτείνει στην επιβράδυνση της, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, ανασφάλεια δικαίου και εν τέλει έλλειμμα δικαιοσύνης».

 

Για αυτό το λόγο αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2014, για το επίμαχο νομοσχέδιο και τη στάση του Δικηγορικού Σώματος.

 

Δεδομένης της πολιτικής συγκυρίας, που δεν αποκλείει το σενάριο πρόωρων εκλογών, το ενδεχόμενο μια ισχυρής καταδίκης του νομοσχεδίου από μεγάλο αριθμό δικηγόρων σε πανελλήνια κλίμακα και, μάλιστα, για ένα λόγο που ενδιαφέρει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή ης αντιδικίες δανειοληπτών-τραπεζών, δεν θα περάσει απαρατήρητο και σίγουρα θα έχει ένα έντονο συμβολισμό: Από τη μια παρατηρούμε τη διάλυση του κράτους δικαίου από τους τραπεζίτες και από την άλλη την αντίσταση των συνηγόρων της κοινωνίας.

 

Τουλάχιστον, το μήνυμα που στέλνουν οι δικηγόροι είναι ελπιδοφόρο για τους υπερχρεωμένους πολίτες, αφού τελικά δεν ξεπουλιούνται όλοι για λίγα ψίχουλα.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr