Ελληνοτουρκικός «πόλεμος» ανακοινώσεων για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε υψηλούς τόνους, αλλά και σε πολλά επίπεδα, συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή το θέμα της ανάγνωσης του Κορανίου μέσα στον χώρο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Πρώτη μέρα του Ραμαζανιού τη Δευτέρα και στις δύο μετά τα μεσάνυχτα, η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT μετάδωσε απευθείας εκπομπή από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαβάστηκε και το Κοράνι. Οι τουρκικές Αρχές αποφάσισαν, μάλιστα, να γίνονται προσευχές με ανάγνωση του Κορανίου μέσα στον χώρο της Αγίας Σοφίας για 30 ημέρες, όσο δηλαδή διαρκεί το ραμαζάνι.

Την απόφαση αυτή έσπευσε να καταδικάσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή του για «εμμονές» και «έλλειψη σεβασμού» από μέρους των Τούρκων και χαρακτηρίζοντας «οπισθοδρομική» την απόφαση των τουρκικών Αρχών.

«Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού», ανέφερε χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας: «Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι  ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

Αμεση αντίδραση από την Τουρκία

Η απάντηση της τουρκικής πλευράς δεν άργησε. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, θίγοντας μάλιστα το θέμα της κατασκευής τεμένους στην Αθήνα και εμπλέκοντας την τουρκική κοινότητα της Θράκης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνεται: «Καλούμε σε σωφροσύνη, στο ύφος και τις δηλώσεις της, την Ελλάδα, η οποία εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι «μεταξύ των αξιών των σύγχρονων, δημοκρατικών και κοσμικών κοινωνιών, υπάρχει και ο σεβασμός απέναντι σε άλλες θρησκείες και λατρείες».

«Η Τουρκία δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα»

«Εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα», απαντούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».