Ελληνικές διατροφικές συνήθειες που αντιγράφουν οι ξένοι
Δεν είναι λίγες οι φορές που η μεσογειακή διατροφή έχει χαρακτηριστεί από τις πιο ισορροπημένες που μπορεί να ακολουθεί κανείς και πολλοί διατροφολόγοι την προτείνουν. Ποιες, όμως, συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες που έχουμε οι Έλληνες βοηθούν στην καλή υγεία και προσπαθούν οι ξένοι να εντάξουν στην καθημερινότητά τους;
1. Συνοδεύουμε τα γεύματά μας με σαλάτα
Ακόμα και στις ταβέρνες, όλα τα γεύματα ξεκινούν με μία χωριάτικη σαλάτα. Με αυτόν τον τρόπο, και μειώνεται η όρεξη (και δεν πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό), αλλά και λαμβάνουμε σημαντικά θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά.
2. Κάθε προετοιμασία γεύματος είναι και μία εμπειρία
Μπορεί μετά την δουλειά να ρίχνουμε απλά μία μπριζόλα στον φούρνο και να κόβουμε μια ντομάτα και τρώμε στα γρήγορα, αλλά αυτός δεν είναι ο συνηθισμένος τρόπος που μαγειρεύουμε. Συνήθως η οικογένεια μαζεύεται στην κουζίνα και όλοι έχουν να κάνουν από κάτι. Οι μισοί χτυπάνε τα αβγά και τρίβουν το τυρί και οι άλλοι φτιάχνουν την γέμιση της πίτας. Η κουλτούρα που έχουμε μας έχει οδηγήσει στο να έχουμε συνδυάσει την μαγειρική με την οικογένεια.
3. Την ώρα του φαγητού δεν ασχολούμαστε με τίποτε άλλο
Αφού έχουμε προετοιμάσει το γεύμα μας, στην Ελλάδα, μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι και απολαμβάνουμε το φαγητό μας. Σπάνια τρώμε μπροστά από την τηλεόραση, όπως οι Αμερικάνοι, ειδικά αν τρώμε οικογενειακά. Με αυτόν τον τρόπο, τίποτα δεν διαταράσσει την ηρεμία και την αρμονία ενός γεύματος, το οποίο τρέφει όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή μας.
4. Χρησιμοποιούμε πολλά βότανα
Τα φρέσκα βότανα που βάζουμε στο φαγητό, όπως η δάφνη, η βαλεριάνα και το φασκόμηλο, όχι μόνο δίνουν γεύση, αλλά μας εξοπλίζουν και με θρεπτικά συστατικά.
5. Τρώμε πολλά λαχανικά
Τα πράσινα λαχανικά είναι σημαντικό κομμάτι της ελληνικής διατροφής. Οι μπάμιες, τα φασολάκια, ο αρακάς, είναι μερικά από τα λαδερά φαγητά που τιμούμε στην Ελλάδα. Επιπλέον, τα χόρτα, οι χορτόπιτες και το σπανάκι είναι μεγάλο κομμάτι της ελληνικής διατροφής, τα οποία μαθαίνουμε να τρώμε από μικρή ηλικία.
6. Χρησιμοποιούμε πολλά προϊόντα κατευθείαν από την γη (και μερικά από αυτά υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα)
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μαστίχα Χίου, που είναι αποκλειστικά ελληνικό προϊόν. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που καλλιεργούν μόνοι τους τα λαχανικά τους ή κάποια από αυτά. Ακόμα, όμως, και εκείνοι που δεν τα καλλιεργούν μπορούν να τα ψωνίσουν από τη λαϊκή.
7. Μας αρέσουν τα απλά πράγματα
Τα περισσότερα ελληνικά φαγητά είναι αγνά, χωρίς πολλές επεξεργασίες και χημικά, Μας αρέσουν τα παστέλια, τα σπιτικά γλυκά και δεν βάζουμε πολλές σάλτσες και μπαχαρικά. Λίγο αλάτι και πιπέρι, αρκούν για να γίνει νόστιμο το φαγητό.
8. Συνοδεύουμε τα γεύματά μας με λίγο τυρί
Ο κανόνας της απλότητας και της ισορροπίας υπάρχει και στην κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων. Παρότι έχουμε πολλά και νόστιμα τυριά στην Ελλάδα, δεν το παρακάνουμε στην κατανάλωσή τους. Η φέτα συνοδεύει σχεδόν πάντοτε τα γεύματά μας, αλλά σε μικρή ποσότητα.
9. Μας αρέσουν τα γλυκά, αλλά τα φτιάχνουμε μόνοι μας
Όταν θέλουμε να γλυκαθούμε, δεν θα διστάσουμε να φάμε το αγαπημένο μας γλυκό. Η διαφορά, σε σχέση με άλλους λαούς είναι ότι στην Ελλάδα το γλυκό θα το φτιάξουμε με τα χεράκια μας. Το κέικ, τα μπισκότα, το ραβανί, ακόμα και την τούρτα θα προτιμήσουμε να την φτιάξουμε μόνοι μας, να ξέρουμε τι έχει μέσα και να την απολαύσουμε, σε αντίθεση με τα έτοιμα, τα οποία δεν γνωρίζουμε τι έχουν μέσα.