Εκτός στόχων οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Προσπαθούν και προσπαθούν οι τράπεζες να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. Αλλά οι στόχοι που βάζουν οι δανειστές και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) φαντάζει περισσότερο σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, παρά σαν εφικτός στόχος.

Κι αυτό γιατί, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, όχι μόνο δεν θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, αλλά θα αυξηθούν και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, όπως άλλωστε έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία μετά από τις δήθεν ρυθμίσεις που έχουν κάνει οι τράπεζες στα δάνεια όσων έσπευσαν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους για να χαρακτηριστούν ως συνεργάσιμοι δανειολήπτες. Στη πραγματικότητα, όσοι δανειολήπτες προσπάθησαν να είναι συνεργάσιμοι με τις τράπεζες αντιμετώπισαν μια εκβιαστική συμπεριφορά και όρους εξυπηρέτησης των δανείων τους στους οποίους  – με μαθηματική ακρίβεια – ήταν αδύνατον να ανταποκριθούν.

Και τι ζητάνε τώρα οι τράπεζες; Πιο επιθετική πολιτική αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Δηλαδή, από κει που εκβίαζαν, να γίνει ακόμα χειρότερη η συμπεριφορά τους απέναντι στους δανειολήπτες.

Τι περιμένουν να καταφέρουν; Και οι ίδιοι οι τραπεζίτες δεν πιστεύουν ότι θα καταφέρουν και πολλά πράγματα. Γιατί όπως είπαμε, ο στόχος είναι εξαρχής ανέφικτος. Όπως διαβάζουμε ο SSM προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων συνολικά σε όλη την Ευρώπη. Γι αυτό και πρόκειται να θέσει στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων σε τρία χρόνια σε ποσοστό 40%. Αν και ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις μέχρι την τελική συμφωνία με τον SSM και την ΤτΕ στο τέλος Σεπτεμβρίου, συνολικά οι τέσσερις τράπεζες θα πρέπει να «ξεφορτωθούν» δάνεια ύψους 43 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια, όταν μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια λιγότερο από 1 δισ. ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό, σε πολύ απλά ελληνικά σημαίνει ότι ο στόχος της μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 43 δις ευρώ είναι εντελώς ανέφικτος.

Οι τραπεζίτες το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Γι αυτό και ζητάνε οικονομική ανάκαμψη σε συνδυασμό με πιο επιθετική διαχείριση των κόκκινων δανείων, και με την πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων. Αλλά γνωρίζουν πολύ καλά επίσης ότι χωρίς ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και το 2018, δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα. Ακόμα και με τις απειλές και τους εκβιασμούς, με τους πλειστηριασμούς και την απειλή της πώλησης των κόκκινων δανείων στα distress funds, οι τράπεζες έχουν χάσει το παιχνίδι. Ακόμα και στα πιο αισιόδοξα όνειρά τους, από τα 43 δις ευρώ που πρέπει να πουλήσουν, εκτιμούν ότι γύρω στα 16,2 δισ. ευρώ θα προκύψουν από τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων και τις ρευστοποιήσεις, ποσό που θα μπορούσε να φτάσει και τα 20 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Αυτό σημαίνει ότι το μέλλον των ελληνικών τραπεζών προβλέπεται δυσοίωνο και ότι πλησιάζει η μέρα που τελικά θα πουληθούν στις ξένες τράπεζες και θα εξαφανιστούν από προσώπου γης.