Εκτίμηση για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 15% από 1ης Ιανουαρίου

Μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ελλάδα μέχρι και κατά 15% από 1ης Ιανουαρίου και περαιτέρω πτώση τους σε ποσοστό 20% από τον Απρίλιο του 2015, σε σχέση με τον φετινό Οκτώβριο, αν οι τιμές του αργού πετρελαίου διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα των 70-75 δολαρίων το βαρέλι, «βλέπει» ο Κωστής Σιφναίος, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της ελληνορωσικής εταιρείας ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS. Στην εταιρεία μετέχουν ο ρωσικός κολοσσός GAZPROM και ο όμιλος Κοπελούζου.

 

Χάρη και σε αυτή τη μείωση των τιμών (σ.σ. οι τιμές του αερίου στην Ελλάδα συνδέονται με εκείνες του αργού πετρελαίου, ενώ αλλάζουν ανά τρίμηνο) θα πρέπει να αναμένεται αύξηση της οικιακής κατανάλωσης φυσικού αερίου στους πρώτους μήνες του 2015, σύμφωνα πάντα με τον κ.Σιφναίο, ομιλητή απόψε σε εκδήλωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, στη Θεσσαλονίκη.

 

Κι αυτό μετά από αρκετά χρόνια πτώσης: κατά τον κ.Σιφναίο, τα τελευταία χρόνια η αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 40%, εξαιτίας ενός μίγματος παραγόντων όπως η οικονομική κρίση, η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, οι καλές καιρικές συνθήκες και οι περικοπές των σταυροειδών επιδοτήσεων.

 

Ο κ.Σιφναίος επισήμανε ακόμη ότι η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθερωμένη αγορά λιανικής πώλησης φυσικού αερίου της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι η απελευθέρωσή της θα είναι πραγματική.

 

«Η πραγματική απελευθέρωση της αγοράς απαιτεί δύο προϋποθέσεις: πρώτον, ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα καταργεί πραγματικά τα μονοπώλια […] και δεύτερον, την ύπαρξη ρευστότητας (σ.σ. ανεμπόδιστης ροής φυσικού αερίου) για τον πλουραλισμό των πηγών προμήθειας, τη δημιουργία διασυνδέσεων και το άνοιγμα αμφίδρομων ροών χωρίς εξαιρέσεις, από και προς την ανατολή, τον βορρά και τη δύση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα το νέο νομοσχέδιο, ο χρόνος ψήφισης του οποίου θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, να μην εισάγει νέους προστατευτισμούς και τεχνητές πριμοδοτήσεις.

 

«Η Ρωσία στήριξε την Ελλάδα με αέριο σε όλες τις δύσκολες στιγμές»

 

Κατά τον ίδιο, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι «χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν θα υπήρχε ελληνική αγορά αερίου» και ότι «η Ρωσία στήριξε την Ελλάδα σε όλες τις δύσκολες στιγμές, ακόμη όταν πριν από έναν χρόνο, η τουρκική BOTAS, αθετώντας τη συμφωνία με τη ΔΕΠΑ, αποφάσισε να παρακρατήσει για κάλυψη εγχώριων αναγκών τις ποσότητες αερίου, που προορίζονταν για τη χώρα μας, δημιουργώντας σημαντικό έλλειμμα εφοδιασμού. Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας πρέπει να διασφαλίζεται από αξιόπιστους εταίρους».

 

«Πέτρινα χρόνια» στην ελληνική αγορά αερίου;

 

Την πεποίθηση ότι η αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα βιώσει «μερικά πέτρινα χρόνια» εξέφρασε από την πλευρά του ο τέως αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και νυν μέλος της Ολομέλειάς της, Μιχάλης Θωμαδάκης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. Όπως είπε, από κατανάλωση άνω των 4 δισ. κυβικών μέτρων το 2011, η αγορά προσγειώθηκε σε λιγότερα από 3 δισ. κυβικά φέτος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και σειράς στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού. Ρεαλιστικά, είπε, η αγορά δεν αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα του 2011 πριν από το 2018.

 

Πρόσθεσε ότι το μέλλον της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου είναι μεν αβέβαιο αλλά οι προοπτικές χρήσης των υποδομών που δημιουργούνται στην Ελλάδα για τη διαμετακόμισή του, «θα κάνει τα πράγματα πολύ ενδιαφέροντα μετά το 2018-2020». Υπενθυμίζεται ότι το 2020 θα αρχίσουν να φτάνουν στην Ευρώπη οι πρώτες ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ.

 

Με ορίζοντα δεκαετίας ή εικοσαετίας και όχι δύο ή τριών ετών, πρέπει να σχεδιάζονται οι επενδύσεις για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Κώστας Ξιφαράς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αν δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερες τιμές φυσικού αερίου, είτε ως Ευρωπαϊκή Ένωση είτε ως Ελλάδα, δεν μπορούμε να περιμένουμε να δούμε κάτι θετικό στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

 

Για να απελευθερωθεί η αγορά πρέπει να επιδοτηθεί η κατανάλωση

 

Την εκτίμηση ότι αν δεν επιδοτηθεί η κατανάλωση του φυσικού αερίου δεν θα υπάρξει πραγματική απελευθέρωση της αγοράς» διατύπωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής, Χρήστος Μπαλάσκας. «Η επιδότηση είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε μια αύξηση της συνολικής κατανάλωσης, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να επανεπενδύσουν τα έσοδά τους για την επέκταση των δικτύων. Αν δεν στηρίξουμε την κατανάλωση, δεν θα υπάρξουν επεκτάσεις δικτύου, οι αγορές θα μείνουν μικρές και μετά ό,τι και να απελευθερώσουμε, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα λέμε “τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του” κατέληξε.