Εκθεση – κόλαφος κατά της CIA

Κόλαφο για τη CIA και τις ανακριτικές της μεθόδους μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 αποτελεί η έκθεση της ειδικής επιτροπής της Γερουσίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Παρότι η έκθεση αποκαλύπτει τον συστηματικό βασανισμό κρατουμένων, υπόπτων για τρομοκρατική δράση, σε μυστικές τοποθεσίες-φυλακές της CIA σε τουλάχιστον δέκα χώρες του κόσμου, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, σοβαρά πολιτικά προβλήματα εγείρει το αίτημα μερίδας Δημοκρατικών νομοθετών για απόδοση ποινικών ευθυνών και «ξεκαθάρισμα» στα ανώτατα κλιμάκια της υπηρεσίας πληροφοριών.

Οι εκκλήσεις αυτές υποχρέωσαν τον πρόεδρο Ομπάμα την Πέμπτη να προβεί σε δήλωση στήριξης των στελεχών της CIA, δεσμευόμενος εμμέσως ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η υπηρεσία σε εξιλαστήριο θύμα.

Τα στοιχεία εις βάρος της υπηρεσίας είναι, όμως, συντριπτικά. Η CIA ψευδολογούσε ασύστολα, κάθε φορά που αξιωματούχοι της κατέθεταν ενώπιον της νομοθετικής εξουσίας, αρνούμενη τη χρήση βασανιστηρίων. Την ίδια στιγμή, τα βασανιστήρια αυτά αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και δεν οδήγησαν σε κάποια σύλληψη. Η αποκάλυψη αυτή διαψεύδει την προπαγανδιστική άποψη, που προβλήθηκε από την κινηματογραφική ταινία «Zero Dark Thirty» και θέλει τα βασανιστήρια να οδήγησαν στον εντοπισμό και στην εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι απέρριψε κατηγορηματικά το πόρισμα της έκθεσης, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις «ανοησίες». Την επίμονη άρνηση των Ρεπουμπλικανών για αυτοκριτική ενίσχυσε άθελά του ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα, με την αυθόρμητη δήλωσή του την 1η Αυγούστου: «Ναι, βασανίσαμε κάποιους “τύπους”» (some folks).

Μεταξύ των αποκαλύψεων, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο μακροχρόνιος και συστηματικός βασανισμός του θεωρούμενου ως εγκεφάλου της 11ης Σεπτεμβρίου, Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, με εικονικό πνιγμό, στέρηση ύπνου και υποχρεωτική εντερική κάθαρση (κλύσμα).

Η διασπορά των υπόπτων σε μυστικές φυλακές σε Πολωνία, Λιθουανία, Βοσνία, Μαρόκο, Νότια Αφρική, Πακιστάν, Τουρκμενιστάν, Ταϊλάνδη, Σρι Λάνκα, Αυστραλία, Βραζιλία και Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων, επέτρεψε στα στελέχη της κυβέρνησης Μπους να καταθέσουν ενόρκως ότι οι ΗΠΑ δεν βασανίζουν υπόπτους.

Η έκθεση έδωσε την ευκαιρία σε κράτη που δεν μπορούν να θεωρηθούν άμεμπτα σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, να ασκήσουν δριμεία κριτική στην Ουάσιγκτον. Για απάνθρωπη και απαράδεκτη τακτική έκανε λόγο, την Πέμπτη, η τουρκική κυβέρνηση, ενώ ο ύπατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ, μίλησε για «ιδρώτα ντροπής, που πρέπει να ρέει από τα μέτωπα των Αμερικανών».

Τη στήριξή της στη CIA και στις μεθόδους της εξέφρασε, την Τετάρτη, η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, μνημονεύοντας το σενάριο του ωρολογιακού μηχανισμού, σύμφωνα με το οποίο τα βασανιστήρια είναι θεμιτά εφόσον εμποδίσουν τρομοκρατική ενέργεια. Σε ενδοσκόπηση κάλεσε η κινεζική κυβέρνηση την Ουάσιγκτον, προτρέποντας τον πρόεδρο Ομπάμα «να σκουπίσει πρώτα μπροστά στην πόρτα του, προτού ξαναμιλήσει για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Τέλος, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για αντιτρομοκρατικά θέματα, Μπεν Εμερσον, ζήτησε τη δίωξη των υπευθύνων, όποια θέση και να κατείχαν στην κυβέρνηση Μπους.

Οι απάνθρωπες αυτές τεχνικές ανάκρισης δεν αποτελούν, πάντως, αποκλειστικότητα της κυβέρνησης Μπους, αλλά πολιτικά θεμιτό όπλο στην αμερικανική προσπάθεια ανάσχεσης του κομμουνιστικού κινδύνου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τις μεθόδους αυτές διδάσκονταν, άλλωστε, οι «φοιτητές» της διαβόητης Σχολής της Αμερικής (School of the Americas), όπου εκπαιδεύονταν στελέχη αστυνομικών δυνάμεων από κάθε φιλική προς τις ΗΠΑ χώρα της Λατινικής Αμερικής και του αναπτυσσόμενου κόσμου.

 

Πηγή: Καθημερινή