Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη για το μεταναστευτικό

Έκτακτη σύνοδο κορυφής συγκάλεσε για την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να συζητηθεί μια κοινή απάντηση στη συρροή προσφύγων από την βόρεια Αφρική και στα ναυάγια που έχουν στοιχίσει την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

 

“Αποφάσισα να συγκαλέσω μια έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο αυτήν την Πέμπτη με θέμα την κατάσταση στην Μεσόγειο”, αναφέρει σήμερα ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter.

 

Ο Τουσκ προέβη στην ενέργεια αυτή έπειτα από αίτημα για συνάντηση των ηγετών που διατύπωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι την Κυριακή, το οποίο υποστηρίχθηκε από πολλούς ομολόγους του.

 

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται στο Λουξεμβούργο μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν για περισσότερη δράση την ώρα που οι σοροί του ναυαγίου της Κυριακής στην Μεσόγειο μεταφέρονται στην Μάλτα.

 

Σχέδιο 10 σημείων

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων ένα σχέδιο δέκα σημείων για την ανάληψη δράσης προκειμένου να δοθεί μια λύση στη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ.

 

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν την ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης και του αριθμού των πλοίων που συμμετέχουν στην επιχείρηση “Triton” για την προστασία των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ, πρόσθεσε.

 

«Είναι ανθρώπινο καθήκον και ηθική υποχρέωση να θέσουμε τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα των χιλιάδων ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε ημέρα στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την είσοδό του στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών.

 

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι στο πλαίσιο της σημερινής έκτακτης συνάντησης υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να συζητήσει συγκεκριμένες δράσεις με τους υπουργούς και «πιστεύω ότι θα έχω την πλήρη υποστήριξη των κρατών μελών».

 

«Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερη υπευθυνότητα και αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο «εμπεριστατωμένη, πιο γενναία και λιγότερο σκληρή προσέγγιση» σχετικά με τους μετανάστες που συχνά πεθαίνουν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην ΕΕ με σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζεΐντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.

 

«Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους μετανάστες στον κόσμο και διακινδυνεύει να μετατρέψει την Μεσόγειο σε ένα τεράστιο νεκροταφείο», δήλωσε περιγράφοντας την πολιτική της ΕΕ ως «κοντόφθαλμη, με βραχυπρόθεσμες πολιτικές κινήσεις που υποθάλπονται στις ξενοφοβικές λαϊκίστικες κινήσεις που έχει δηλητηριάσει την κοινή γνώμη πάνω σε μια αυτό το ζήτημα».