Έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για τη διαπραγμάτευση ζήτησε ο Τσίπρας
Την έκτακτη σύγκληση της Ομομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το βράδυ της Δευτέρας, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Κυριακής και την ώρα που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η διαδικασία της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group για το πακέτο μέτρων που έχει καταθέσει η Ελλάδα.
Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να μιλά στους βουλευτές όλων των κομμάτων στις 20.00 το βράδυ, σχετικά με το περιεχόμενο και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου στο Προεδρείο της Βουλής και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, με βάση το άρθρο 142 Α του κανονισμού της Βουλής.
Με βάση τα παραπάνω, το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται αφενός να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας, αλλά και να αντιπαρατεθούν στο συγκεκριμένο θέμα κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Μάλιστα, προκειμένου να παραστεί στη συζήτηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Τι προβλέπει το Αρθρo 142A του Κανονισμού της Βουλής, με τίτλο «Aνακοινώσεις και δηλώσεις της Kυβέρνησης ενώπιον της Bουλής»
1. Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» του επόμενου άρθρου να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.
2. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις ώρες τουλάχιστον.
3. H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά της ώρας.
4. Oι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Kυβέρνησης για πέντε λεπτά της ώρας, κατ’ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Kοινοβουλευτικής Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ’αυτόν.
5. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά της ώρας.
6. H δευτερολογία των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε λεπτά της ώρας.
7. Όταν οι ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής γίνονται από τον Πρωθυπουργό, οι αναπληρωτές – εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν μπορούν να λάβουν τον λόγο, με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 4 αυτού του άρθρου.
8. Η Κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των Υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο χρόνος αγόρευσης των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών-εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα πέντε λεπτά της ώρας. Η δευτερολογία των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών – εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα τρία λεπτά της ώρας.