Έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας από τις αρχές του 2015

Προετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών για το ενδεχόμενο η εκταμίευση των δόσεων των 7,6 δις να καθυστερήσει, ενόψει των πολιτικών εξελίξεων.

 

Σύμφωνα με το Mega, το υπουργείο προετοιμάζει κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας, αφού ακόμα και αν δεν πάρει η Ελλάδα τις δόσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2015 πρέπει να πληρώσει σε λήξεις ομολόγων και αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων, 4,5 δισ ευρώ. Έτσι, σε μία πρώτη κίνηση, με στόχο την ενίσχυση του Δημοσίου ταμείου, με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα, τα ταμιακά διαθέσιμα Υπουργείων, αποκεντρωμένων διευθύνσεων και ανεξάρτητων αρχών, ύψους 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, περνούν έως 30 Δεκεμβρίου από  468 τραπεζικούς λογαριασμούς στο λογαριασμό του κρατικού προϋπολογισμού.

Για να εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσιου, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και άλλες λύσεις, μεταξύ των οποίων ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω repos από τους φορείς του Δημοσίου. Με την διαδικασία αυτή, έχουν ήδη αντληθεί 9 δισ. ευρώ. Μεταξύ των λύσεων είναι και οι έκτακτες εκδόσεις 3μήνων και 6μήνων εντόκων γραμματίων, καθώς και η αξιοποίηση 3 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ. Η χρήση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει γίνει και στο παρελθόν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταμιακή ρευστότητα του Δημοσίου. Όπως αναφέρει το Mega, ως έσχατη λύση εξετάζεται και η καθυστέρηση εξόφλησης των προμηθευτών του Δημοσίου, με στόχο την εξόφληση δανειακών αναγκών.

Οι δανειακές ανάγκες της χώρας ξεκινούν από 520 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, φτάνουν τα 1,6 δισ. και τον Μάρτιο ανεβαίνουν στα 2,5 δισ.

Επίσης έως την 1η Μαρτίου, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αντικαταστήσουν ενέχυρα ύψους 35 δισ.ευρώ, από ομόλογα του νόμου Αλογοσκούφη, τα οποία δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ.

Τον Ιούλιο, θα πρέπει να αποπληρωθούν 5,12 δισ., ενώ τoν Αύγουστο οι υποχρεώσεις φτάνουν τα 3,69 δισ. ευρώ.