Εκπαίδευση στη φοροδιαφυγή για Έλληνες εφοριακούς;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στη Γερμανία αναμένεται να μεταβούν Έλληνες εφοριακοί για να εκπαιδευτούν από Γερμανούς συναδέλφους τους στη πάταξη της φοροδιαφυγής. Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Βάλτερ Μπόργιανς, προκειμένου να υπογράψει από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, δήλωση προθέσεως συνεργασίας των φορολογικών υπηρεσιών της ΒΡ-Β και της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε κατά το παρελθόν προτείνει στους Έλληνες συναδέλφους του να στείλει στην Ελλάδα 500 γερμανούς εφοριακούς, αλλά η πρόταση του κ. Μπόργιανς «σέβεται κάπως περισσότερο την ελληνική υπερηφάνεια: δεν θα πάνε υπάλληλοι της ΒΡ-Β στην Ελλάδα, αλλά έλληνες συνάδελφοί τους θα εκπαιδευτούν σε επισκέψεις στην Γερμανία», αναφέρει το γνωστό γερμανικό περιοδικό. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ακόμη – συνεχίζει το περιοδικό – σε βοήθεια στην χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής. Σημαντικός στόχος είναι η ταυτοποίηση και η εξέταση αδήλωτων περιουσιών.

Τι είδους εκπαίδευση όμως θα προσφέρουν οι Γερμανοί εφοριακοί στους Έλληνες συναδέλφους όταν, σύμφωνα με το τελευταίο βιβλίο του Von Marcus Meinzer: «Η Γερμανία αποτελεί έναν βασικό παράγοντα της διεθνούς οργανωμένης φοροδιαφυγής. Πολύ χειρότερα, παρέχει στους μαφιόζους και κλεπτοκράτες ολόκληρου του πλανήτη, τις ιδανικές προϋποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος – ακόμη και αν αυτό προέρχεται από παράνομες ή/και εγκληματικές δραστηριότητες».

Όπως υπογραμμίζει ο οικονομολόγος Βασίλης Βιλιάρδος, σύμφωνα με το βιβλίο-μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη χώρα, με τον τίτλο «Γερμανία, φορολογικός παράδεισος», συμπεριλαμβάνοντας εκατοντάδες λεπτομερείς έρευνες, συνεντεύξεις με υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, δικηγόρους, ελεγκτές και αστυνομικούς, η Γερμανία αποτελεί πλέον έναν βασικό παράγοντα της διεθνούς οργανωμένης φοροδιαφυγής.

Σε πλήρη αντίθεση δε με όλες τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, στη Γερμανία δεν πάγωσαν ποτέ τα χρήματα ξένων, λόγω διαφθοράς, μεταξύ των ετών 2006 και 2012 – ενώ οι γερμανικές τράπεζες δεν δίνουν ποτέ στοιχεία για τους λογαριασμούς που διατηρούν σε υποκαταστήματα τους εκτός της Ευρωζώνης, στα οποία διενεργούν χρηματιστηριακές πράξεις, χωρίς να ελέγχονται για ποιούς εκτελούν εντολές.

Περαιτέρω, τεκμηριώνεται πως στο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Φρανκφούρτης, όπου έχει επίσης την έδρα της η ΕΚΤ, συγκλίνουν τα νήματα πολλών περιπτώσεων ευρωπαϊκού ξεπλύματος χρημάτων – χωρίς να ενοχοποιηθεί ποτέ καμία γερμανική ή ξένη τράπεζα που διατηρεί εκεί υποκατάστημα της.

«Οι γερμανικές Αρχές προσφέρουν επίσης υπηρεσίες αποφυγής φόρων στις μεγάλες πολυεθνικές, καθώς επίσης στους εισοδηματικά/περιουσιακά ισχυρούς – μέσω αμφιλεγόμενων συμφωνιών ειδικής φορολογικής μεταχείρισης, οι οποίες διατηρούνται μυστικές από την κοινή γνώμη. Επί πλέον, τα πλουσιότερα ομοσπονδιακά κρατίδια διαφημίζουν απροκάλυπτα πως δεν ελέγχουν επακριβώς τις φορολογικές δηλώσεις αυτών που επενδύουν στο εσωτερικό τους – ενώ απασχολούν όλο και λιγότερους ελεγκτές, με αποτέλεσμα στη Βαυαρία να αντιστοιχούν διπλάσιες επιχειρήσεις ανά ελεγκτή, σε σχέση με το Αμβούργο (826). Έτσι, οι επιχειρήσεις στη Βαυαρία ελέγχονται ανά 20 χρόνια κατά μέσον όρο – οπότε είναι πολύ πιο ελκυστική για την εγκατάσταση εταιρειών, συγκριτικά με τα άλλα γερμανικά κρατίδια.

Παράλληλα, τα ομοσπονδιακά κρατίδια αρνούνται πεισματικά την επέκταση του ελέγχου σε επίπεδο Ομοσπονδίας – όπου, εάν επικρατούσε κάτι τέτοιο, η χώρα θα εισέπραττε επί πλέον 24 δις € ετησίως, σύμφωνα με ρεαλιστικούς υπολογισμούς», υπογραμμίζει ο Β.Βιλιάρδος με πληροφορίες από το βιβλίο του Von Marcus Meinzer.

Σε ένα τέτοιο ομοσπονδιακό κρατίδιο, αυτό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, θα πάνε λοιπόν οι Έλληνες εφοριακοί για να εκπαιδευτούν από τους Γερμανούς συναδέλφους τους.

Κι αναρωτιέται κανείς σε τι θα εκπαιδευτούν οι Έλληνες εφοριακοί; Στο πώς να κυνηγούν τη φοροδιαφυγή ή στο πώς να την προστατεύουν; Ή μήπως στο πώς να προστατεύουν τις γερμανικές επιχειρήσεις που θα έρθουν να «επενδύσουν» στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών ίσως και κάποια distress funds;