«Είμαστε Charlie» φώναξαν πολίτες και πολιτικοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)
Περισσότεροι από 2.000 πολίτες βρέθηκαν το απόγευμα έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, στην οδό Σίνα, κρατώντας ταμπέλες με το σύνθημα «Je Suis Charlie», στο πλαίσιο της συγκέντρωσης συμπαράστασης στο γαλλικό λαό «για την αποτρόπαιη δολοφονία των Ευρωπαίων φίλων-συμπολιτών μας και των καλλιτεχνών που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των φανατικών».
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αρκετοί Γάλλοι που ζουν στην Αθήνα, καθώς και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου. Ανάμεσά τους η Ντόρα Μπακογιάννη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Εύα Καϊλή, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Λυκούδης και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.
Στην κεντρική είσοδο του ινστιτούτου κυριαρχούσε σε μαύρο φόντο το γνωστό σύνθημα «Είμαι Charlie». Πλακάτ με το ίδιο σύνθημα κρατούσαν πολίτες, ενώ κάποιοι σχημάτιζαν με γράμματα τις προτάσεις «Δεν μισώ. Δεν φοβάμαι».
«Είμαστε συγκινημένοι από την αλληλεγγύη που δείχνουν οι Έλληνες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γάλλος πρέσβης, Ζαν Λουπ Κουν-Ντελφόρζ, τονίζοντας τους στενούς δεσμούς μεταξύ του ελληνικού και του γαλλικού λαού. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο γαλλικός λαός ενωμένος θα αντιμετωπίσει αυτό που συνέβη.
Τα συλλυπητήριά τους στον γαλλικό λαό εξέφρασε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, η οποία είπε ότι «σε αυτή τη μάχη είμαστε ενωμένοι. Η δημοσιογραφία δεν τρομοκρατείται».
Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Δε φοβόμαστε κανένα. Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε». Η Βασιλική Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσε συγκλονισμένη και μίλησε για βολή εναντίον της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης, της κριτικής.
Η Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εκδήλωση αλληλεγγύης, καθώς και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «όταν τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα συμβαίνουν στην πόλη του φωτός, σημαίνει πως έχουμε επιστρέψει στο μεσαιωνικό σκοτάδι».
Στο βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψαν, επίσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα και άνθρωποι του πνεύματος. «Είμαστε όλοι Γάλλοι, είμαστε όλοι σκιτσογράφοι και δε φοβόμαστε» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης και την ίδια φράση είχε γράψει προηγουμένως στο βιβλίο συλλυπητηρίων.
«Δεν θα πρέπει» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού «αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα των εξτρεμιστών να τρομοκρατήσει την Ευρώπη και να προκαλέσει πανικό. Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης, θα πρέπει να συνυπάρχουμε και να απομονώσουμε τους εξτρεμιστές. Να φερθούμε σκληρά προς τους εξτρεμιστές, αλλά να μην μπερδεύουμε τον απλό κόσμο που έχει διαφορετική θρησκεία ή είναι από διαφορετική φυλή, με αυτούς τους δολοφόνους».
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες, επίσης, πολλοί Γάλλοι που κατοικούν στην Ελλάδα. «Είμαι εδώ για την ελευθερία της έκφρασης. Δεν φοβόμαστε» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κορίν. «Είμαστε εδώ για το άρθρο 17 της Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ελευθερία της έκφρασης» είπε ο 16χρονος Τεό που πηγαίνει στο γαλλικό σχολείο και ο πατέρας του είναι δημοσιογράφος στο Στρασβούργο, ενώ η συμμαθήτριά του Αριάδνη υπογράμμισε τον κίνδυνο να αυξηθούν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα τα ρατσιστικά φαινόμενα.
Στη Θεσσαλονίκη, κρατώντας ένα πλακάτ με το σύνθημα «Je Suis Charlie», ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε το παρόν στη σιωπηλή διαμαρτυρία εκατοντάδων πολιτών που πραγματοποιήθηκε έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, καταγγέλλοντας τη δολοφονική επίθεση στο Παρίσι.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έφτασε στον χώρο της διαμαρτυρίας συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Π.Αβραμόπουλο και τους αντιδημάρχους Κ.Ζέρβα και Ε.Χρυσίδου.
Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε βάρβαρη την τρομοκρατική επίθεση στο περιοδικό «’Charlie Hebdo» και τόνισε πως αυτή δεν έχει καμία σχέση με τους χιλιάδες μουσουλμάνων μεταναστών που ζουν στην Ευρώπη. Εξέφρασε δε τη βαθιά του θλίψη και τη συμπαράστασή του προς τον γαλλικό λαό.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε με κάλεσμα μέσω Facebook, προσέλκυσε πλήθος Θεσσαλονικέων, που άφησαν λουλούδια στην είσοδο του Γαλλικού Ινστιτούτου.
«Κανένας αυταρχισμός, καμία ιδεολογία, καμία επίκληση σε θρησκείες, καμία βια δεν θα μας φοβίσει να λέμε, να γράφουμε και να ζωγραφίσουμε αυτά που θέλουμε. Κανένας δεν θα μας στερήσει κανείς το δικαίωμα να συνυπάρχουμε ειρηνικά με τους μετανάστες, κανείς δεν θα χωρίσει τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν σε κοινωνίες αμοιβαιότητας και κοινών κανόνων. Δεν φοβόμαστε!», αναφέρεται στο κείμενο του καλέσματος.
Πηγή: Έθνος