Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τον Προϋπολογισμό και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του έτους 2016 ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, σήμερα, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, στη διάρκεια της 27ης  Ειδικής του συνεδρίασης.

Ο προϋπολογισμός, συνολικού ύψους 389.500.000€, είναι ισοσκελισμένος και πλεονασματικός και καταρτίστηκε με δεδομένες τη συνεχή ύφεση των δυο τελευταίων ετών και τις ειδικές οδηγίες κατάρτισης του αρμόδιου Υπουργείου, σύμφωνα με τις οποίες ο Δήμος οφείλει να μειώσει αντίστοιχα τις δαπάνες του.

Ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2016 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τον αρχικώς εγκριθέντα προϋπολογισμό του 2015, σε ποσοστό 5,41%.

Σε σύγκριση με τα διαμορφωθέντα ποσά έως τις 31-8-2015 του προϋπολογισμού του 2015, παρουσιάζεται μείωση κατά 15,99%.

Με βάση τα αρχικά προϋπολογισθέντα ποσά, αφαιρουμένων των μεταβιβαζόμενων κονδυλίων που αντιστοιχίζονται ισόποσα στο σκέλος των εσόδων και εξόδων το σύνολο του προϋπολογισμού του 2016 εμφανίζει ποσοστό μείωσης 17,04% σε σχέση με το 2015.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, διευκρίνισε ότι στον προϋπολογισμό του 2016 αποτυπώνονται τρία βασικά σημεία: η αύξηση των δαπανών κοινωνικής αλληλεγγύης και μέριμνας για πέμπτη συνεχή χρονιά, το πάγωμα των δημοτικών ανταποδοτικών τελών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το οποίο ακολουθεί διαδοχικές μειώσεις που συνολικά ανέρχονται σε ποσοστό 20%, καθώς και ο δραστικός περιορισμός των χρεών του Δήμου.

«Το πλαίσιο μέσα στο οποίο τελούμε είναι γνωστό: Από τη μια η παρατεταμένη οικονομική κρίση, που έπληξε σε μεγάλο βαθμό την αυτοδιοικητική πραγματικότητα την τελευταία 5ετία, η οποία έχει υποστεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο θεσμό της Πολιτείας τις συνέπειες της κρίσης, με την τεράστια μείωση των πόρων της κατά 60%, τη μεγάλη μείωση του προσωπικού, την υποβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών και την επαπειλούμενη μείωση δομών, λειτουργιών» τόνισε ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της κοινωνικής πολιτικής της συντεταγμένης πολιτείας με ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, αυτό το καλοκαίρι ζήσαμε ιδιαίτερες καταστάσεις και συγκυρίες, μεταξύ των οποίων το ΕΣΠΑ που μέχρι σήμερα δεν έχει σχηματοποιηθεί και η εφαρμογή των μέτρων capital control. Η βούληση του Δήμου Θεσσαλονίκης, που εκφράζεται και μέσα απ’ τη διαδικασία σύνταξης του Προϋπολογισμού του 2016, είναι να συνεχίσει να στέκεται αρωγός στους δοκιμαζόμενους πολίτες. Αφενός να μην τους επιβαρύνει με αυξήσεις ή με επιβολή νέων τελών και φόρων και αφετέρου να διαθέτει κονδύλια για την υποστήριξη των ιδιαίτερα οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας, μέσω κοινωνικών δράσεων που αναλαμβάνει».

Ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε επίσης ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να έχει αναπτυξιακή διάσταση, μέρος της οποίας αναμένεται να ανακτηθεί όταν ανοίξουν τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, από τα οποία ο Δήμος είναι έτοιμος να διεκδικήσει πόρους για άξονες της πολιτικής του, με προτεραιότητα στον κοινωνικό και αναπτυξιακό τομέα.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γεωργία Ρανέλλα, τόνισε επίσης από την πλευρά της ότι οι συνέπειες της μεταβλητής πραγματικότητας είναι έντονες στον προϋπολογισμό του 2016. «Παρά τους περιορισμούς στις επενδυτικές μας δαπάνες, παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας απέναντι στους δημότες, διατηρώντας την κοινωνική διάσταση στο οικονομικό μας πρόγραμμα» ανέφερε η Αντιδήμαρχος και συμπλήρωσε: «Διατηρήσαμε σταθερά τα δημοτικά τέλη παρά την αισθητή μείωση των κεντρικών μας πόρων με ήδη μειωμένους συντελεστές για ευπαθείς ομάδες. Παραλάβαμε χρέη σχεδόν 43 εκατομμυρίων και σταδιακά τα περιορίσαμε στα 8,5 εκατομμύρια, μέσα σε μία πενταετία. Αναζητούμε και αξιοποιούμε προς όφελος των δημοτών νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που με χαμηλό κόστος εξασφαλίζουν ανταποδοτικά οφέλη όπως είναι τα δύο προγράμματα JESICCA για εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».

Καταλήγοντας στην εισήγησή της, η Γεωργία Ρανέλλα, ανέφερε ότι η Διοίκηση του Δήμου δεν εφησυχάζει, ούτε επαναπαύεται,  αντιθέτως παραμένει σε εγρήγορση, ώστε να είναι σε θέση να προβλέπει νέους κινδύνους και να λειτουργεί με ευελιξία και προσαρμοστικότητα.