Εγκρίθηκαν τα σχέδια εγκατάστασης του ΤΑΡ στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Tα σχέδια εγκατάστασης και διαδρομής του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου  (TAP) ενέκρινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Τα σχέδια αποτελούν μέρος της Πράξης Εγκατάστασης του αγωγού, η οποία και χορηγείται – μέσω αυτής της διαδικασίας – στην εταιρεία Τrans Adriatic Pipeline AG. Οι αποφάσεις πρόκειται να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και ισχύουν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας.

Οι αποφάσεις αφορούν στην εγκατάσταση και διαδρομή του TAP στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Καστορίας, Κοζάνης, Φλώρινας.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η χορήγηση της Πράξης Εγκατάστασης αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα δέκα σημαντικότερα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο παγκοσμίως.
Η κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την χώρα. Η τόνωση της απασχόλησης,  με εκτιμήσεις για άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα  προσεγγίσουν  τις 10.000, καθώς και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα έργα, αλλά και στην  παροχή υλικών κατασκευής, είναι ένα μέρος αυτών.

Η εξυπηρέτηση του στόχου για διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας  της Ευρώπης με φυσικό αέριο, όπως και των ενεργειακών διαδρομών, είναι ένα ακόμη σημαντικό όφελος προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας σε ολόκληρη την ΕΕ και την Ελλάδα.

Η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, με ευθεία προβολή και στο   πεδίο της εθνικής οικονομίας, είναι ένα ακόμη, σημαντικό όφελος, μέρος της συνολικής προσπάθειας για την ανάκαμψη της χώρας, καταλήγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.