Έχουν υπουργικά παραδείγματα οι φοροφυγάδες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κράτος δεν είναι φίλος τους. Είναι εχθρός τους και είναι απέναντι στους πολίτες που προσπαθούν να εξοικονομήσουν ότι μπορούν για να επιβιώσουν μέσα στην υπερβολική φορολόγηση που αντιμετωπίζει και το απίστευτο κυνηγητό από τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που μπορούν και ζουν καλά, ακόμα και στις μέρες μας, αλλά επίσης δεν δηλώνουν τα εισοδήματα τους. Και γιατί να το κάνουν άλλωστε, όταν βλέπουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους θα το αρπάξει το κράτος; Θα πει κανείς ότι έτσι το κράτος χάνει έσοδα και αναγκάζεται μετά να επιβάλλει νέους φόρους που τους πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι, αυτοί που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε μισό ευρώ από την εφορία. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Το κράτος θα μπορούσε αν ήθελε να έχει αρκετά εκατομμύρια σε έσοδα αν δεν διόριζε όλους αυτούς τους μετακλητούς υπαλλήλους, τους συμβούλους, τους βοηθούς και όλους αυτούς που τους πληρώνει με το αίμα του ο ελληνικός λαός. Θα μπορούσε ακόμη να μειώσει και τους μισθούς των βουλευτών που μαζί με τους μισθούς των δικαστικών είναι οι υψηλότεροι μισθοί που πληρώνει το δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος. Για να μην βάλουμε μέσα όλους αυτούς τους διοικητές και προέδρους κρατικών οργανισμών και ΔΕΚΟ που παίρνουν υψηλότατους μισθούς.

Έτσι λοιπόν, οι Έλληνες, όποτε μπορούν φοροδιαφεύγουν. Και κάποιοι φοροδιαφεύγουν χοντρά. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, πάνω 3.100 περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ξεκίνησε να ελέγχει το 2015 η ειδική γραμματεία του ΣΔΟΕ, ύστερα από σχετικές εντολές ελέγχου οι οποίες προήλθαν τόσο από την “Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες”, όσο και από τις εισαγγελικές αρχές και τις διάφορες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ.

Από τις χιλιάδες υπό έλεγχο υποθέσεις, ξεχωρίζουν αυτή ενός ιδιωτικού υπαλλήλου, ο οποίος από την επεξεργασία των τραπεζικών του λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις, προέκυψε προσαύξηση περιουσίας ύψους 18.426.220,84 ευρώ. Παράλληλα, εντοπίστηκε μία άνεργη, κάτοικος Βούλας, η οποία δεν υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις για τα έτη 2008 έως 2010 αλλά έφερε καταθέσεις, ύψους 5.609.846,73 ευρώ. Σε παρόμοια μοίρα βρέθηκαν ένας επιχειρηματίας, που εκμεταλλεύεται παραδοσιακό καφενείο, με το ελεγχόμενο ποσό να ανέρχεται στα 3.645.905 ευρώ, αλλά και ένας συνταξιούχος που φέρεται να απέκρυψε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Η λίστα των υπόπτων για φοροδιαφυγή και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΣΔΟΕ για το 2015, είναι μακρά και περιλαμβάνει επίσης, ένα μεσίτη ο οποίος, όπως προέκυψε από τη διαφορά μεταξύ συμβολαίων πώλησης και τραπεζικών λογαριασμών, “ξέχασε” να δηλώσει το ποσό των 1.476.062 ευρώ. Αντίστοιχα, δεκάδες γιατροί και δικηγόροι εμφανίζονται να ακολούθησαν την ίδια πρακτική, αποκρύπτοντας έσοδα από μισό εκατομμύριο και πάνω.

Αλλά όλοι αυτοί έχουν ζωντανά παραδείγματα και μάλιστα από τη πλευρά της εξουσίας. Πώς να ξεχάσει κανείς την περίπτωση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος «ξέχασε» να δηλώσει ένα ολόκληρο εκατομμύριο ευρώ. Ο οποίος μάλιστα, όταν έγινε τσακωτός, τόλμησε να δηλώσει ότι η φορολογική του δήλωση ήταν «ολίγον αναληθής». Και δεν είναι ένας απλός φορολογούμενος ο Γιώργος Σταθάκης. Είναι ο υπουργός Οικονομίας. Αυτός που αποφασίζει φόρους και υποτίθεται ότι κυνηγάει τη φοροδιαφυγή. Όταν έχουν τέτοια παραδείγματα οι φορολογούμενοι, πώς είναι δυνατόν να πάνε και να δηλώσουν τα εισοδήματά τους. Οποιοσδήποτε και να ήταν στη θέση τους, το ίδιο θα έκανε. Θα τα έκρυβε.