Ε.Ε. και Ελλάδα στις «συμπληγάδες» προσφύγων – Τουρκίας
Συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό αναζητούν επειγόντως, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο τα πολιτικά και νομικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολύπλοκα, ενώ δεν υπάρχει εγγύηση παρά μόνο προσδοκία ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική θα αποφέρει το ζητούμενο, που είναι η δραστική μείωση της ροής προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα.
Στα νομικά προβλήματα, το σημαντικότερο όλων είναι το πώς θα γίνονται οι επιστροφές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία χωρίς να παραβιάζεται το κοινοτικό, αλλά και το διεθνές δίκαιο, που διασφαλίζει το δικαίωμα ασύλου.
Τα πολιτικά προβλήματα έχουν να κάνουν με την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, που προσκρούει στις αντιδράσεις της Κύπρου, η οποία απειλεί με βέτο εάν την πιέσουν στο άνοιγμα πέντε κεφαλαίων που ζητάει η Αγκυρα.
Εχουν να κάνουν επίσης με την επιτάχυνση της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., όπου επιφυλάξεις έχουν αρκετές χώρες.
Υπάρχουν όμως και γενικότερα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων από τη χώρα μας και την Ιταλία, η οποία εξελίσσεται με ρυθμό «χελώνας», εξαιτίας της απροθυμίας των εταίρων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Σε όλα αυτά τα θέματα οι Ευρωπαίοι καλούνται να βρουν λύσεις μέχρι σήμερα το βράδυ, ώστε να μπορέσουν να συναντηθούν αύριο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία στην οποία δεν μπόρεσαν να φτάσουν στις 7 Μαρτίου, εξαιτίας των διαφωνιών τους.
Η διήμερη σύνοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την Ελλάδα, αφού αν δεν υπάρξει συμφωνία κινδυνεύει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων, ενώ ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλούνται καθυστερήσεις που θα οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή στην αύξηση των προσφύγων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες τη δική της συμβολή στη σύνοδο κορυφής, η οποία στην ουσία επισημαίνει το τι θα πρέπει να γίνει ώστε η συμφωνία με την Τουρκία να είναι νομικά ισχυρή και να οδηγεί στην εκτόνωση των προσφυγικών πιέσεων προς την Ευρώπη.
Ειδικότερα, για το θέμα της επανεισδοχής, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι τα νομικά προβλήματα θα ξεπεραστούν και η διαδικασία θα είναι συμβατή με το κοινοτικό και διεθνές δίκαιο, μέσω του χαρακτηρισμού της Τουρκίας από την Ελλάδα ως «ασφαλούς χώρας».
Ετσι κάθε νέος παράτυπος μετανάστης και αιτών άσυλο που εισέρχεται στην Ελλάδα, ο οποίος διαπιστώνεται ότι δεν χρήζει διεθνούς προστασίας, θα επιστρέφει στην Τουρκία δυνάμει της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ των δύο χωρών.
Η άλλη κατηγορία, που είναι και η δυσκολότερη, αφορά τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, για παράδειγμα οι Σύροι, που από την Τουρκία φτάνουν παράνομα στα ελληνικά νησιά.
Για τα άτομα αυτά η νομοθεσία της Ε.Ε. προβλέπει ότι παρότι δικαιούνται άσυλο μπορεί η αίτησή τους να χαρακτηριστεί απαράδεκτη, εάν έρχονται από μια «ασφαλή τρίτη χώρα», και αυτό θα γίνει από ελληνικής πλευράς με τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας, μέσω της οποίας η Τουρκία θα ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία.
Ωστόσο, το μέτρο αυτό, παρά το γεγονός ότι νομικά μπορεί να σταθεί, δημιουργεί άλλα προβλήματα.
Κι αυτό γιατί οι μη Σύροι θα μπορούν να προσφεύγουν στα ελληνικά δικαστήρια και να αμφισβητούν την απόρριψη της αίτησης χορήγησης ασύλου, καθυστερώντας και την επιστροφή τους στην Τουρκία.
Αντίθετα, οι Σύροι θα επιστρέφουν σε κάθε περίπτωση στην Τουρκία.
Πάντως, η εξέταση των προσφυγών θα απαιτήσει χρόνο και μεγάλο αριθμό δικαστών και εμπειρογνωμόνων, κάτι που αναγνωρίζει η Κομισιόν, η οποία καλεί τα κράτη μέλη να παράσχουν βοήθεια στη χώρα μας.
Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι με μια αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας θα περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των ατόμων που αιτούνται άσυλο, γιατί όσοι επιστρέφουν στην Τουρκία δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο σε χώρα της Ε.Ε.
Αντίθετα, για κάθε έναν υποψήφιο πρόσφυγα που επιστρέφει στην Τουρκία από την Ελλάδα, η Ε.Ε. θα παίρνει έναν Σύρο πρόσφυγα που βρίσκεται σε καταυλισμούς στη γειτονική χώρα.
Με τον τρόπο αυτό δεν θα έχει κανένα συμφέρον ο υποψήφιος πρόσφυγας να πληρώσει τον διακινητή και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του στη θάλασσα, όταν γνωρίζει ότι στην Ελλάδα το αίτημά του θα απορριφθεί.
Πάντως, οι Ευρωπαίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους να ανταποκριθούν στο αίτημα της Τουρκίας να παίρνουν έναν πρόσφυγα από τη χώρα αυτή για κάθε έναν που επιστρέφει από την Ελλάδα.
Το πιθανότερο είναι πως δεν θα συμφωνήσουν και πως κάποια κράτη μέλη θα προσφερθούν να το κάνουν εθελοντικά.
Ηδη υπάρχουν δεσμεύσεις για 18.000 πρόσφυγες, ενώ θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε αυτή την κατηγορία και οι 54.000 πρόσφυγες που είχαν δεσμευτεί να πάρουν τα κράτη μέλη από την Ουγγαρία, οι οποίοι στο μεταξύ έφυγαν από τη χώρα αυτή.
Η Κύπρος
Ενα από τα βασικά ζητήματα είναι η αναβάθμιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε τέλμα με δική της ευθύνη.
Η Κομισιόν φέρνει στο «τραπέζι» της σημερινής συνόδου πρόταση με την οποία ζητείται να ξεκινήσει μια διαδικασία με στόχο το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα οποία έχει «μπλοκάρει» από το 2009 η Κύπρος, εξαιτίας μεταξύ άλλων της άρνησης της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Πρόκειται για τα κεφάλαια: Ενέργεια, Δικαστικές Υποθέσεις και Θεμελιώδη Δικαιώματα, Δικαιοσύνη-Ελευθερία-Ασφάλεια, Παιδεία και Πολιτισμός, Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας.
Στόχος της Επιτροπής είναι να ολοκληρώσει όλα τα σχετικά προπαρασκευαστικά έγγραφα την άνοιξη, ώστε να τα υποβάλει στο Συμβούλιο.
Ωστόσο ζητάει τη δέσμευση των κρατών μελών τώρα.
Χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, αφού ανέφερε ότι για τον πρόεδρο Τουσκ η Κύπρος είναι το ίδιο σημαντική με οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση στη σύνοδο κορυφής, η οποία δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά αντίθετα θα πρέπει να τις διευκολύνει.
Η Λευκωσία, αντίθετα, ζητάει το οποιοδήποτε άνοιγμα κεφαλαίων να συνδεθεί με την πρόοδο στο Κυπριακό, ώστε η Τουρκία να έχει συμφέρον να συμβάλει στην επίλυσή του, διαφορετικά ο Κύπριος Πρόεδρος απειλεί με βέτο.
Για την κατάργηση της βίζας που ζητάει η Τουρκία για τους υπηκόους της, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί ώστε να καταστεί εφικτή τον Ιούνιο, ωστόσο έθεσε ως προϋπόθεση την εκπλήρωση από την Αγκυρα των 72 κριτηρίων που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία για αυτήν την κατάργηση, εκ των οποίων 35 έχουν ήδη επιτευχθεί.
Η Αγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει τα εναπομείναντα το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου.
Σοβαρές επιφυλάξεις για την κατάργηση της βίζας έχουν η Γαλλία, η Αυστρία και άλλες χώρες, ωστόσο η Αγκυρα απειλεί ότι εάν δεν ικανοποιηθεί δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη συμφωνία στο προσφυγικό.
Μετεγκαταστάσεις
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις, η Επιτροπή σημειώνει ότι ο ρυθμός δεν είναι ικανοποιητικός δεδομένου ότι μόνο 937 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι τις 15 Μαρτίου, έστω και αν υπάρχουν ήδη τα πρώτα σημάδια πιο θετικής τάσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής η αναφορά που γίνεται είναι πολύ ήπια, επισημαίνοντας απλώς την ανάγκη επιτάχυνσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι εταίροι έχουν δεσμευτεί να πάρουν 160.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ σήμερα ο αριθμός των αιτήσεων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των μετεγκαταστάσεων.
Η Κομισιόν θέλει οι πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν να φτάσουν τις 20.000 μέχρι τον Μάιο.
Στο πλαίσιο αυτό ζητείται από την Ελλάδα και την Ιταλία να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να επιτύχουν ταχεία και αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος, ιδίως σε σχέση με τους συστηματικούς ελέγχους ασφάλειας και την ποιότητα των πληροφοριών που διαβιβάστηκαν στα κράτη μέλη μετεγκατάστασης.
Οι δύο χώρες πρέπει επίσης να βελτιώσουν την ικανότητα συντονισμού τους, να αυξήσουν τη δυναμικότητα υποδοχής που διαθέτουν, να αποτρέψουν τον κίνδυνο διαφυγής υποψηφίων για μετεγκατάσταση, καθώς και να προσαρμόσουν δεόντως και να βελτιώσουν τις διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων, αναφέρει η Κομισιόν.
Mάχη στις Βρυξέλλες με 6 στόχου
ςΕξι στόχους θα επιδιώξει να επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το προσφυγικό στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα κι αύριο στις Βρυξέλλες.
Οπως ανακοίνωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί με γνώμονα:
- Μία αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, η οποία θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.
- Την εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσω της υλοποίησης της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.
- Την αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της Ε.Ε.
- Την κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
- Την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο.
- Την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών, καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας από 1ης Ιουνίου 2016.
Η κα Γεροβασίλη σημείωσε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, την ολλανδική προεδρία, καθώς και τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό, η εκπρόσωπος επικαλέσθηκε στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου για τη Διαχείριση του Προσφυγικού, σύμφωνα με τα οποία αυτή τη στιγμή σε 30 χώρους υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα «φιλοξενούνται, σιτίζονται και έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη περίπου 30.000 πρόσφυγες».
Για την Ειδομένη, η κα Γεροβασίλη σημείωσε: «Θα χρειαστεί να τονίσουμε, εκ νέου, ότι κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης με τους μηχανισμούς της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν προβλέπεται η εγκατάσταση δομών φιλοξενίας στα σύνορα, προκειμένου να μη λειτουργήσουν αυτά τα σημεία ως πόλος έλξης απελπισμένων ανθρώπων, την ώρα μάλιστα που τα σύνορα είναι κλειστά».
Επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την Ειδομένη «προβλέπει τη σταδιακή εθελούσια απομάκρυνση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και τη μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας, χωρίς φυσικά τη χρήση βίας» και κάλεσε όποιον έχει διαφορετική άποψη «να την καταθέσει δημόσια», καθώς «η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην κριτική, αλλά φυσικά δεν δέχεται μαθήματα ευαισθησίας από κανέναν».
Μέρκελ: Δεν έχουν δικαίωμα ασύλου οι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα
Να μην αφεθεί μόνη η Ελλάδα ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει να μας ανησυχεί όλους, διότι δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες για κανέναν στην Ευρώπη».
Μιλώντας χθες στη γερμανική βουλή (Μπούντεσταγκ) εν όψει της σημερινής συνόδου, η Μέρκελ τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ μιας πανευρωπαϊκής προσέγγισης στο προσφυγικό ζήτημα και κάλεσε τους ανθρώπους στην Ειδομένη να εμπιστευτούν την ελληνική κυβέρνηση και να μετακινηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
«Αυτή τη στιγμή χωρίς καμία αμφιβολία ωφελούμαστε στη Γερμανία από το γεγονός ότι η προσφυγική ροή -λόγω μονομερών αποφάσεων της Αυστρίας και των χωρών κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής- έχει σταματήσει. Αλλά δεν μπορώ να προειδοποιώ αρκετά συχνά να μην παραπλανηθούμε από αυτό.
Διότι η πρόσκαιρη ανακούφιση που νιώθουν η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη αυτή τη στιγμή είναι η μία πλευρά, αλλά η άλλη πλευρά είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και πρέπει να μας ανησυχεί πολύ όλους. Διότι δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες για κανέναν στην Ευρώπη» προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Μόνο με μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση μπορούμε να δημιουργήσουμε λύσεις, οι οποίες δεν θα εγκαταλείπουν το τελευταίο κράτος-μέλος στη σειρά, σε αυτή την περίπτωση την Ελλάδα» τόνισε με έμφαση η Μέρκελ και υπενθύμισε ότι η Γερμανία πηγαίνει καλά μόνο όταν πηγαίνει καλά και η Ευρώπη ως σύνολο.
Αναφερόμενη στις προοπτικές των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, η Αγκελα Μέρκελ διευκρίνισε ότι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου σε συγκεκριμένη χώρα, αλλά δικαιούνται ανθρώπινη μεταχείριση.
«Και γι’ αυτό εργαζόμαστε με την Ελλάδα. Και γι’ αυτούς που περιμένουν τώρα στην Ειδομένη και οι οποίοι θα έπρεπε να εμπιστευθούν την ελληνική κυβέρνηση – ότι θα είναι αισθητά καλύτερα στα νέα καταλύματα στην Ελλάδα από ό,τι στην Ειδομένη», επισήμανε.
Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ο υπουργός Αμυνας της Αυστρίας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι ο Βαλκανικός Διάδρομος πρέπει να παραμείνει κλειστός και ζήτησε μάλιστα να ενισχυθεί για τον λόγο αυτό οικονομικά η πΓΔΜ.
Παραδέχθηκε μάλιστα ότι η αυστριακή κυβέρνηση έχει στηρίξει τα Σκόπια στην απόφαση για κλείσιμο των συνόρων, απόφαση που ως γνωστόν είχε αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων επί ελληνικού εδάφους.
«Η Αυστρία έχει προσφέρει υποστήριξη στην πΓΔΜ, η οποία προσφέρει ως προς την ασφάλεια των συνόρων εξαιρετικά πολλά για ολόκληρη την Ε.Ε. και θα έπρεπε επομένως να βοηθηθεί περισσότερο οικονομικά» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
Για την προσφυγική κρίση εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής της Ε.Ε., μίλησε στην ιταλική βουλή και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη πάει στον Αρη, αλλά σταματά στην Ειδομένη, όπου μια μητέρα είναι αναγκασμένη να πλύνει το νεογέννητο μωρό της με ένα μπουκάλι νερό…».
Μητσοτάκης: Στήριξη στην εθνική στρατηγική
Διαβεβαιώσεις ότι παραμένει προσηλωμένη στην «εθνική στρατηγική» για το προσφυγικό, παρά τους υψηλούς τόνους της κριτικής της προς την κυβέρνηση, έδωσε χθες η Ν.Δ.
Η Συγγρού προανήγγειλε μάλιστα ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταφέρει στη σύνοδο του ΕΛΚ την απαράδεκτη και ντροπιαστική κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη και θα ζητήσει να υπάρξει απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από την αδιέξοδη κατάσταση που επικρατεί σήμερα.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει να υποστηρίζει την εθνική στρατηγική» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος και ξεκαθάρισε ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. θα στηρίξει στις Βρυξέλλες την εθνική γραμμή όπως διαμορφώθηκε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
«Η θέση της Ν.Δ. για μια εθνική γραμμή στο προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι σταθερή» συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος και υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε ότι το προσφυγικό έχει προσλάβει εθνικές διαστάσεις.
Αντέκρουσε δε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί ακροδεξιάς στροφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το προσφυγικό.
«Εάν αναζητηθεί ευθύνη για το γεγονός ότι έχει πληγωθεί η δυνατότητα εθνικής γραμμής, να μην αναζητηθεί σε αυτό το κτήριο (σ.σ.: στη Συγγρού), αλλά μόνο στο Μαξίμου» είπε ο κ. Κουμουτσάκος και υποστήριξε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είναι που παράγεται «η ένταση και ο διχασμός».
Ο κ. Κουμουτσάκος προανήγγειλε όμως και ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συμμετοχή του -αλλά και στις συναντήσεις του στο πλαίσιο των εργασιών του ΕΛΚ- θα μεταφέρει την απολύτως απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη.
«Πρόκειται για μια κατάσταση που είναι ντροπή για την Ευρώπη, ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο και ντροπή για την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι το αποτέλεσμα μιας «αναποτελεσματικής, ακατάλληλης και ανίκανης κυβέρνησης».
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να μη διαιωνιστεί η σημερινή τραγική κατάσταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη.
«Χωρίς απόφαση, η Ελλάδα θα παραμείνει με κλειστά σύνορα στον Βορρά και ανοιχτές τις εισροές μεταναστών και προσφύγων από την Ανατολή» προειδοποίησε ο κ. Κουμουτσάκος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. ανέφερε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να ταχθεί υπέρ της συνεργασίας της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ωστόσο, αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η συνεργασία με την Ε.Ε. δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στη χρήση απειλών ούτε στη χρήση τελεσιγράφων.
Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα παράσχει πλήρη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ζητήματα άσχετα με το ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού».
Μία ώρα με την Αντζελίνα
Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη γνωστή σταρ του Χόλιγουντ Αντζελίνα Τζολί, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα με την ιδιότητα της «πρέσβειρας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ειδικά στα βόρεια σύνορα. Γνωρίζω ότι επισκεφθήκατε τα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά. Η κατάσταση εκεί είναι καλύτερη. Εχουμε 30.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην ελληνική ενδοχώρα, λόγω ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού» είπε ο κ. Τσίπρας υποδεχόμενος την κα Τζολί.
«Βρίσκομαι εδώ ώστε να ενισχύσω τις προσπάθειες της Υπατης Αρμοστείας και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επισπευσθεί η επείγουσα αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης» δήλωσε η κα Τζολί, για την επίσκεψή της στην Ελλάδα εκ μέρους του ΟΗΕ.
Η κα Τζολί επισκέφθηκε χθες το πρωί το λιμάνι του Πειραιά και το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, όπου συνομίλησε με πρόσφυγες και άκουσε τις ιστορίες τους.
«Αναμένω με ενδιαφέρον να συναντήσω τις αρχές, τους εταίρους και τους εθελοντές που εργάζονται στο πεδίο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες και να διασφαλιστεί η προστασία των ευάλωτων ανθρώπων» σημείωσε.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, θα επαναλάβει τη στήριξη της Υπατης Αρμοστείας προς την Ελλάδα όσον αφορά την προσπάθεια να ενισχυθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ασύλου, να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη διεθνή πρότυπα προστασίας και προσφυγικού δικαίου και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Ε.Ε. σχετικά με τη μετεγκατάσταση και θα εκφράσει την εκτίμησή της για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ελλάδα στους πρόσφυγες.
Η κα Τζολί θα συμμετάσχει στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στη Γενεύη, με θέμα τις νόμιμες οδούς που μπορούν να έχουν οι Σύροι πρόσφυγες, τα προγράμματα επανεγκατάστασης και υποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, τις ιδιωτικές χορηγίες, κ.λπ.
Πηγή: Ναυτεμπορική