Δυστοκία σε Ε.Ε. για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Ενώ η εύθραυστη εκεχειρία τηρούνταν χθες από τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Ανατολική Ουκρανία ύστερα από τις σποραδικές συγκρούσεις της Κυριακής, ένας άλλος «πόλεμος» βρισκόταν σε εξέλιξη – εκείνος των κυρώσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ε.Ε. συνεδρίασαν εκτάκτως χθες στις Βρυξέλλες για να επικυρώσουν το νέο πακέτο κυρώσεων, το οποίο είχε εγκριθεί επί της αρχής στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής.
Η εκ νέου σύγκληση των Ευρωπαίων αντιπροσώπων κατέστη αναγκαία, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις εμφανίστηκαν ανήσυχες για τα πιθανά ρωσικά αντίμετρα και ζητούσαν να ληφθεί υπ’ όψιν η αλλαγή του κλίματος επί τα βελτίω ύστερα από τη συμφωνία ανακωχής μεταξύ του Κιέβου και των ρωσόφωνων αυτονομιστών, η οποία επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή στο Μινσκ.
Αργά το βράδυ, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρ. Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ανακοίνωσε ότι οι νέες κυρώσεις εγκρίθηκαν «τυπικά», αλλά η εφαρμογή τους θα καθυστερήσει «λίγες ημέρες» ώστε «να υπάρξει εκτίμηση για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και για το ειρηνευτικό σχέδιο». Προσέθεσε επίσης ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αναθεωρήσει, εν μέρει ή και συνολικά, τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προειδοποιήσει πως η χώρα του θα αναγκαστεί να απαντήσει με «ασύμμετρα» μέτρα, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα πλήξουν βαριά τις ευρωπαϊκές εταιρείες αερομεταφορών. «Εάν υπάρξουν κυρώσεις εναντίον του ενεργειακού μας τομέα ή περαιτέρω περιορισμοί στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, θα απαντήσουμε ασύμμετρα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στην εφημερίδα «Βεντομόστι». Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να απαγορεύσει τη χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου της στις ευρωπαϊκές αερογραμμές, κάτι που, κατά την εκτίμησή του, θα οδηγήσει «πολλές από αυτές» σε χρεοκοπία, αυξάνοντας κατά πολύ τη διάρκεια και το κόστος των πτήσεων.
Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το κυριότερο από τα νέα μέτρα που επρόκειτο να εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι αφορούσε τον περιορισμό της δυνατότητα δανεισμού ενεργειακών γιγάντων της Ρωσίας, όπως η εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom και οι πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Transneft.
Στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, πραγματοποίησε χθες το πρωί αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Μαριούπολη, σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας του Κιέβου απέναντι στους αυτονομιστές. «Διέταξα τις ένοπλες δυνάμεις να ενισχύσουν την άμυνα της Μαριούπολης με πυροβόλα, πυραύλους, τεθωρακισμένα, αντιαρματικά όπλα και αεροπορική κάλυψη», δήλωσε ο Ποροσένκο μιλώντας σε μεταλλεργάτες στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας. «Η Μαριούπολη είναι ουκρανική γη και δεν πρόκειται ποτέ να την εγκαταλείψουμε», τόνισε ο Ποροσένκο. Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι 1.200 αιχμάλωτοι των ανταρτών απελευθερώθηκαν το τελευταίο τετραήμερο.
Η ανακωχή άρχισε να εφαρμόζεται το απόγευμα της Παρασκευής, αλλά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη και συγκρούσεις στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, προπυργίου των αυτονομιστών.
Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να θέσει τέλος στις βιαιοπραγίες και στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν τάγματα εθελοντών, τα οποία πολεμούν στο πλευρό των τακτικών ενόπλων δυνάμεων, σε βάρος των αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας.
«Οι ουκρανικές αρχές δεν πρέπει να αναπαράγουν τις παράνομες ενέργειες και τις βιαιοπραγίες που διαπράττονται κυρίως σε περιοχές τις οποίες στο παρελθόν έλεγχαν οι αυτονομιστές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι, ο οποίος συναντήθηκε στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ.