ΔΤ: Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής και όλους τους Έλληνες Βουλευτές για το πολιτικά και κοινωνικά κρίσιμο θέμα των δανείων των παλιννοστούντων και το ταμείο του νόμου 128/75

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας, το Κόμμα Ελλήνων Δανειοληπτών (Κ.ΕΛ.ΔΑ.) και το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.),

προσπαθώντας να σπάσουν τον “κλοιό της σιωπής” που αυτή τη στιγμή επικρατεί στα ΜΜΕ και στους πολιτικούς χώρους για ό,τι αφορά θέματα που εμπλέκουν τις Τράπεζες ή μεγάλα πολιτικά προβλήματα,

κοινοποίησαν τη συνημμένη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής και ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες Βουλευτές, σχετικά με το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών των κατοικιών των παλιννοστούντων και το θέμα του ταμείου του νόμου 128/75 και των κεφαλαίων του, που παραμένει ιδιαίτερα ασαφές.

Τα ερωτήματα της επιστολής είναι πολλά και κρίσιμα:

Γιατί αποκρύπτονται από τη δημοσιότητα τα στοιχεία για το ταμείο του νόμου 128/75;

Σε τι ύψος φτάνουν σήμερα τα αποθεματικά του;

Ποιος το διαχειρίζεται;

Πώς βοηθά -με συγκεκριμένα ποσά και μεθόδους αρωγής- τους Έλληνες πολίτες;

Σε ότι αφορά τους παλιννοστούντες συμπολίτες μας, με τι τρόπο συνέβαλλαν τα 100 εκατομμ. ευρώ (σύμφωνα με τον πρ. Υπουργό Ευκ. Τσακαλώτο) στη διευκόλυνση των δανείων τους;

Αν υπάρχουν παρόμοια ταμεία για την προστασία των παλιννοστούντων συμπολιτών μας, για ποιο λόγο εκβιάζονται σήμερα από τις τράπεζες και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους;

Ζητούμε από το κάθε υπεύθυνο συμπολίτη μας να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της επιστολής και τα θέματα που θίγει και να τα κοινοποιήσει σε γνώση των συμπολιτών μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής (συνημμένο με σφραγίδες και υπογραφές)

ΠΡΟΣ

1) Τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασοϋλα

2) Κυρίες και Κυρίους Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων

ΑΠΟ

1) Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

2) Κ.ΕΛ.ΔΑ Κόμμα Ελλήνων Δανειοληπτών

3) ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – Ε.ΠΑ.Μ

Θέμα: Κατοικίες και επιχειρήσεις Παλιννοστούντων τίθενται σε πλειστηριασμό παρά την υποτιθέμενη “κρατική εγγύηση” και παρά την ύπαρξη “ταμείου υποστήριξης” (Ν.128/1975) από το οποίο θα μπορούσαν να υποστηριχθούν.

Ποια είναι η κρατική βούληση και ποια η θέση των πολιτικών κομμάτων της βουλής και των βουλευτών τους για το πρόβλημα;

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Μετά την κατάρρευση των Σοβιετικών Δημοκρατιών της Ανατολικής Ευρώπης, πολλοί Έλληνες που κατοικούσαν σε αυτές επέστρεψαν στη χώρα μας, οι λεγόμενοι “παλιννοστούντες”. Το ελληνικό Κράτος υποσχέθηκε ότι θα τους ενισχύσει και θα τους υποστηρίξει ώστε να εγκατασταθούν και να εργαστούν στην πατρίδα τους, δίνοντας εντολή στις Τράπεζες να τους παρέχουν μικρά δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά πρώτης κατοικίας για τις οικογένειες των παλιννοστούντων συμπολιτών μας. Μεγάλο ποσοστό των δανείων αυτών έχει επίσης το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι παρέμειναν τα μοναδικά που έλαβαν από τότε οι παλιννοστούντες συμπολίτες μας. Είναι λοιπόν εκ της ίδιας της φύσεως τους δεδομένο ότι τα δάνεια αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν ως δάνεια “στρατηγικών κακοπληρωτών”.

Παρόλα αυτά, ακόμη και πάνω σε αυτά τα μικρά δάνεια στήθηκαν διάφορα “πολιτικά αφηγήματα”, καθώς εκπρόσωποι όλων σχεδόν των πολιτικών παρατάξεων εμφανίστηκαν κατά καιρούς να υπόσχονται ότι τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα “διαμαρτυρηθούν” ποτέ και το Δημόσιο θα τα υποστηρίζει.

Συνεπακόλουθο ήταν η δημιουργία μεγάλης σύγχυσης στους παλιννοστούντες, που καθώς προέρχονταν από σοβιετικού τύπου δημοκρατίες, δεν γνώριζαν σχεδόν τίποτα για τις συνήθεις πρακτικές εξαπάτησης των δανειοληπτών εκ μέρους των ντόπιων τραπεζικών ιδρυμάτων, όπως και για τις λογικές χειραγώγησης δια των υποσχέσεων του πολιτικού κατεστημένου της χώρας μας.

Ακολούθησε η πολυετής οικονομική κρίση που οδήγησε στον οικονομικό μαρασμό αμέτρητους συμπολίτες μας. Αυτή η περίοδος ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τους παλιννοστούντες, πολλοί από τους οποίους αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα κοινωνικής αλλά και επαγγελματικής ένταξης, αφού δεν αναγνωρίζονταν τα πτυχία που είχαν λάβει στις πρώην Σοβιετικές

Δημοκρατίες και εργάζονταν ως επί το πλείστον σε εργασίες ιδιαίτερα χαμηλών αποδοχών και μεγάλης καθημερινής ανασφάλειας. Έτσι τα δάνεια τους, παρόλο που μέχρι τις απαρχές της κρίσης ήταν ενήμερα και εξοφλούνταν εμπρόθεσμα, στη συνέχεια και σταδιακά κατέστη δύσκολο να εξυπηρετηθούν, αν και οι πολιτικές υποσχέσεις διευθέτησής τους συνέχισαν να δίνονται.

Φτάνουμε έτσι στη σημερινή εποχή, στην οποία παρά τις υποσχέσεις και παρά τις υποτιθέμενες κρατικές εγγυήσεις, μεγάλο ποσοστό των δανείων των παλιννοστούντων έχει διαμαρτυρηθεί και τα σπίτια των συμπολιτών μας μπαίνουν σε πλειστηριασμό.

Το ελληνικό Κράτος και ο πολιτικός κόσμος αρνείται τώρα να λάβει τις ευθύνες του και να παράσχει κάλυψη των δανείων, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες με κύρια ανάμεσά τους την έλλειψη κεφαλαίων, παρά την διαρκή χρηματοδότηση που γίνεται σε άλλα τμήματα της κοινωνίας, ειδικά σε εκείνα που αφορούν πρόσωπα και συμφέροντα φιλικά προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Καθιστώντας φανερή την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την υποστήριξη των παλιννοστούντων, παρά τις πολλαπλές και όπως αποδεικνύεται χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις.

Η επιστολή μας αυτή δεν έχει σκοπό καταγγελτικό για την ούτως ή άλλως διαπιστωμένη έλλειψη πολιτικής βούλησης, ούτε αιτούμαστε για το αυτονόητο: Να ανταποκριθείτε δηλαδή στις απαιτήσεις της βουλευτικής σας ιδιότητας και να δραστηριοποιηθείτε πιέζοντας πολιτικά για την υποστήριξη των παλιννοστούντων συμπολιτών μας.

Έχει σκοπό, κυρίως, να σας ενημερώσει για την ύπαρξη ενός τραπεζικού λογαριασμού που νομοθετήθηκε από το 1975, η εισπρακτική λειτουργία του οποίου ακυρώνει την δικαιολογία της έλλειψης κεφαλαίων, μεγιστοποιώντας συνεπώς την πολιτική ευθύνη απέναντι στο θέμα αυτό.

Αναφερόμαστε στο Νόμο 128/1975, ο οποίος, φορολογώντας έμμεσα κάθε δάνειο που δόθηκε έκτοτε και μέχρι σήμερα, δημιούργησε κατά την 45ετία που ακολούθησε ένα Ταμείο “για έκτακτες ανάγκες”. Το Ταμείο αυτό, παρά την έλλειψη πληροφοριών από τις κυβερνήσεις για το ακριβές ποσό που έχει σωρευτεί, υπολογίζεται με βάση διάσπαρτα κατά καιρούς στοιχεία από το υπ. Οικονομικών και την ΤτΕ, ότι πρέπει να φτάνει μέχρι σήμερα σε κεφάλαια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το 2017, στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο πρ. Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρ. βουλευτή κ. Ιωάννη Σαρίδη για το ακριβές υπόλοιπο του τραπεζικού αυτού λογαριασμού, όχι μόνο ομολόγησε την ύπαρξή του αναφέροντας ότι αποτελεί μέρος “καβάτζας” (όπως το αποκάλεσε) της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά πρόσθεσε επίσης ότι έχουν δοθεί 100 εκατομ. ευρώ από το ταμείο αυτό για την “στέγαση των παλιννοστούντων”.

Τα δεδομένα αυτά προκαλούν πλήθος ερωτημάτων: Γιατί αποκρύπτονται από τη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία περί του ταμείου αυτού;

Σε τι ύψος φτάνουν σήμερα τα αποθεματικά του; Ποιος το διαχειρίζεται;

Πώς βοηθά -με συγκεκριμένα ποσά και μεθόδους αρωγής- τους Έλληνες πολίτες;

Σε ό,τι αφορά τους παλιννοστούντες συμπολίτες μας, με τι τρόπο συνέβαλλαν τα 100 εκατομ. ευρώ στην διευκόλυνση των δανείων τους;

Αν υπάρχουν παρόμοια ταμεία για την προστασία των παλιννοστούντων συμπολιτών μας, για ποιο λόγο εκβιάζονται σήμερα από τις τράπεζες και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους;

Τα ερωτήματα αυτά όπως αντιλαμβάνεστε, θέτουν πολλαπλά ζητήματα πολιτικών ευθυνών. Παρέχοντάς σας την διαβεβαίωση ότι θα κινήσουμε το θέμα αυτό με κάθε δυνατό μέσον και τρόπο, σε κάθε επίπεδο όχι μόνο της διοικητικής δομής αλλά και της δημόσιας σφαίρας, σας ζητούμε:

Να θέσετε το θέμα σε γνώση των πολιτικών σχηματισμών στους οποίους συμμετέχετε καθώς και των συνεργατών σας, απαιτώντας από αυτούς την πλήρη διερεύνηση και τη διευθέτησή του.

Να ευαισθητοποιηθείτε για το πρόβλημα των παλιννοστούντων συμπολιτών μας που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και να δράσετε θετικά στην υποστήριξή τους.

Να ζητήσετε να διερευνηθεί το θέμα του ταμείου του νόμου 128/1975 να δημοσιοποιηθούν με πλήρη διαφάνεια τα αποθεματικά του και να τεθούν προς υποστήριξη των συμπολιτών μας και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Εάν η έρευνα αποκαλύψει ατασθαλίες στο υπόλοιπο του τραπεζικού αυτού λογαριασμού, να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες, αστικού ή ποινικού χαρακτήρα.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος και οι πολιτικοί σχηματισμοί του Κόμματος Ελλήνων Δανειοληπτών (Κ.ΕΛ.ΔΑ.) και του ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (Ε.ΠΑ.Μ.), τίθενται στη διάθεσή σας για την διερεύνηση και την διευθέτηση όλων όσων εκτέθηκαν.

Με εκτίμηση

Για τον Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος & το Κόμμα Ελλήνων Δανειοληπτών (Κ.ΕΛ.ΔΑ.), ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Περβανάς

Για το Εννιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο, ο Πρόεδρος Δημήτρης Καζάκης
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής, παραβάλλεται όπως επιδώσει την παρούσα προς τον Κωνσταντίνο Τοσούλα, πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, προς γνώσιν και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας αυτήν ολόκληρη στην έκθεση επίδοσής του.