ΔΤ: ΑΣΑΦΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ

Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2021

Στις 9 Νοεμβρίου 2020, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος κατήγγειλε στο Υπουργείο Οικονομικών, στον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και στον Αναπ. Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, περιστατικό τιτλοποίησης ανεκκαθάριστου χρέους από Τράπεζα προς το Δημόσιο.

Σε απλά ελληνικά, ο Σύλλογος επισήμαινε πως Τράπεζα πήρε χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο για ένα χρέος το οποίο με απόφαση δικαστηρίου (Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ως εφετείο, Ιούλιος 2020) είναι ανεκκαθάριστο, άρα δεν μπορεί και να εξοφληθεί αφού δεν ξέρουμε στην ουσία ποιο είναι. Παρόλα αυτά, η Τράπεζα το τιτλοποίησε χωρίς να ενημερώσει το Δημόσιο για το ασαφές ως όφειλε και, αντίστοιχα, ο μηχανισμός του Δημοσίου ενέκρινε την απαίτηση της Τράπεζας χωρίς έλεγχο για το νόμιμο του χρέους, όπως ήταν υποχρεωμένος από το νόμο, και πλήρωσε το ποσό στην επιχείρηση. Το ασαφές χρέος (που εισέπραξε η Τράπεζα), μετακύλησε στην Εφορία, δηλαδή στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι τελικά θα το πληρώσουν.

Όπως ήταν ίσως αναμενόμενο, οι αρμόδιοι Υπουργοί αδιαφόρησαν για την καταγγελία, που υπονοεί σωρεία παρόμοιων περιστατικών. Στις 16 Μαρτίου 2021, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης έστειλε στον καταγγέλλοντα Σύλλογο μια επιστολή ως απάντηση, την οποία θα βρείτε συνημμένη στο παρών Δελτίο Τύπου.

Θέτουμε την “απάντηση” σε γνώση όλων των συμπολιτών μας και ζητάμε ο καθένας από εμάς, να προσπαθήσει να την αξιολογήσει και να αντιληφθεί με ποιο τρόπο απαντά στην καταγγελία του Συλλόγου. Δυστυχώς πρόκειται για μια γενική ασάφεια εφτά (7) παραγράφων που καλύπτουν κάθε είδος ουσίας κάτω από γραφειοκρατικές ορολογίες που είναι αδύνατον να ελεγχθούν και συνθέτουν μια συνεχή “αποποίηση ευθυνών”.

Παραθέτουμε ως συνημμένο στο παρών ΔΤ την καταγγελία και την “απάντηση” που λάβαμε, για να τα αξιολογήσει ο καθένας από εμάς μόνος του. Καλούμε κάθε συμπολίτη μας, να εξηγήσει πώς απαντούν στην καταγγελία μας και πώς μπορούν να ελεγχθούν ισχυρισμοί όπως ο παρακάτω: “…επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που η καταχώρηση στα βιβλία εισπρακτέων βιβλίων της Δ.Ο.Υ. (ταμειακή βεβαίωση) έχει διενεργηθεί κατόπιν έκδοσης νόμιμου τίτλου είσπραξης κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.δ. 356/1974 ΦΕΚ 90 Α ́ Κ.Ε.Δ.Ε. ή/και των άρθρων 30 και 45 του ν.4174/2013 ΦΕΚ 170 Α Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, όπως ισχύουν, για τη διαγραφή αυτής, απαιτείται η έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης από την ίδια βεβαιούσα (εν ευρεία εννοία) αρχή”.

Θα πρέπει ο καθένας από εμάς να προβληματιστεί και να αντιληφθεί ότι η έννοια της “ατομικής ευθύνης” τον θέτει ως συνυπεύθυνο για το συνεχιζόμενο έγκλημα της κατασπατάλησης των χρημάτων του Έλληνα Πολίτη. Όσο αδιαφορούμε, επιτρέποντας τη συνέχεια της λειτουργίας ενός τέτοιου γραφειοκρατικού συστήματος που δεν μπορεί παρά να συγκαλύπτει με τη χαοτική και ασαφή του δομή τα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος της ελληνικής Οικονομίας, γινόμαστε συνένοχοι σε ένα διαρκές έγκλημα.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών δεν δέχεται τη συνέχεια αυτής της κατάστασης. Συνεχίζουμε και θα εντείνουμε τον αγώνα για την επιβολή ουσιαστικής Δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία. Καλούμε κάθε υγιή κοινωνική και πολιτική δύναμη να σταθεί στο πλάι μας, για να αποτρέψουμε μαζί αυτό που έρχεται, αν επιτρέψουμε σε κάποιους να συνεχίσουν την εκμετάλλευση αυτής της παθογένειας σε βάρος όλων μας.

Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας

ΔΤ-1

ΔΤ-2