Δωρεάν εξετάσεις για τον διαβήτη στη Θεσσαλονίκη 1-2 Νοεμβρίου

Την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν εξετάσεις και να πληροφορηθούν εάν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν ή εάν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη και είναι καλά ρυθμισμένοι, θα έχουν το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο Makedonia Palace!

 

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, στις 10:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00, και την Κυριακή, στις 10:00 – 13:00,  θα διενεργούνται δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) σε όσους το επιθυμούν, προκειμένου αφενός μεν, να εντοπιστούν άτομα με διαβήτη και να παραπεμφθούν στους ιατρούς τους για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση, αφετέρου δε, να διαπιστωθεί εάν οι ήδη πάσχοντες είναι καλά ρυθμισμένοι. Οι μετρήσεις θα γίνονται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με τη λήψη αίματος από το δάκτυλο (μια σταγόνα).

 

Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, στις 16:30 – 21:30, και το Σάββατο 1 Νοεμβρίου, στις 10:00 – 21:15, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Makedonia Palace επιστημονική Ημερίδα για τους ιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας, ενώ την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014, στις 10:30 – 15:00, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για τους ιατρούς, τους επαγγελματίες υγείας και το ευρύ κοινό, στον ίδιο χώρο. Και στις δύο εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες που θα ενημερώσουν τόσο το ιατρικό δυναμικό, όσο και τον πληθυσμό της περιοχής για όλα τα νεότερα δεδομένα γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη, δίνοντας το μήνυμα αισιοδοξίας που προκύπτει από τη μάχη για την αντιμετώπισή του.

 

Το πρόγραμμα της Παρασκευής θα ξεκινήσει στις 16:30 με το Στρογγυλό Τραπέζι «Συνδυασμός αντιδιαβητικών δισκίων με ινσουλίνη ή και GLP-1 ανάλογα», το οποίο θα συντονίσουν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), Καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκός και Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ – Αυστρία) κύριος Σωτήριος Α. Ράπτης και ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.) κύριος Αχιλλέας Α. Τουρκαντώνης.

 

Συζητητές στο Τραπέζι (16:30 – 19:30) θα είναι ο Καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής του Τμήματος Κλινικής και Μοριακής Ενδοκρινολογίας της Α’ Παθολογικής Κλινικής, Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» κύριος Ιωάννης Γ. Γιώβος και ο Παθολόγος, με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (Δ.Ε.Β.Ε.)  κύριος Χρήστος Λ. Σαμπάνης. 

 

Θα ακολουθήσει η Τελετή Έναρξης για τους ιατρούς, τους επαγγελματίες υγείας και το κοινό στις 19:30 – 20:00, την οποία θα προσφωνήσουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι, και η εκδήλωση θα κλείσει με τις Θέσεις – Αντιπαραθέσεις και συζήτηση με το Ακροατήριο (20:00 – 21:30), με θέμα «Το πάνθεον των δυνατοτήτων της αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη σήμερα από την πολιτεία, τους επιστήμονες υγείας και την κοινωνία», με Συντονιστές – Παρουσιαστές – Συζητητές τους Καθηγητές κ. κ. Σωτήριο Α. Ράπτη και Αχιλλέα Α. Τουρκαντώνη.

 

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο διεξαγωγής του Πανελληνίου Προγράμματος Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης τόσο των ιατρών και επαγγελματιών υγείας, όσο και του ευρύτερου κοινού γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη, με τίτλο «Πρόλαβε το Διαβήτη σου και αν έχεις ήδη, αντιμετώπισέ τον σωστά» 2014. 

 

Το Πρόγραμμα διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) και την Ελληνική Ακαδημία Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts – E.A.S.A.), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγείας της E.A.S.A. (E.I.H.), τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, τα κατά τόπους Διαβητολογικά Κέντρα και Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία.

 

Ολόκληρο το Πρόγραμμα διεξάγεται υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) και η επιστημονική Ημερίδα αξιολογείται με δέκα (10) μόρια (CME credits) αμοιβαία αναγνωρίσιμα από την UEMS-EACCME.