Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις και χειρουργική αντιμετώπιση κερατόκωνου για παιδιά με σύνδρομο Down

Δωρεάν διενέργεια ειδικών διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων για κερατόκωνο σε άτομα με σύνδρομο Down και χειρουργική αντιμετώπιση, χωρίς ιατρική αμοιβή, όσων περιπτώσεων κερατόκωνου σε παιδιά με σύνδρομο Down χρήζουν επέμβασης προσφέρει το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica σε συνεργασία με το Σύλλογο Down Ελλάδος.

 

Προϋπόθεση για να γίνει η επέμβαση είναι να πληρούνται οι επιστημονικές προϋποθέσεις γι αυτό, π.χ. το ηλικιακό εύρος ασθενών είναι από 12-19 ετών.

 

Ο κερατόκωνος είναι μία πάθηση των ματιών, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση, αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα. Στην Ελλάδα πλήττει έναν στους 500 ανθρώπους και πιο συχνά τα άτομα με σύνδρομο Down.

 

Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισης στα άτομα με σύνδρομο Down κυμαίνεται από 30 έως 60%, πολλές φορές παραμένει αδιάγνωστος στο πρώιμο στάδιο, λόγω έλλειψης προληπτικών ελέγχων, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της όρασης.

 

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τον χειρουργό οφθαλμίατρο Μίλτο Μπαλίδη και τον καθηγητή οφθαλμολογίας των Πανεπιστημίων της Γενεύης και του Λος Άντζελες Farhad Hafezi, σε ημερίδα που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, στοχεύοντας στην ενημέρωση και αντιμετώπιση του κερατόκωνου στα παιδιά με σύνδρομο Down.

 

Η πάθηση χαρακτηρίζεται από προοδευτική λέπτυνση και αύξηση της καμπυλότητας του κερατοειδούς, ο οποίος αποκτά κωνικό σχήμα και η όραση του ασθενούς χειροτερεύει. Η μείωση της όρασης μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη, ανάλογα με την έκταση της βλάβης.

 

Μία πρωτοποριακή θεραπεία του κερατόκωνου είναι η μέθοδος διασύνδεσης κολλαγόνου (collagen corneal cross linking (C3R/CXL), που χρησιμοποιεί φωτοσυνθετικούς παράγοντες, όπως η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β12) και η υπεριώδης ακτινοβολία UV-A (ultraviolet A).

 

Σε εκτεταμένες πειραματικές μελέτες, οι ερευνητές παρατήρησαν εντυπωσιακή αύξηση της σκληρότητας και της στιβαρότητας του κερατοειδούς, μετά από cross linking. Ουσιαστικά, η θεραπεία με διασύνδεση κολλαγόνου επιτυγχάνει: έλεγχο της κυρτότητας του κερατοειδούς, στιβαρότητα κερατοειδούς, αύξηση ισχύος χιτώνα, σταθεροποίηση εξέλιξης του κερατόκωνου.

 

Η θεραπεία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία (σταγόνες αναισθητικού ενσταλάζονται στον κερατοκωνικό κερατοειδή). Το collagen corneal cross linking (C3R/CXL) είναι η μοναδική θεραπεία στις μέρες μας που δρα στο πραγματικό αίτιο του κερατόκωνου, στοχεύοντας να σταματήσει την εξέλιξη της λέπτυνσης αυτού, προλαμβάνοντας την περίπτωση μεταμόσχευσης κερατοειδούς (κερατοπλαστικής).

 

Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν γυαλιά ή φακούς επαφής (ενδεχομένως να χρειαστεί τροποποίηση της συνταγής των γυαλιών ή των φακών τους). Επίσης, ανάλογα με τον βαθμό του διαθλαστικού σφάλματος μπορεί να εφαρμοστεί θεραπεία με excimer laser ή τοποθέτηση μόνιμων ενδοφακών (φακικοί ενδοφακοί).

 

Οι δύο τελευταίες θεραπευτικές προσεγγίσεις εφαρμόζονται μόνο από απόλυτα εξειδικευμένους διαθλαστικούς χειρουργούς.