ΔΝΤ: Περίοδος χάριτος μέχρι το 2040;

Σύμφωνα με τη εφημερίδα Süddeutsche Zeitung το ΔΝΤ προτείνει να σταματήσει η Ελλάδα την αποπληρωμή δανείων μέχρι το 2040 ή να παγώσει τα επιτόκια, συναντά ωστόσο την αντίδραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΦΩΤΟ: N.KAMM

ΦΩΤΟ: N.KAMM

Επικαλούμενη πηγές από «διαπραγματευτικούς κύκλους» στην Ουάσιγκτον, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει να αποπληρωθούν σταδιακά, από το 2040 μέχρι το 2060, τα δάνεια συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα από τους ευρωπαίους δανειστές της, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, φέρεται να εκτιμά το ΔΝΤ, η συνολική εξυπηρέτηση του χρέους θα περιοριζόταν σταθερά σε ποσοστό κάτω του 15% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ως εναλλακτική λύση, τονίζει η SZ, το Ταμείο προτείνει στους Ευρωπαίους να «παγώσουν» τα επιτόκια για τα ελληνικά δάνεια στα σημερινά επίπεδα του 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα αναλάβουν να καλύψουν τη διαφορά, πληρώνοντας το απαραίτητο ποσό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Σε κάθε περίπτωση, τα ΔΝΤ επιμένει στην απαίτησή του να υλοποιηθούν οι όποιες διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των δανείων στη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή μέχρι το 2018. Μέχρι στιγμής πάντως, το ίδιο το Ταμείο δεν συμμετέχει στο τρίτο μνημόνιο των 86 δις που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015.

«Όχι με μένα» δηλώνει ο Σόιμπλε

H Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι οι προτάσεις του ΔΝΤ προσκρούουν κυρίως στην αντίδραση της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι «με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει» μία τέτοια εξέλιξη. Ο Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο μία αλλαγή του προγράμματος που με τόσο κόπο είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι. «Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι απλώς διατεθειμένος να προβεί σε μικρότερες αλλαγές στα πλαίσια του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί» αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου.

Ανεξάρτητα πάντως από την αντιπαράθεση για το χρέος «οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) θέλουν να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση προς την Αθήνα στην προσεχή συνάντησή τους στις 24 Μαίου». Προϋπόθεση για αυτό παραμένει πάντως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ίδρυση ενός νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπό τον έλεγχο των πιστωτών, καθώς και η θέσπιση του «αυτόματου κόφτη δαπανών» που αφορά μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες στον δημόσιο τομέα, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Σημειώνει μάλιστα, ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Πηγή: Deutsche Welle