ΔΝΤ: κάναμε λάθος στην Ελλάδα (και πάλι!)

Σε ένα γνωστό ελληνικό τραγούδι υπάρχει ο στίχος: “Θεός δεν είμαι για να συγχωρώ”. Θεωρώ ότι εκφράζει απόλυτα τα αισθήματα των ελλήνων που ακούν για πολλοστή φορά τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να λένε ότι έκαναν λάθος αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα και την περικοπή μισθών που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης.

Ο ελληνικός λαός δεν είναι “Θεός” για να “συγχωρεί”. Έχει δει τη ζωή του να γκρεμίζεται, τη χώρα του να καταρρέει, να μένει χωρίς δουλειά, να μην υπάρχει έξοδος και προοπτική, να κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, να μην μπορεί να ταϊσει τα παιδιά του… Πως να δώσει “συγχωροχάρτι” σε στελέχη που κυκλοφορούν με κοστούμι και ύφος χιλίων καρδιναλίων, κάνοντας υποδείξεις στην ελληνική κυβέρνηση και εν τέλει να καθίστανται θύτες ενός πολύχρονου βιασμού ενός ολόκληρου περήφανου λαού!
 
Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ με θέμα: «Η προσαρμογή στις ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης: Πρόοδος, Προκλήσεις και Πολιτικές» αναφέρεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεγάλες περικοπές μισθών που ακολούθησε η Ελλάδα δεν βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα και -πολύ περισσότερο- οδήγησαν σε πτώση την παραγωγικότητα.
 
Οι… ξακουστοί και υποτίθεται ειδικοί αναλυτές του Ταμείου υπογραμμίζουν πως αν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ζώνης του ευρώ έχει γίνει πλεονασματικό η εσωτερική εξισορρόπηση σε ελλειμματικές οικονομίες όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συνοδεύεται από υποτονική δραστηριότητα και πολύ υψηλή ανεργία, κάτι που καθιστά οδυνηρή την προσαρμογή. Οι στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας σημαίνουν ότι τα ποσοστά εργασίας στις ελλειμματικές οικονομίες παραμένουν υψηλά, με εξαίρεση την Ιρλανδία, όπου αυξήθηκε το κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο. Το ΔΝΤ αναφέρει για την Ελλάδα πως η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος προήλθε από τις περικοπές μισθών , αλλά και ότι η πτώση της παραγωγής ήταν πολύ μεγάλη μετά το 2010 γεγονός που σε δεύτερο χρόνο επέδρασε αρνητικά.
 
Υπογραμμίζει δε πως στο διάστημα 2010 -2013 η εξαγωγική επίδοση της Ελλάδος ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την προβλεπόμενη εξωτερική ζήτηση και τις προσαρμογές των τιμών, κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει πως συνδέεται με δομικά προβλήματα, αλλά και με τη φυγή κεφαλαίων στο διάστημα 2011-2012. Το Ταμείο ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να μειώσει τις καθαρές υποχρεώσεις της και να βελτιώσει την καθαρή εξωτερική της θέση και πως απαιτούνται πρόσθετες προσαρμογές για την επίτευξη του διττού στόχου της αποκατάστασης της εξωτερικής ισορροπίας, μέσω βιώσιμου χρέους και διατηρήσιμης ανάπτυξης που θα περιορίσει την ανεργία σε αποδεκτά επίπεδα.
 
Επίσης, η πρόοδος ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές ήταν περιορισμένη, με τις εξαγωγές να ανακάμπτουν, αλλά με το μεταποιητικό τομέα να παραμένει χαμηλότερα από τα προ της κρίσης επίπεδα. Υπό αυτές τις συνθήκες, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ξανά την ανάγκη υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ανακατανομή των πόρων στους εμπορεύσιμους τομείς.
 
Η συνταγή ήταν λάθος από την αρχή. Όμως, κανείς από την ελληνική κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να πει στους συνομιλητές του ότι αν υιοθετηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα, θα οδηγηθεί ένας ολόκληρος λαός στην εξαθλίωση. Τα μέτρα ήταν προς την λάθος μεριά. Αλλά το Βερολίνο δεν “άκουγε”. Μάλλον, θελημένα. Πιθανότατα να ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα για την κακή οικονομική διαχείριση πριν την κρίση, θεωρώντας ότι έτσι θα έστελνε ένα σκληρό μήνυμα στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης. “Δείτε τι έπαθε η Ελλάδα. Ένα από τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης. Σκεφτείτε τι θα πάθει ο δικός σας λαός αν κάνετε τα ίδια…”, θα έλεγε η Φράου Μέρκελ στους ευρωπαίους ομολόγους της, κουνώντας επιδεικτικά το δάχτυλό της. Η Ελλάδα, λοιπόν, θυσιάστηκε… παραδειγματικά. Μόνο, που τώρα που έχουμε φτάσει στο Αμήν και έχουμε κάνει τις διαπιστώσεις, μένει να πατήσουμε γερά στα πόδια μας και να σταθούμε πάλι όρθιοι. Όχι, όμως, με αυτά τα μέτρα. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής… 

 

Του Άγγελου Αγγελίδη
 
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr