ΔΝΤ: Καμία συνάντηση τον Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει με το ελληνικό πρόγραμμα και μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν προγραμματίστηκε καμία συνάντηση για το ελληνικό χρέος στην Ουάσιγκτον, τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα και απαντώντας σε ερώτηση για τις πληροφορίες ότι θα γίνει σύνοδος τον Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος, ο κ. Μάρεϊ δήλωσε ότι «δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει συνάντηση το Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος».
Σε ερώτηση αν το ΔΝΤ έχει ζητήσει να γίνει η σύσκεψη για το θέμα του χρέους, είπε ότι δεν γνωρίζει.
Όσον αφορά την επικείμενη αποστολή της τρόικας, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, ο κ. Μάρεϊ τόνισε ότι θα γίνει αργότερα, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αν στο κλιμάκιο του ΔΝΤ συμμετέχει και ο Πολ Τόμσεν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε επίσης ότι η συνέχιση, ή όχι, ύπαρξης της τρόικας, όταν θα ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση των Ευρωπαίων με την Ελλάδα στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, είναι απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων, υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορώ να σας πω σχετικά με την τρόικα.
Το Ταμείο έχει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 2016. Επικεντρωνόμαστε στην εργασία που έχουμε να κάνουμε ανεξάρτητα από τη δομή και τη μορφή που θα έχει η τρόικα. Αυτό είναι κάτι που αφορά τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς».
Για τα σχέδια και τη στρατηγική του ΔΝΤ και αν συμπεριλαμβάνεται σ΄αυτά και το «κούρεμα» για το χρέος, ο κ. Μάρεϊ επανέλαβε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους για τη «διασφάλιση της βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, για να δοθεί οποιαδήποτε πρόσθετη ελάφρυνση χρειαστεί, ώστε το χρέος να φτάσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, με τον όρο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υλοποίει τις δεσμεύσεις του προγράμματος, όπως είπε.
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα ζήτημα που συζητείται σε κάθε αξιολόγηση και ότι θα συζητηθεί και στην επικείμενη αξιολόγηση.
Επίσης, όταν ο κ. Μάρεϊ ρωτήθηκε για τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων περί «πιθανότητας δημοσιονομικού κενού» στο ελληνικό πρόγραμμα δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΔΝΤ για διασφάλιση της δυνατότητας «πλήρους χρηματοδότησης» του ελληνικού προγράμματος.