ΔΝΤ: Ετοιμοι να συνεργαστούμε με όποια κυβέρνηση προκύψει

Το ΔΝΤ σέβεται τις δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα και δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Γουίλιαμ Μέρι, ο οποίος πρόσθεσε πως το Ταμείο είναι έτοιμο να συζητήσει με όποια κυβέρνηση προκύψει την Κυριακή.

 

Ο κ. Μέρι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς δεν επιθυμούσε να ξεφύγει από το γραπτό κείμενο που είχε μπροστά του και να αναμειχθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις ελληνικές εκλογές. Δεν επιθυμώ, είπε, να προβώ σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως «ανάμειξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

 

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων του «Εθνους» ο κ. Μέρι τόνισε ότι μετά τις εκλογές, το ΔΝΤ αναμένει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τη νέα κυβέρνηση. Όταν τον ρωτήσαμε να μας εξηγήσει τη διαδικασία που τηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις, και για το ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα, το Ταμείο ή η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος απάντησε:

 

«Το ΔΝΤ θα εμπλακεί πλήρως στις συζητήσεις με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής. Ο τοπικός αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα θα μπορούσε να συντονίσει τη διαδικασία».

 

Το «Εθνος» υπέβαλε ερώτηση για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι αν εκλεγεί (στην πρωθυπουργία) δεν θα δεχθεί να μιλήσει με τα στελέχη της τρόικας, αλλά μόνο με τα αφεντικά τους. Για να αποφύγει να απαντήσει, ο κ. Μέρι είπε ότι είναι «τελείως υποθετικό (το ερώτημα)» και απέφυγε οποιονδήποτε άλλο σχόλιο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:

 

Ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα θα επιχειρήσει να συναντήσει τους νέους συνομιλητές του Ταμείου από τη νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή. Εάν η απάντηση είναι αρνητική τότε το Ταμείο θα υιοθετήσει τη στάση που υιοθέτησε με την Ουγγαρία. Θα κάνει ένα βήμα πίσω και θα περιμένει την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης ή την επιστολή με την οποία θα ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση ο τερματισμός του Προγράμματος και των δόσεων που έχουν απομείνει.

 

Πάντως, το ΔΝΤ έχει Πρόγραμμα για την Ελλάδα, και θα ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση, είτε είναι του κ. Τσίπρα είτε του κ. Σαμαρά, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της Εκτης Επιθεώρησης. Η συνέχιση ή όχι των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την απάντηση του νέου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πηγή εκτός Ταμείου, το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αλλάξει το Πρόγραμμά του, το οποίο «τρέχει» μέχρι το 2016.

 

Κατά τα άλλα, το Ταμείο δεν θεωρεί ως «πιθανό ενδεχόμενο» το Grexit. Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΔΝΤ έχει εξετάσει τις επιπτώσεις της πιθανότητας της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, τόνισε ότι «δεν το θεωρούμε ως πιθανό ενδεχόμενο».

 

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απάντησε και σε ερώτημα που αφορούσε την πιθανότητα πραγματοποίησης μιας διεθνούς διάσκεψης για το ελληνικό χρέος. Είπε ότι «μια αναδιάρθρωση χρέους είναι σοβαρή υπόθεση» και -όπως είπε και η κ. Λαγκάρντ στην Ιρλανδία- «μια αναδιάρθρωση θα έχει συνέπειες».

 

Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, συνέχισε, κυκλοφορεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Αποστολή του ΔΝΤ και με βάση αυτή την έκθεση προκύπτει εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.

 

Πηγή: Έθνος