Διχασμένες οι ΗΠΑ για την «μαύρη οργή»

Χωρισμένη στα δυο μοιάζει η Αμερική λίγες ώρες μετά τη δικαστική απόφαση που «πυρπόλησε» το Μισούρι. Την ίδια στιγμή που το κύμα της μαύρης οργής εξαπλώνεται κατά μήκος των Ηνωμένων Πολιτειών, εκατοντάδες Αμερικανοί απαντούν με ρατσιστικό παραλήρημα παρομοιάζοντας τις διαμαρτυρίες των μαύρων διαδηλωτών με…. κινήσεις χιμπατζήδων.

 

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά για τις νέες αναταραχές της μαύρης Αμερικής ήταν η απόφαση του δικαστηρίου να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο 18χρονο μαύρο Μάικλ Μπράουν. Τότε, είχαν ξεσπάσει και πάλι επεισόδια, ωστόσο ήταν πολύ μικρότερης έντασης σε σχέση με εκείνα που σημειώνονται από χθες το βράδυ σε περίπου «1.000 γειτονιές» των ΗΠΑ, αρχής γενομένης από τον τόπο του εγκλήματος, το Φέρκιουσον του Μιζούρι. 

Στη διάρκεια της νύκτας, οργισμένα πλήθη πυρπόλησαν κτίρια και αυτοκίνητα και λεηλάτησαν επιχειρήσεις, ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης. Ταραχές σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας και στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Σιάτλ, το Λος Άντζελες, το Όκλαντ, και την Ουάσινγκτον, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 61 συλλήψεις.

Μολονότι δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις Τζον Μπέλμαρ δήλωσε πως οι ταραχές που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας και οι οποίες συνεχίζονται ήταν «πολύ χειρότερες» από τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει αμέσως μετά τον πυροβολισμό του 18χρονου από τον αστυνομικό στις 9 Αυγούστου.

 

Δώδεκα κτίρια στο Φέργκιουσον πυρπολήθηκαν και η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης εναντίον των διαδηλωτών. Τα σχολεία στο Φέργκιουσον και τις γύρω μικρότερες πόλεις ανακοίνωσαν πως δεν θα ανοίξουν σήμερα. Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να διαδηλώσουν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου στο Κλέιτον του Μιζούρι όπου συνεδρίασε το σώμα των ενόρκων.

 

Για τους μισούς δικαιολογημένες, για κάποιους άλλους υπερβολικές, οι ταραχές έφεραν στην επιφάνεια τα ρατσιστικά ένστικτα πολλών αμερικανών: παρακολουθώντας από τις οθόνες των σπιτιών τους, εκατοντάδες αμερικανοί γέμισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα μίσους κατά των μαύρων συμπολιτών τους. Το hashtag #chimpout, όπου θέμα συζήτησης γίνεται η ομοιότητα της διαμαρτυρίας των μαύρων διαδηλωτών με τον τρόπο που… χοροπηδούν οι χιμπατζήδες έγινε από τα πιο δημοφιλή θέματα συζήτησης στις ΗΠΑ βγάζοντας τον χειρότερο εαυτό των συμμετεχόντων. 

Τι κι αν τόσο η οικογένεια του 18χρονου θύματος όσο και ο Μπαράκ Ομπάμα κάνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση; Η Αμερική φλέγεται και, όπως δείχνει τοι παράδειγμα του Φέργκιουσον, ο πόλεμος των φυλετικών διακρίσεων δεν έληξε το 1865, όταν έληξε ο αμερικανικός εμφύλιος. 

 

Το σκεπτικό της απόφασης 

Ο Ουίλσον στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι έδρασε φοβούμενος για τη ζωή του και εντός των ορίων που προβλέπει η νομοθεσία για την περίπτωση απειλής της αστυνομικού. Κατά την ανακοίνωση της απόφασης, ο εισαγγελέας της κομητείας Σεντ Λιούις, Μπομπ ΜακΚάλοχ ανέφερε ότι οι καταθέσεις μαρτύρων απέκλιναν και ορισμένες από αυτές άλλαξαν όταν έγιναν γνωστά τα ευρήματα των ιατροδικαστών.

 

«Υποχρέωση ενός σώματος ενόρκων είναι να διαχωρίσει τα γεγονότα από τη μυθοπλασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας.

Οι ένορκοι «κατέληξαν ότι δεν υπάρχει ικανός λόγος για τη δίωξη του αστυνομικού Ουίλσον» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «τραγικό θάνατο». Οι δώδεκα ένορκοι, εννέα λευκοί και τρεις μαύροι, συνεδρίασαν επί τρεις περίπου μήνες, διεξάγοντας «εις βάθος έρευνα», εξετάζοντας μάρτυρες, εξέτασαν εκατοντάδες φωτογραφίες και στοιχεία και άκουσαν τις απόψεις τριών ιατροδικαστών.

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή έρευνα για το γεγονός συνεχίζεται, «είναι εξ αρχής ανεξάρτητη σε σχέση με την τοπική έρευνα και έτσι θα παραμείνει».