Διώξεις κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην Τυνησία

Τουλάχιστον 157 οργανώσεις απαγορεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο στην Τυνησία ως ύποπτες για σχέσεις με την τρομοκρατία, είκοσι τζαμιά σφραγίστηκαν επειδή κήρυτταν τον εξτρεμισμό, το ίδιο και ένας τηλεοπτικός σταθμός, ένας ραδιοφωνικός σταθμός και μερικές ιστοσελίδες. Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για δεσμούς με ριζοσπαστικές ομάδες.

Το γεγονός που οδήγησε τις Αρχές της χώρας να λάβουν τόσο αυστηρά μέτρα ήταν η τρομοκρατική επίθεση της 16ης Ιουλίου, η χειρότερη που έχει υποστεί ποτέ ο τυνησιακός στρατός, όταν δεκαπέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν καθώς μοιράζονταν το δείπνο του Ραμαζανιού.

Η Τυνησία, η μόνη Δημοκρατία που προέκυψε από τις αραβικές εξεγέρσεις, μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μπεν Αλι κινείται με αργούς ρυθμούς προς την κατεύθυνση μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.

Ομως, δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις από οπαδούς του ριζοσπαστικού Ισλάμ, που επωφελούνται από το χάος στη γειτονική Λιβύη.

Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός επρόσωπος Νιντάλ Ουερφελί δικαιολόγησε τις διώξεις κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ ως απαραίτητες για την εθνική ασφάλεια και για την ασφάλεια των εκλογών του φθινοπώρου. Αλλά τα μέτρα θυμίζουν την εποχή της δικτατορίας.

«Η κυβέρνηση πρέπει να παίρνει τέτοια μέτρα σε τόσο ευαίσθητους τομείς μόνο αν οι κατηγορίες τους είναι απολύτως βάσιμες και στηριζόμενες σε πραγματικά πειστήρια, προκειμένου να αποφύγουν τους φόβους περί επιστροφής στις καταπιεστικές πολιτικές του Μπεν Αλι», είπε ο αναλυτής Σαλαχεντίν Ζουρτσί.

 

Πηγή: Καθημερινή