Διοικητικό χάος στο ΑΠΘ
Δεν είναι μόνο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κρίνει πως οι εκλογές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι άκυρες και πρέπει να επαναληφθούν.
Δεν είναι μόνο η οικονομική και διοικητική κρίση που βιώνει το ΑΠΘ όπως ίσως και όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας αλλά και μία εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά από καταγγελίες για την πιθανότητα διαβλητότητας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που έγινε για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών.
Εδώ και μήνες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται μέσα στην περιδίνηση που δημιουργούν δεκάδες μικρά, αλλά και μεγάλα, τυπικά αλλά και ουσιαστικά προβλήματα που ανέδειξε ο νεοεφαρμογείς νόμος για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών στα ΑΕΙ.
Ένα από αυτά , προέκυψε μετά από καταγγελία σχετικά με τον υποψήφιο για την Πρυτανεία Π Μήτκα , ο οποίος ήταν και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Ηλεκρτονικής Διακυβέρνησης , ουσιαστικά δηλαδή υπεύθυνος για τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Το ζήτημα επισημάνθηκε αρχικά αλλά η παραίτηση του κ Μήτκα έγινε τελικά λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν και άλλοι υποψήφιοι για τις πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ.
ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΞΑΝΑ ΚΑΛΠΗ;
Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει , αφού μάλιστα δεν έχει ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, είναι η πρόταση που φέρεται να κάνει και ο κ Γ Παντής -ο οποίος ήταν αρχικά υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές αλλά απορρίφθηκε από το Συμβούλιο του Ιδρύματος-να τεθεί και πάλι στο Αριστοτέλειο η παραδοσιακή κάλπη. “Είναι προτιμότερο να πάμε σε κάλπη αφού για έναν από τους υποψηφίους εκκρεμεί ακόμη η εισαγγελική έρευνα” λέει ο κ Παντής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξελίξεις ο κ Περικλής Μήτκας θα είναι ξανά υποψήφιος για την Πρυτανεία.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα διοίκησης του ΑΠΘ. Όπως εξηγεί ο κ Ανδρέας Γιαννακουδάκης, ¨”η απόφαση του ΣτΕ επαναφέρει την κατάσταση εκεί όπου βρίσκονταν πριν από την εκλογική διαδικασία. Άρα τυπικά ο μέχρι τότε Πρύτανης , ο κ Μυλόπουλος -η απουσία του οποίου από τη διαδικασία επιλογής ήταν τελικά μοιραία- πρέπει ν αναλάβει τα καθήκοντά του προσωρινά μέχρι να γίνουν οι εκλογές”.
Αντί αυτού, μ ένα επείγον έγγραφο από το Υπουργείο Παιδείας τοποθετείται προσωρινός Πρύτανης ο πρώτος τη τάξει αναπληρωτής πρύτανης, Θεόδωρος Λαόπουλος. Μόνο που ο κ Λαόπουλος συμμετείχε στο πρυτανικό σχήμα του οποίου η εκλογή ακυρώθηκε, επισημαίνουν πολλοί από το Πανεπιστήμιο και όχι μόνο.
Όπως προτείνει ο κ Παντής το ΑΠΘ διαθέτει Νομική Επιτροπή, Νομική Σχολή και Σύγκλητο και μπορεί μόνο του να διαμορφώσει τη γνώμη του για την ερμηνεία του νόμου και τη διοίκησή του, γεγονός που μένει τώρα ν αποδειχθεί.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Και στο μεταξύ επειδή οι εξελίξεις τρέχουν , όπως και οι πληροφορίες στους διαδρόμους του Ιδρύματος , δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα να έχουμε και παραιτήσεις δύο τουλάχιστον μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος , ίσως του Προέδρου και του Αντιπροέδρου, γεγονός που έχουν ήδη προτείνει αρκετοί….
Στελίνα Μαργαριτίδου
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr