Δημοσκόπηση του Guardian δίνει 35% στον ΣΥΡΙΖΑ
Η εκλογική μάχη της 25ης Ιανουαρίου απασχολεί εκτός από την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς λαμβάνει όπως σημειώνουν ξένα μέσα ενημέρωσης χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό μέλλον.
Σε άρθρο του ο Guardian εξετάζει τα δεδομένα αναλυτών και δημοσκοπήσεων, λίγες ημέρες πριν οι Έλληνες αποφασίσουν με την ψήφο τους.
Η βρετανική εφημερίδα εξετάζει τα δεδομένα αναλυτών και δημοσκοπήσεων με πέντε βασικά γραφήματα προσπαθώντας να διαβλέψει το ποσοστό που θα λάβει κάθε κόμμα το βράδυ των εκλογών, τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυτοδυναμία, την επιλογή των Ελλήνων προς το ευρώ, την αύξηση της ανεργίας και του χρέους.Με βάση τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 35%, η ΝΔ 31%, στην Τρίτη θέση βρίσκεται το Ποτάμι με 6,5%, ενώ από κοντά ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6%.
Το ΚΚΕ καταγράφει ποσοστό 5,5%, το ΠΑΣΟΚ 5%, ενώ οριακά εντός βουλής βρίσκονται το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου και οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου (3%).
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα αν και η πρώτη θέση έχει ξεκαθαρίσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς αν θα κατακτήσει την αυτοδυναμία.
Σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα, αν ο Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός στην ηλικία των 40 ετών, θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας.
Η μέση ηλικία των Ελλήνων πρωθυπουργών από το 1974 είναι τα 64 έτη.
Επίσης θα είναι ο έκτος πρωθυπουργός που αναλαμβάνει καθήκοντα, από το 2005, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Γερμανίας η Angela Merkel.
Πρόκειται για τις περισσότερες εναλλαγές στην εξουσία από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης.
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι εκλογές έχουν εμπλακεί περισσότερο με την οικονομία και λιγότερο με την πολιτική. Οι φήμες περί Grexit ολοένα και περισσότερο φουντώνουν τη στιγμή που οι αναλυτές συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως το 2015 δεν είναι 2012 και οι πιθανότητες μετάδοσης της κρίσης μοιάζουν να είναι ελάχιστες.
Σχολιάζοντας την ανεργία σημειώνει ότι το 2001, η ανεργία στην Ελλάδα ήταν κοντά στο 11%, το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.
Στο ζενίθ της κρίσης το ένα τέταρτο των Ελλήνων βρέθηκε στα δίκτυα της ανεργίας, ενώ η ανεργία των νέων εκτοξεύτηκε στο 60%.