Δήμος Θεσσαλονίκης: Βοηθά 1.400 απόρους να κάνουν Χριστούγεννα
Χείρα βοηθείας προς εκατοντάδες ανθρώπους που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες τείνει ο δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου θα βοηθήσουν περισσότερα από 1.400 άτομα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας να περάσουν τις ημέρες των εορτών, προσφέροντας σε αυτά βασικά είδη διατροφής, που τα έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη.
Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσονται για τη στήριξη και την ανακούφιση κοινωνικά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, που βιώνουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες, την παραμονή των Χριστουγέννων πρόκειται να οργανωθεί ένα μεγάλο γιορτινό τραπέζι.
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στρωθεί για 700 ανθρώπους στο χώρο της Φοιτητικής Λέσχης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με το γεύμα ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσει να δημιουργήσει για τους ανθρώπους αυτούς, που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα, μία γιορτινή ατμόσφαιρα μέσα από ένα ψυχαγωγικό και μουσικό πρόγραμμα.
ΠΑΚΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξάλλου θα βοηθήσει και επιπλέον 700 απόρους να στρώσουν το δικό τους τραπέζι, προσφέροντάς τους πακέτα με όλα τα απαραίτητα τρόφιμα, για να προετοιμάσουν χριστουγεννιάτικα γεύματα στο σπίτι τους.
Τα πακέτα με τα τρόφιμα θα μοιραστούν λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, που στεγάζονται στο κτίριο της οδού Μοναστηρίου 53-55, αλλά και από τις κατά τόπους δημοτικές κοινότητες.
«Έχουμε υποχρέωση να στρέψουμε το βλέμμα στα παιδιά, στους ηλικιωμένους και σε όσους συνανθρώπους μας έχουν την ανάγκη μας. Στο πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει την ενεργή στήριξη και ενίσχυση των ευπαθών ομάδων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες με στόχο την ανακούφισή τους», υπογράμμισε η κυρία Γούλα.
ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Οι κοινωνικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να διευρυνθούν από το νέο έτος, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Μπουτάρης κατά την παρουσίαση του δημοτικού προϋπολογισμού για το 2015.
«Η βαρύτητα του προϋπολογισμού για το 2015, όπως και αυτών των προηγούμενων ετών, πέφτει στις δράσεις της κοινωνικής πολιτικής. Όχι μόνον διατηρούμε όλες τις κοινωνικές δομές των προηγούμενων ετών, αλλά τις ενισχύουμε με τη δημιουργία νέων, όπως είναι η επέκταση του υπνωτηρίου αστέγων με τον απαραίτητο νέο εξοπλισμό του και η προσφορά συσσιτίων απόρων μη και τα Σαββατοκύριακα. Επιπλέον αυξάνονται οι δαπάνες για κατασκηνώσεις ατόμων με αναπηρίες και για εξοπλισμό ιατρείων κοινωνικής πρόνοιας, όπως αυξάνονται και οι επιχορηγήσεις των νομικών μας προσώπων για τη δημιουργία κοινωνικών ιατρείων και κοινωνικών παντοπωλείων σε κάθε κοινότητα», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει το καθημερινό τραπέζι σε περίπου 770 άπορους. Ειδικότερα 350 άποροι από τις περιοχές της πρώτης και της δεύτερης δημοτικής κοινότητας συμμετέχουν σε καθημερινή βάση στο συσσίτιο που οργανώνεται στο κτίριο της οδού Αμύντα. Από περίπου 100 άποροι σιτίζονται στην τέταρτη και στην πέμπτη κοινότητα, ενώ το συσσίτιο που οργανώνεται στην τρίτη δημοτική κοινότητα απευθύνεται σε 60 άπορα άτομα. Στη λίστα των κοινωνικών δράσεων του δήμου Θεσσαλονίκης προστίθεται ακόμη ένα συσσίτιο για 100 άτομα σε κτίριο επί της οδού Ειρήνης 4.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν μέσα στο νέο έτος τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πολιτικής θα είναι αυξημένα σε σχέση με αυτά του τρέχοντος έτους κατά περίπου 805.500 ευρώ.
Ειδικότερα οι δαπάνες σίτισης και περίθαλψης εμφανίζονται αυξημένες κατά περίπου 289.500 ευρώ, τα έξοδα λειτουργίας κατασκηνώσεων είναι υψηλότερα κατά 35.000 ευρώ και οι κωδικοί που αντιστοιχούν στις δαπάνες για τον εξοπλισμό κτιρίων κοινωνικής πρόνοιας ενισχύθηκαν κατά περίπου 481.000 ευρώ.
Όχι μόνον διατηρούμε όλες τις κοινωνικές δομές των προηγούμενων ετών, αλλά τις ενισχύουμε με τη δημιουργία νέων, όπως είναι η επέκταση του υπνωτηρίου αστέγων με τον απαραίτητο νέο εξοπλισμό του και η προσφορά συσσιτίων απόρων ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Επιπλέον αυξάνονται οι δαπάνες για κατασκηνώσεις ατόμων με αναπηρίες και για εξοπλισμό ιατρείων κοινωνικής πρόνοιας, όπως αυξάνονται και οι επιχορηγήσεις των νομικών μας προσώπων για τη δημιουργία κοινωνικών ιατρείων και κοινωνικών παντοπωλείων σε κάθε κοινότητα
Προωθείται η δράση της ανταποδοτικής κοινωνικής κατοικίας
Σε ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά την προώθηση της δράσης της λεγόμενης ανταποδοτικής κοινωνικής κατοικίας, σχεδιάζει να συμμετάσχει ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Όπως εξήγησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, η πρόταση χρηματοδότησης της δράσης θα υποβληθεί από την Πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με εταίρους τους δήμους Θεσσαλονίκης και Αθηναίων. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί από τη Γενική Γραμματεία’Ερευνας και Τεχνολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος ακαδημαϊκής έρευνας στους τομείς προτεραιότητας «Διαφορετικότητα, ανισότητες και κοινωνική ενσωμάτωση» του χρηματοδοτικού μηχανισμού του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου 2009-2014.
Στο πλαίσιο της ανταποδοτικής κοινωνικής κατοικίας ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία παραμένουν κενά για μεγάλο διάστημα, θα έχουν την ευκαιρία να τα εκμισθώσουν έναντι χαμηλού αντιτίμου στο δήμο. Η δυνατότητα αυτή θεωρείται ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών διαμερισμάτων, που σήμερα βρίσκονται στην εξαιρετικά δυσμενή θέση να καταβάλουν υψηλά τέλη και φόρους στην πολιτεία, για να τα διατηρήσουν στην κατοχή τους, έστω κι αν αυτά παραμένουν κενά, χωρίς να είναι δυνατή η αποδοτική αξιοποίηση ή η εκποίησή τους.
Τα διαμερίσματα αυτά, που θα έχουν ενοικιαστεί στο δήμο έναντι χαμηλού αντιτίμου, θα διατίθενται σε άτομα ή και σε οικογένειες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή στέγασή τους, όπως για παράδειγμα σε ανέργους, σε απόρους, σε μετανάστες, σε χαμηλοσυνταξιούχους ή σε φοιτητές.
Την ίδια ώρα οι αρχικοί ιδιοκτήτες που θα έχουν μισθώσει τα ακίνητά τους στο δήμο θα καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες σε ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας, όπως σε ηλικιωμένους, σε μονογονεϊκές ή σε οικογένειες μεταναστών αλλά και σε άτομα με ασθένειες που τα καθιστούν αδύναμα.
Για το σχεδιασμό της δράσης αυτής με σαφήνεια και πληρότητα θα εκπονηθεί μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει και έρευνα πεδίου. Η συμβολή του δήμου Θεσσαλονίκης στο ερευνητικό εργο εχει να κάνει με την ανάθεση σε εξειδικευμένους κοινωνικούς επιστήμονες της έρευνας πεδίου που θα απαιτηθεί, καθώς και με τη συμμετοχή σε ομάδες εργασίας, οι οποίες θα ασχοληθούν με το σχεδιασμό των δράσεων που θα υλοποιηθούν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Ο προϋπολογισμός του έργου σε ό,τι αφορά το δήμο Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται στο ύψος των 15.000 ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας. Το θέμα που αφορά τη συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης στο συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.
ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ
Η διεύρυνση των δομών των συσσιτίων είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους που έχει θέσει για το νέο έτος η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης.
Σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης, μέσα από τις δομές που έχει αναπτύξει, προσφέρει το καθημερινό τραπέζι σε περίπου 770 άπορους. Ειδικότερα 350 άποροι από τις περιοχές της πρώτης και της δεύτερης δημοτικής κοινότητας συμμετέχουν σε καθημερινή βάση στο συσσίτιο που οργανώνεται στο κτίριο της οδού Αμύντα. Από περίπου 100 άποροι σιτίζονται στην τέταρτη και στην πέμπτη κοινότητα, ενώ το συσσίτιο που οργανώνεται στην τρίτη δημοτική κοινότητα απευθύνεται σε 60 άπορα άτομα. Στη λίστα των κοινωνικών δράσεων του δήμου Θεσσαλονίκης προστίθεται ακόμη ένα συσσίτιο για 100 άτομα σε κτίριο επί της οδού Ειρήνης 4. Εξάλλου η καθημερινή σίτιση επιπλέον 60 ατόμων που μένουν στην περιοχή της Τριανδρίας διασφαλίζεται μέσω του προγράμματος «Θεσσαλονίκης Φιλέματα».
Σε 200 ανέρχονται οι άπορες οικογένειες που εξυπηρετούνται μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου, το οποίο λειτουργεί επί της οδού Μοναστηρίου 124, ενώ, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου προσφέρουν κατά μέσο όρο κάθε μήνα περίπου 200 πακέτα με τρόφιμα σε ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας.
Μόλις πρόσφατα εξάλλου το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να δώσει την έγκριση του για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ώστε να διασφαλιστεί ένα ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών σίτισης δεκάδων αστέγων.
ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου η διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του δήμου Θεσσαλονίκης θα οργανώσει χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά και για άτομα με αναπηρίες στο χώρο του νέου δημαρχιακού μεγάρου. Τα παιδιά στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορες δράσεις δημιουργικής έκφρασης και ψυχαγωγίας.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΙΑ 600 ΑΣΤΕΓΟΥΣ
Καταφύγιο για 600 και πλέον ανθρώπους αποτέλεσε κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του το υπνωτήριο αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13.
Η συντριπτική πλειονότητα των αστέγων που απευθύνθηκαν στην κοινωνική δομή του δήμου είναΓΕλληνες που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση. Στο υπνωτήριο φιλοξενήθηκαν μόλις 78 άτομα από ξένες χώρες και κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και το Πακιστάν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης 58 άτομα αποχώρησαν από τον ξενώνα, καθώς βρήκαν εργασία και κατοικία. Το υπνωτήριο παρέχει στους αστέγους προσωρινή φιλοξενία από τις 7 κάθε βράδυ μέχρι τις 9 το επόμενο πρωί όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Παράλληλα για τη φροντίδα των αστέγων ο δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργεί από τον περασμένο Μάιο και κέντρο ημερήσιας υποδοχής, επί της οδού Μοναστηρίου 62. Το κέντρο ημερήσιας φροντίδας σε μηνιαία βάση δέχεται περίπου 1.500 επισκέψεις, ενώ τα άτομα που έχουν εξυπηρετηθεί μέσω της συγκεκριμένης δομής ανέρχονται σε 448. Το κέντρο αυτό λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ, παρέχοντας στους αστέγους κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και τη δυνατότητα φροντίδας της ατομικής υγιεινής τους. Ακόμη οι φιλοξενούμενοι της δομής έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Πηγή: Εφημερίδα Θεσσαλονίκη