Δήμος Θεσσαλονίκης: Ρίχνει 7,25 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών στη σχολική στέγη

Με εργολαβίες, ύψους άνω των 7,25 εκατ. ευρώ, να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στον ευαίσθητο τομέα της σχολικής στέγης αρχίζει σήμερα το νέο διδακτικό έτος για τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Πριν από την εκπνοή του τρέχοντος έτους αναμένεται να παραδοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς η νέα πτέρυγα που κατασκευάζεται μέσω του ΕΣΠΑ στο 4ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, το οποίο στεγάζεται επί της οδού Δελφών 150. Πρόκειται για ένα έργο, κόστους 1,65 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δώσει λύση στα στεγαστικά προβλήματα του σχολείου. Με την ολοκλήρωση των έργων το 4ο δημοτικό πρόκειται να στεγάσει πέντε νέες αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα ξένων γλωσσών, δύο εργαστήρια, βιβλιοθήκη, κουζίνα και τραπεζαρία, ακόμη και ιατρείο.

Το 4ο δημοτικό βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης περίπου 2.440 τ.μ, στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τη Δελφών, την Κατσάλη και τη Γαρέφη, με την είσοδο του να βρίσκεται επί της οδού Δελφών 150. Η νέα πτέρυγα που κατασκευάζεται βρίσκεται σε επαφή με το υφιστάμενο κτίριο στη νότια πλευρά του οικοπέδου.

Στο πλαίσιο του έργου αυτού γίνονται ακόμη εκτεταμένες εργασίες για τη συντήρηση του υφιστάμενου διδακτηρίου αλλά και παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου του σχολείου. Μεταξύ άλλων διαμορφώνεται και μία ανεξάρτητη είσοδος προς την πλευρά της Δελφών, η οποία θα εξυπηρετεί αποκλειστικά την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ώστε αυτή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ανεξάρτητα από τις ώρες λειτουργίας του σχολείου.

 

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

Σε ένα πιο πράσινο και περισσότερο φιλόξενο περιβάλλον θα παρακολουθούν από φέτος την εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές τριών σχολικών συγκροτημάτων της πόλης, όπου ολοκληρώθηκαν από το δήμο Θεσσαλονίκης εργασίες ανάπλασης στις σχολικές αυλές, συνολικού κόστους άνω των 600.000 ευρώ.

Η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κήπου και η ενίσχυση του πρασίνου, που μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, ξεχωρίζουν μεταξύ των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν στην αυλή των 37ου και 41ου νηπιαγωγείων, τα οποία λειτουργούν επί της οδού Κολωνιάρη στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Νέα όψη απέκτησε και ο αύλειος χώρος του σχολικού συγκροτήματος της οδού Αρχαιοτήτων, επίσης στη δεύτερη δημοτική κοινότητα, όπου συστεγάζονται τα 59ο και 60ό δημοτικά σχολεία, καθώς και τα 47ο, 49ο και 57ο νηπιαγωγεία. Η σχολική αυλή χωρίστηκε κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να παίζουν αυτόνομα τα παιδιά διαφορετικών ηλικιών που συνυπάρχουν στο χώρο. Το σχολικό συγκρότημα απέκτησε ένα αμφιθέατρο για μικρές υπαίθριες εκδηλώσεις, ενώ οργανώθηκαν χώροι αθλοπαιδιών και καθιστικών.

Έργα ανάπλασης ολοκληρώθηκαν και στον αύλειο χώρο του 101ου δημοτικού σχολείου, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Βοσπόρου, Αμφιπόλεως, Αμμοχώρου και Αμφίσσης, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας. Στο χώρο δημιουργήθηκαν μεταξύ άλλων ένα αμφιθέατρο για τη φιλοξενία εκδηλώσεων, ένας μικρός εκπαιδευτικός κήπος αλλά και νησίδες πρασίνου.

Πλήρως ανακαινισμένα εξάλλου παραδίδονται από σήμερα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές το 69ο δημοτικό σχολείο, στη συμβολή της οδού Παπαζαφειρίου και Παπαναστασίου, όπως και το 3ο δημοτικό σχολείο Τριανδρίας. Στα σχολεία αυτά εξελίχθηκαν εργασίες συντήρησης μεγάλης κλίμακας στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Το σχολείο που θέλεις είναι στο χέρι σου», ο οποίος διενεργείται με πρωτοβουλία της «Coca Cola Τρία Έψιλον».

Στο μεταξύ οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν ήδη ολοκληρώσει τις μελέτες και βρίσκονται σε αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την προώθηση έργων ανάπλασης και μάλιστα με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού στις αυλές επιπλέον τεσσάρων σχολικών συγκροτημάτων.

 

Παρεμβάσεις προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στον αύλειο χώρο του 1ου γυμνασίου και του 30ού ΓΕΛ, επί της οδού Γενναδίου 53, όπως και στην αυλή του παλιού κτιρίου στο συγκρότημα του «Ευκλείδη». Παράλληλα στα σχέδια του δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται ανάλογα έργα στον αύλειο χώρο του 15ου γυμνασίου και του 15ου λυκείου, επί της Καρόλου Ντηλ, καθώς και του 1ου γυμνασίου και του 18ου ΓΕΛ, επί της Γενναδίου 53, στην Κάτω Τούμπα. Η αυλή του τελευταίου σχολικού συγκροτήματος είναι από τις μεγαλύτερες που διαθέτει σχολείο της Θεσσαλονίκης, καθώς αναπτύσσεται σε έναν χώρο περίπου 10 στρεμμάτων. Σε αυτήν θα τοποθετηθούν δέντρα και πράσινο, θα κατασκευαστούν γήπεδα, αλλά και θα διαμορφωθούν χώροι καθιστικών, ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχολικό περιβάλλον.

Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης εξάλλου είναι οι σχολικές αυλές να ανοίξουν στις γειτονιές, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά, που συχνά στερούνται άλλων διεξόδων, ως χώροι αθλοπαιδιών και αναψυχής ανεξάρτητα από το ωράριο λειτουργίας των σχολείων.

 

ΣΤΑ ΛΥΟΜΕΝΑ ΤΗΣ Μ. ΚΑΛΛΑΣ

 

Στα λυόμενα της Μαρίας Κάλλας, στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, θα παρακολουθούν και κατά τη φετινή χρονιά τα μαθήματά τους τα παιδιά που φοιτούν στο πέμπτο λύκειο, καθώς το παλιό κτίριο της οδού Κριεζώτου, όπου λειτουργούσε το σχολείο μέχρι και πριν από δύο χρόνια, έχει σοβαρά προβλήματα στατικότητας. 

 

Εξάλλου στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κριεζώτου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα μεγάλης κλίμακας, που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ με το ποσό των 2,7 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα τα έργα που κατασκευάζονται στο χώρο αφορούν την κατασκευή ενός νέου κτιρίου πλάι στο διατηρητέο που στέγασε κατά το παρελθόν το θρυλικό 5ο γυμνάσιο αρρένων. Η κατασκευή του νέου κτιρίου, η οποία στηρίζεται στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, θεωρήθηκε αναγκαία, ώστε να δοθεί λύση στα στεγαστικά προβλήματα των σχολείων που λειτουργούν στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας προβλέπονται εργασίες και στο ίδιο το διατηρητέο αλλά και παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου του σχολικού συγκροτήματος. Στη χρήση των εκπαιδευτικών και των μαθητών θα αποδοθούν μεταξύ άλλων οκτώ νέες αίθουσες διδασκαλίας, ένας σύγχρονος χώρος εργαστηρίων φυσικής και χημείας, δύο νέοι χώροι εκπαίδευσης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μία βιβλιοθήκη και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

 

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την τοποθέτηση φωτοβολτάίκών συστημάτων σε 48 σχολικά συγκροτήματα, καθώς και σε δύο δημοτικά κτίρια, ώστε αυτά να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα.

Το έργο θα κοστίσει περίπου 1,3 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους άλλωστε θα εξελίσσονται εργολαβίες, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, για επισκευές και συντηρήσεις σε δεκάδες σχολικά συγκροτήματα.

 

Πηγή: Μακεδονία