Δήμος Θεσσαλονίκης: Κάλεσμα ανθρωπιάς κατά της φτώχειας
Κάλεσμα ανθρωπιάς προς τους Θεσσαλονικείς, προκειμένου να ενισχυθούν οι σκοποί του κοινωνικού φαρμακείου αλλά και του κοινωνικού παντοπωλείου, τα οποία δημιούργησε ως δίχτυ προστασίας απέναντι σε όσους ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, απευθύνει ο κεντρικός δήμος.
Το Σάββατο ο δήμος θα προχωρήσει στη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας, όπως λάδι, όσπρια, ρύζι και μακαρόνια ή γάλατα εβαπορέ, στη συμβολή της Αριστοτέλους με τη Βασιλέως Ηρακλείου για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας».
Οι πολίτες καλούνται να προσφέρουν τη βοήθειά τους από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Το συγκεκριμένο κοινωνικό παντοπωλείο στεγάζεται στον 5ο όροφο του κτιρίου κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μοναστηρίου 53-55, παρέχοντας τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης σε άτομα που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και ορισμένες από τις πλέον βασικές ανάγκες τους.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Παράλληλα ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά για διάστημα δύο εβδομάδων στη συλλογή φαρμάκων, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες του κοινωνικού φαρμακείου, το οποίο επίσης δημιούργησε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας».
Ο δήμος απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να προσφέρουν μέχρι και την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου φάρμακα που δεν χρειάζονται, ακόμη κι αν αυτά είναι χρησιμοποιημένα, αρκεί οι ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται στις συσκευασίες να έχουν ορίζοντα πέραν του ενός έτους.
Η συγκέντρωση των φαρμάκων γίνεται στη διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, στον 3ο όροφο του κτιρίου επί της οδού Μοναστηρίου 5355, καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.
Το κοινωνικό φαρμακείο του δήμου Θεσσαλονίκης λειτουργεί στο χώρο του πολυιατρείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Praksis», στη συμβολή της οδού Αρκαδιουπόλεως 1 και Αγίου Δημητρίου. Η δομή καλύπτει ανάγκες φαρμακευτικής περίθαλψης ανθρώπων που αποκλείονται από τη δημόσια υγεία, παρέχοντάς τους δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό πρωτοβάθμιας περίθαλψης και παραφαρμακευτικά προϊόντα.
Κάθε μήνα το κοινωνικό φαρμακείο του δήμου Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι προσφέρει τη βοήθειά του σε περισσότερα από 120 ανασφάλιστα άτομα όλων των ηλικιών.
Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας» ο δήμος Θεσσαλονίκης, συνεργαζόμενος με την «Praksis» και την κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων «Άρσις», προχώρησε στη δημιουργία ενός δικτύου συνολικά οκτώ δομών.
Το δίκτυο περιλαμβάνει εκτός από το κοινωνικό φαρμακείο, το υπνωτήριο και το κέντρο ημερήσιας υποδοχής των αστέγων ένα κοινωνικό παντοπωλείο και έναν δημοτικό λαχανόκηπο, όπως επίσης το γραφείο διαμεσολάβησης, την τράπεζα χρόνου και την παροχή συσσιτίου.
Κοινωνικό παντοπωλείο
Ξεπέρασαν τις 1.100 οι αιτήσεις Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα χτύπησαν το τελευταίο διάστημα την πόρτα των δημοτικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ζητώντας να εξυπηρετηθούν μέσω του δεύτερου κοινωνικού παντοπωλείου, το οποίο λειτουργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης σε χώρο επί της οδού Μοναστηρίου 124.
Το συγκεκριμένο κοινωνικό παντοπωλείο εξυπηρετεί ανά περίοδο περίπου 200 άπορες οικογένειες. Όπως εξήγησε η κυρία Γούλα, οι οικογένειες εναλλάσσονται κάθε έξι μήνες, ώστε η βοήθεια που προσφέρεται να φτάνει περιοδικά σε όλους τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
Μέσω της συγκεκριμένης κοινωνικής δομής οι άπορες οικογένειες έχουν πρόσβαση σε είδη παντοπωλείου, σε κατεψυγμένα προϊόντα, σε είδη οικιακού εξοπλισμού, σε απορρυπαντικά αλλά ακόμη και σε ενδύματα ή και σε παιχνίδια. Οι οικογένειες με τέσσερα και πλέον μέλη μπορούν να προμηθεύονται μηνιαίως προϊόντα αξίας 250 ευρώ. Σε όσες έχουν τρία μέλη προσφέρονται προϊόντα αξίας 200 ευρώ το μήνα, σε αυτές με δύο μέλη προϊόντα 150 ευρώ και στις μονομελείς παρέχονται είδη αξίας 100 ευρώ μηνιαίως.
«Για να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες των συμπολιτών μας, προσπαθούμε διαρκώς να διευρύνουμε τις δομές μας. Πέραν του κοινωνικού παντοπωλείου που λειτουργούμε στην οδό Μοναστηρίου, δημιουργήσαμε οκτώ νέες κοινωνικές δομές σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις. Συγχρόνως λειτουργούμε ως δήμος τράπεζα τροφίμων και ρούχων, η οποία στηρίζεται εν πολλοίς σε δωρεές και χορηγίες», υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης.
Πηγή: Μακεδονία