Δημήτρης Καζάκης: «Τα χειρότερα έρχονται μετά το καλοκαίρι»
Μια νέα κυβέρνηση που θα μπορεί να εφαρμόσει πολιτική για το καλό του λαού και θα αποτινάξει τη δουλοπαροικία του χρέους προτείνει ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου και διακεκριμένος οικονομολόγος, Δημήτρης Καζάκης, στο radio1d.gr, ο οποίος παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.
«Η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει σε όσα ζητήσανε οι δανειστές με την υπογραφή της συμφωνίας στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια κατάπτυστη συμφωνία,με την οποία η κυβέρνηση αναγνωρίζει όχι μόνο το παράνομο χρέος αλλά και ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα πρέπει να γίνουν όσα οι δανειστές αξιώνουν, όπως π.χ. η μείωση του δημοσίου ελλείμματος και η εκποίηση της εθνικής περιουσίας,καθώς και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα από μόνη της, χωρίς να λάβει την έγκριση των δανειστών» δήλωσε ο κ. Καζάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρωινές Κουβέντες» των Πάνου Μπουλιώνη και Κατερίνας Στάμου.
«Η κυβέρνηση δεν τόλμησε καν να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή, καθώς περιέχει όρους που ούτε καν οι προηγούμενες κυβερνήσεις διανοήθηκαν να υπογράψουν, ενώ με την επιβολή της συμφωνίας ουσιαστικά αναγνωρίζει ως θεσμό τους δανειστές, ανώτερο και από την Βουλή των Ελλήνων», πρόσθεσε.
«Προσκυνοχάρτι ο έντιμος συμβιβασμός κυβέρνησης-δανειστών»
«Ραϊτ μπουγιουρντί δηλαδή προσκυνοχάρτι, όπως αυτά που έστειλε ο Ιμπραήμ στους Ελληνες κατά την επανάσταση του 1821 που τους έλεγε προσκυνήστε και θα σας δώσω και προνόμια» χαρακτήρισε ο κ. Καζάκης τα περί προσπάθειας έντιμης συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών.
Για το δημοψήφισμα ο κ. Καζάκης δήλωσε ότι «είμαι υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ακόμη κι αν το ερώτημα είναι στρεβλό διότι θα ξεκινήσει επιτέλους πολιτικός διάλογος στην Ελλάδα μετά από έξι χρόνια που δεν υπήρχε και αν έστω το 30% των πολιτών πει όχι στο ευρώ θα είναι σημαντικό. Οσο για τον Σταύρο Θεοδωράκη που τάσσεται κατά του δημοψηφίσματος γνωρίζω ότι είναι τόσο δημοκράτης όσο και οι τσέπες του Μπόμπολα, από τις οποίες η δημοκρατία ξεχειλίζει. Οσο για τις εγχώριες δημοσκοπήσεις είναι αστείες με τις εταιρίες που διεξάγουν να είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία ώστε να υποστηρίζουν αυτό που θέλει η ιθύνουσα τάξη.
Αντίθετα, όλες οι δημοσκοπήσεις από εταιρίες του εξωτερικού για την Ελλάδα δείχνουν ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν θέλει το ευρώ.
«Τα χειρότερα έρχονται μετά το καλοκαίρι»
«Οι συνέπειες από την κρίση θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερες για τον λαό από τα μέτρα που έλαβαν οι δανειστές και οι κυβερνήσεις αλλά το καλοκαίρι πάνω στα μπάνια του λαού θα περάσει η κυβέρνηση ήσυχα νέα μέτρα, όπως η επιμήκυνση χρέους, δηλαδή να πάρει κανονικά τη σύνταξή του ο δικαιούχος αλλά τα εγγόνια του θα χρωστάνε τα σημερινά χρέη των τραπεζιτών ώστε από τον Σεπτέμβρη να μας αλλάξει τα φώτα», εκτιμά ο κ. Καζάκης.
Οσο για το Βερολίνο, όπως παλιά επί ναζιστικής Κατοχής, συμπεριφέρεται και είναι κατακτητής, αξιώνοντας για παράδειγμα να δοθούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας στην γερμανική κρατική εταιρία Fraport.
Ο κ. Καζάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι προχωρεί σε αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των δανειστών και για αυτό το σκοπό λαμβάνονται μέτρα όπως η άμεση εισφορά επί των αναλήψεων από τραπεζικούς λογαριασμούς και ότι φορτώνει με κρυφά χρέη το κράτος. Π.χ. πώς είναι δυνατόν να εξαφανίστηκαν 120 δισ ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή ότι χάθηκαν 49 δις. ευρώ από τα ταμεία του κράτους αλλά δεν τρέχει και τίποτα; Πρόκειται περί μόχλευσης που σημαίνει ότι πάω στον τοκογλύφο ζητάω ρευστό και του δίνω σε αντάλλαγμα απίστευτα πράγματα όπως τα έσοδα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για δέκα χρόνια ή παραπάνω.
Η απόδοση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας ήταν μια κλοπή με βάση το Σύνταγμα, δήλωσε ο κ. Καζάκης, ο οποίος πρότεινε μάλιστα ότι η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, προχώρησε στη μεταφορά των διαθεσίμων προτού ανακοινωθούν από την κυβέρνηση «Δεν γίνεται ο φτωχός να πεθαίνει και η περιφερειάρχης να διαχειρίζεται όπως θέλει το δημόσιο χρήμα. Επρεπε να την αρπάξει ο εισαγγελέας και να την κλείσει μέσα».
«Δεν υπάρχει αντιπολίτευση σήμερα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ξεμπερδέψαμε με την Δεξιά των απάτριδων, δοσίλογων και ήρθε η ώρα να ξεμπερδέψουμε με την Αριστερά που δεν έχει τσίπα. Τώρα το παιχνίδι είναι στημένο και η τράπουλα μοιρασμένη», σημείωσε.
«Πώς θα διώξουν τον Στουρνάρα όταν δεν διώχνουν τον Γεωργίου;»
Για την τραπεζοκρατία, ο κ. Καζάκης δήλωσε ότι «ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, είναι παιδί των δανειστών και εκτελεί τις εντολές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Αν ήθελε το κράτος να τον ξεφορτωθεί, έπρεπε να έρθει σε ρήξη με τους τοκογλύφους. Όμως, ειλικρινώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα με το τραπεζικό σύστημα και ότι θα προσπαθήσει να κάνει κάτι με τους δανειολήπτες. Αλλωστε, πώς η κυβέρνηση θα διώξει τον Στουρνάρα όταν δεν μπορεί να διώξει τον υπόδικο πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου;».
Ο κ. Καζάκης κατηγόρησε τις τράπεζες ότι επιχειρούν να παγιδεύσουν τους δανειολήπτες στην αναγνώριση των οφειλών τους μέσω της υπαγωγής τους σε προγράμματα περί δήθεν αλληλεγγύης.
Ο ίδιος εισηγείται την εκκαθάριση όλων των συστημικών τραπεζών που όμως θα πρέπει να την κάνει μια άλλη κυβέρνηση και όχι η σημερινή ή κόμματα της σημερινής κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και το ρόλο του εποπτικού ελέγχου των τραπεζών θα μπορούσε να τον αναλάβει φορέας ή άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις απάτες των τραπεζιτών και δεν έχει σταματήσει να τις αποκαλύπτει και να τις κατακρίνει, όπως ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος και ο πρόεδρός του, Χαράλαμπος Περβανάς.
«Παρωνυχίδα του προβλήματος το πάρτι τοκογλυφίας»
Οσο για τα δάνεια ο κ. Καζάκης εκτιμά ότι «δεν γίνεται ο δανειολήπτης να εξοφλεί έξι φορές το κεφάλαιο που δανείστηκε και ότι πρέπει να το πληρώνει μέχρι μιάμισι φορά. Για να επιστρέψουν πίσω χρήμα σε ρευστό οι τράπεζες στους δανειολήπτες είναι δύσκολο αρχικά τόνισε ο οικονομολόγος αλλά μπορούν να βρεθούν άλλοι τρόποι αποζημίωσης, όπως το άνοιγμα ενός αλληλόχρεου λογαριασμού με μηδενικό επιτόκιο».
Ο ίδιος συνέχισε τον συλλογισμό του αναρωτώμενος «μπορεί να μου εξηγήσει κανείς που πήγε το υπόλοιπο των 70 δις. ευρώ που έλαβαν οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα από την αρχή του 2015; Πήγαν σε ξέπλυμα χρήματος με τους τραπεζίτες να είναι μάστορες σε αυτά.
Επομένως, άμεσα εκκαθάριση με εισαγγελική έρευνα και διώξη κατά παντός υπευθύνου και όχι μέσω εταιριών τύπου Blackrock.
Το πάρτι τοκογλυφίας και το σαράφικο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι η παρωνυχίδα του προβλήματος. Το τραπεζικό δίκαιο υποτίθεται ότι βασίζεται στο αγγλικό δίκαιο, που όμως προβλέπει ρητά ότι όταν ο δανειολήπτης οδηγείται σε κατάσταση ανέχειας, ο τραπεζίτης έχει χρέος να προστατέψει και στην τελική να διαγράψει τις οφειλές του. Στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Οσο για τον ενδιάμεσο δημόσιο φορέα για τα κόκκινα δάνεια, αντί οι εισπρακτικές να απειλούν τον δανειολήπτη, θα τον τρέχει η εφορία.
Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει την εξουσία μια πολιτική δύναμη που λέει ότι μας χωρίζουν οι ιδεολογίες αλλά μας ενώνει η πατρίδα», είπε ο κ. Καζάκης, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του.
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr