Δημιουργούν νόμιμο καρτέλ τραπεζικών στελεχών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μια νόμιμη «μαφία» οικονομικών εγκληματιών που θα δρα υπεράνω του νόμου, αλλά με πλήρη νομική κάλυψη δημιουργούν κυβέρνηση, δανειστές και τράπεζες. Και δεν είναι άλλη αυτή η εγκληματική οργάνωση, από τα τραπεζικά στελέχη που θα διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια. Θύματα θα είναι βέβαια οι δανειολήπτες, τους οποίους η κυβέρνηση, για να τους σώσει, τους ρίχνει απροστάτευτους στα πλοκάμια αυτής της εγκληματικής οργάνωσης. Οι νέοι νόμιμοι Αλ Καπόνε και Ντίλιγκερ δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν κυβερνήσεις, βουλευτές, δικαστές και αστυνομικούς για να δρουν απροστάτευτοι και να απολαμβάνουν την ασυλία του νόμου. Όχι. Αυτή η νέα εγκληματική οργάνωση θα έχει εξασφαλίσει εξ αρχής την προστασία του νόμου. Δεν θα τους πειράζει κανείς. Κανείς δεν θα μπορεί να καταθέσει μήνυση εις βάρος, να τους διώξει ποινικά, να σώσει το σπίτι και την επιχείρησή του από τα πλοκάμια της εγκληματικής οργάνωσης. Γιατί θα είναι όλα εντελώς νόμιμα.

Ήδη οι τράπεζες απαιτούν  – και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όταν οι τράπεζες απαιτούν, οι κυβερνήσεις προσκυνούν – η παροχή της νομικής κάλυψης των τραπεζικών στελεχών να μην περιορίζεται στις αναδιαρθρώσεις και στα «κουρέματα» δανείων, όπως συζητείται μέχρι σήμερα, καθώς κρίνεται ότι μόνο αυτή δεν θα είναι επαρκής για την αποτελεσματική – όπως λένε – «διαχείριση» των κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες απαιτούν – και οι Θεσμοί συμφωνούν – η νομική κάλυψη να περιλαμβάνει επίσης τις πωλήσεις δανείων, προκειμένου τα τραπεζικά στελέχη που θα τις υπογράψουν να μην βρεθούν μελλοντικά υπόλογα για το ότι με την κίνηση της πώλησης ζημίωσαν την καθαρή θέση της εταιρείας, αλλά και τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων. Μάλιστα, οι τράπεζες βιάζονται να πετύχουν την πλήρη νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών για πωλήσεις κόκκινων δανείων, καθώς προγραμματίζουν να ξεκινήσουν πωλήσεις προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων από το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Οι πωλήσεις συνιστούν «εργαλείο» απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων εντός χρονοδιαγράμματος, τη στιγμή μάλιστα που οι διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν κυρώσεις στην περίπτωση αστοχιών, σύμφωνα με τα όσα έχει επιβάλλει ο SSM, ο οποίος απειλεί τις διοικήσεις των τραπεζών με ποινές ρυθμιστικές και διοικητικές.

Σε αυτή την παρανομία συνηγορεί φυσικά και πιέζει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε όλους τους τόνους διακηρύσσει την ανάγκη ανάπτυξης μιας λειτουργικής δευτερογενούς αγοράς για τα κόκκινα δάνεια. Άλλωστε η ΤτΕ έχει αναφέρει ότι από την κατά 40 δισ. ευρώ μείωση των κόκκινων δανείων που αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2019, μόνο περίπου 5 δισ. ευρώ θα προέρχονται από πωλήσεις στη δευτερογενή αγορά. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης θα προέλθει από την αναδιάρθρωση των δανείων και τις διαγραφές, όπου και περιοριζόταν μέχρι στιγμής η συζήτηση για την παροχή της νομικής κάλυψης στα τραπεζικά στελέχη. Πλέον συζητείται η διεύρυνση του ακαταδίωκτου και στις πωλήσεις δανείων. Αλλά οι τραπεζίτες δεν σταματούν εδώ. Θέλουν να ισχύσει το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών και για τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα, η συζήτηση έχει περιοριστεί μόνο στις επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες. Προφανώς, θα υπάρξουν αρκετές επιχειρήσεις που θα κριθούν μη βιώσιμες και θα οδηγηθούν σε πτώχευση ύστερα από την αξιολόγηση του δανεισμού και των προοπτικών τους από τις τράπεζες. Κι εκεί πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην μπορούν νόμιμα να αντιδράσουν οι ιδιοκτήτες, οι διοικήσεις και οι μέτοχοι αυτών των επιχειρήσεων.

Όπως έγινε γνωστό, οι δανειστές συμφωνούν ήδη με τη σύσταση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης με θύματα τους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια και υποτίθεται ότι πιέζουν την κυβέρνηση να συμπεριλάβει αυτή την εντολή τους στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό εμπλέκει στη σχετική διαπραγμάτευση όχι μόνο το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά ακόμη και το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να γίνει νόμος του κράτους το πλήρες ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών.

Φυσικά, δεν αναμένεται να υπάρξει ούτε ένας βουλευτής που θα αντιδράσει στις εξοργιστικές απαιτήσεις των τραπεζών και των θεσμών. Θα το δούμε στη Βουλή το σήριαλ. Θα μαλώνουν για άλλα, ώστε να ρίξουν στάχτη στα     μάτια του κόσμου και υπόγεια θα ψηφίσουν – ή θα αφήσουν να ψηφιστεί από τους 153 βουλευτές της κυβέρνησης – ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά ούτε ένας δεν θα κάνει λόγο για την ψήφιση του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών.

Από κει και πέρα όμως υπάρχει ο λαός. Όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι πολίτες που υφίστανται τόσα χρόνια ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση φόρων, μείωση μισθών και συντάξεων, αρπαγή πρώτης κατοικίας, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, φτωχοποίηση εξαθλίωση. Από όλους αυτούς, από ολόκληρο τον ελληνικό λαό δεν θα μπορέσουν να έχουν το ακαταδίωκτο ούτε τα τραπεζικά στελέχη, ούτε οι 300 εθνοπατέρες μας που τους προστατεύουν και τους υπηρετούν. Και δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν από την οργή των Ελλήνων, που θα αποδώσουν δικαιοσύνη όπως μόνο οι λαοί ξέρουν.