Δίκτυο αυτοδιοικητικών: Κίνηση με αριστερό πρόσημο
Η συγκρότηση πανελλαδικού δικτύου αυτοδιοικητικών στελεχών προερχόμενων από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους, καθώς και ανένταχτων, ανακοινώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.
Ο τίτλος του είναι «Δίκτυο εναλλακτικής διακυβέρνησης για τη βιωσιμότητα» και στόχος του η επεξεργασία ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων και λύσεων επί συγκεκριμένων τοπικών προβλημάτων, τις οποίες το Δίκτυο θα υποβάλει προς τις διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών, καθώς και προς την κυβέρνηση.
Τη νέα πρωτοβουλία παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Ανδρέας Κουράκης, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη Γιώργος Αντωνόπουλος. Όπως εξήγησαν, «δεν πρόκειται για πολιτική κίνηση ούτε έχει κομματικά χαρακτηριστικά».
Ο κ. Τρεμόπουλος περιέγραψε την πρωτοβουλία ως «εργαστήριο διαλόγου, ανταλλαγής ιδεών, πρακτικών και συγκεκριμένων εναλλακτικών προτάσεων για την πόλη και την κοινωνία», τονίζοντας ότι «στόχος είναι να δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις, να διευκολύνουμε τη δουλειά των εκλεγμένων».
Υπαινιγμούς κατά του Γιάννη Μπουτάρη άφησε ο κ. Κουράκης. Ο πρώην αντιδήμαρχος σημείωσε ότι «οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση ολοκληρώθηκαν, όπως και στα συλλογικά όργανά της και απομένει μόνον η εκλογή διοίκησης στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).
Οι εκλογές στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) έγιναν ‘γαλαζοπράσινες’, στην περιφέρεια ψάχναμε αν είναι ‘γαλάζιος’ ή όχι ο περιφερειάρχης κ,λπ. Στις εκλογές στην ΚΕΔΕ ελπίζουμε να επικρατήσουν οι ανεξάρτητοι από κομματικούς εναγκαλισμούς, κάτι που δεν έγινε στην ΠΕΔΚΜ, με ολέθρια αποτελέσματα και για τη φυσιογνωμία της παράταξής μας, της ‘Πρωτοβουλίας’, και για το τελικό αποτέλεσμα», είπε ο πρώην αντιδήμαρχος.
Στα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Παύλου Μελά αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σ. Λαζαρίδης, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση των απορριμμάτων και την απόδοση των στρατοπέδων στο δήμο, τονίζοντας πως «έχουμε δύο στρατόπεδα 1.000 στρεμμάτων, για να κάνουμε την ‘παρκούπολη της Θεσσαλονίκης’, που τόσα χρόνια… αποδίδονται στην τοπική κοινωνία αλλά μόνον στα λόγια».
Ως «μία προσπάθεια δικτύωσης ανθρώπων από διαφορετικά κόμματα, πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, με παράλληλες πορείες αλλά όχι ταυτοσημίες» περιέγραψε το Δίκιυο ο κ. Αντωνόπουλος.
Από τα πρώτα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το Δίκτυο είναι η διατύπωση προτάσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η καταγραφή των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις μνημονιακές πολιτικές, το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, το κυκλοφοριακό και τα προβλήματα με τον ΟΑΣΘ.
Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα και η ιδρυτική διακήρυξη μαζί με τα ονόματα 35 αυτοδιοικητικών στελεχών που τη συνυπογράφουν και οι οποίοι προέρχονται σχεδόν από όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Μεταξύ αυτών είναι: η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Μαρία Γιαννακάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, η δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδου κ,ά. Τη διακήρυξη δεν υπογράφουν πάντως αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το δήμο Θεσσαλονίκης.
Πηγή: Μακεδονία