Διεθνής Τύπος: «Οχι πάλι η Ελλάδα – Ξανά ένα καλοκαίρι κρίσης στην Αθήνα;»

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Απανωτά είναι τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για τα όσα συμβαίνουν ξανά στην ελληνική οικονομία. Συνήθως είναι ειρωνικά ή επικριτικά για την κυβέρνηση, χωρίς βεβαίως να γίνεται ανφορά για τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών και τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του αμερικανικού CNN που λέει μεταξύ άλλων: «Όχι πάλι! Η Ελλάδα δεν τα βρίσκει με τους δανειστές».

«Οι δανειστές θέλουν να δουν ένα μενού αξιόπιστων και συγκεκριμένων μέτρων που θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων, χωρίς μηχανισμούς αυτόματης πυροδότησης (αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους του 2018)», έγραψε σύμφωνα με το CNBC ο Wolfgango Piccoli, πρόεδρος της συμβουλευτικής Teneo.

«Αυτό είναι σημαντικό, κυρίως γιατί χωρίς αυτό το προληπτικό πακέτο, οι δανειστές δεν θα είναι πρόθυμοι να συζητήσουν τις προοπτικές ελάφρυνσης χρέους που απαιτεί η Αθήνα και κυρίως το ΔΝΤ, το οποίο οι πιστωτές προσπαθούν να κρατήσουν εντός προγράμματος», πρόσθεσε.

Ο Daniel Morris, υπεύθυνος στρατηγικών επενδύσεων στην BNP Paribas, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι θα βρεθεί κάποιου είδους λύση για να σπάσει ο πάγος. «Έχουμε βρεθεί και κατά το παρελθόν σε αυτό το σημείο και το μοτίβο φαίνεται να είναι πως θα κινηθούμε προς τη διορία καιθα υπάρξει κάποια ανησυχία, αλλά πιστεύω ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό για τους επενδυτές τώρα είναι πως δεν πρόκειται για κάποια επιστροφή στην κρίση της ευρωζώνης όπως το 2011 και το 2012» σημείωσε, προσθέτοντας πως στο τέλος η ευρωζώνη θα έρθει σε κάποιου είδους συμφωνία με την Ελλάδα.

«Ο Τσίπρας πιθανότατα θα είναι σε θέση να πουλήσει στο δικό του κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) οποιοδήποτε σχέδιο για το προληπτικό πακέτο που θα περιλαμβάνει, όπως προτείνει η Αθήνα, οριζόντιες περικοπές 5%. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν θεωρείται αξιόπιστη από το ΔΝΤ και το Βερολίνο. Από την άλλη, οποιοδήποτε σχέδιο θα αναγκάζει την Αθήνα να δεσμευτεί σε εκ των προτέρων νομοθετημένα μέτρα, όπως θέλουν οι δανειστές, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να πουληθεί. Στην περίπτωση αυτή, ο κίνδυνος εκλογών θα αυξηθεί πάλι», προειδοποίησε.

Οι Γερμανοί

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με την DW, αξιολογεί την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα ως  εξής: «Για άλλη μια φορά (ο Αλέξης Τσίπρας) προσπαθεί να μεταφέρει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, από τους υπουργούς Οικονομικών που κάνουν σκληρούς υπολογισμούς στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που είναι πολιτικά διαλλακτικοί». Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Ο Τσίπρας παραμένει Τσίπρας» ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι «Στους χρηματοδότες δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Τσίπρας δεν ήθελε ποτέ να τηρήσει τους όρους του τρίτου προγράμματος στήριξης. Γιατί όμως να προσεγγίσουν τον Τσίπρα και να χρηματοδοτήσουν την ιδεολογικά αριστερή πολιτική του;»

Πολλοί σχολιαστές κάνουν λόγο για την επιστροφή της ελληνικής κρίσης στο προσκήνιο, όπως για παράδειγμα η εφημερίδα Κölner Stadt-Anzeiger. «Εδώ και μήνες η Ελλάδα δίνει μάχη μαζί με τους πιστωτές για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Τώρα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ακυρώθηκε. ‘Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο’ ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την ίδια ώρα στην Αθήνα για άλλη μια φορά τελειώνουν τα χρήματα».

Καλοκαίρι κρίσης

Στο ίδιο ύφος κινείται και η ελβετική εφημερίδαNeue Zürcher Zeitung. «Προάγγελοι ενός καλοκαιριού κρίσης στην Αθήνα» είναι ο τίτλος ενός από τα τρία άρθρα που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα αναφορικά με την Ελλάδα.
«Και πάλι ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου εναντίον του χρόνου. Θα πρέπει να συμφωνήσουν Ελλάδα και θεσμοί ώστε να ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος στήριξης. Διαφορετικά η Αθήνα θα έχει το αργότερο τον Ιούλιο σοβαρές δυσκολίες πληρωμής».

Στη συνέχει ο αρθρογράφος επισημαίνει, ότι η Ευρώπη μπορεί να ζήσει κάτι σαν déjà-vu αυτό το καλοκαίρι: «Δε φαίνεται να αποκλείεται μια επανέκδοση του ελληνικού δράματος που το περασμένο καλοκαίρι κράτησε για μήνες την Ευρώπη με κομμένη την ανάσα. Ωστόσο όλοι οι συμμετέχοντες έχουν κίνητρο να κάνουν παραχωρήσεις. Εν όψει του δημοψηφίσματος για το Brexit στις 23 Ιουνίου, η ΕΕ δεν θα θέλει να διακινδυνεύσει μια κλιμάκωση. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης μια λύση στη ‘διαμάχη της λιτότητας’. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα υπάρξουν συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους. Ο Τσίπρας θα ήθελε πάρα πολύ να δημιουργήσει το προφίλ του αρχηγού κράτους που απελευθερώνει την Ελλάδα από παλιά οικονομικά βάρη. Επομένως υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να αντιμετωπιστεί η και πάλι αναδυόμενη κρίση με έναν συμβιβασμό – ακόμη και αν αυτό γίνει σε έκτακτη σύνοδο που θα συγκληθεί αργότερα στις Βρυξέλλες».

Χυλόπιτα στον Τσίπρα

Πιο σκληρά λόγια βρίσκει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Η Μέρκελ έριξε χυλόπιτα στον Τσίπρα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος. Στο άρθρο ο δημοσιογράφος διαπιστώνει, ότι «Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν θέλουν να διαμεσολαβήσουν στη διαμάχη με την τρόικα. Μέσα στην ανάγκη του ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το τηλέφωνο και κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών λόγω ελάχιστων πιθανοτήτων συμφωνίας, ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ωστόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν κρίνει απαραίτητο να κάνει το ελληνικό οικονομικό δράμα πάλι θέμα πρώτης προτεραιότητας».

Τέλος, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung καταλήγει σε ένα πιο μετριοπαθές συμπέρασμα. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να υποχωρήσουν. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να περάσει από τη βουλή τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Οι πιστωτές από την άλλη πλευρά πρέπει να σταματήσουν να φορτώνουν στην Αθήνα επιπλέον έκτακτα προγράμματα λιτότητας που έχουν μόνο ένα σκοπό: οι ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν έτσι να διασφαλίσουν το ΔΝΤ ως δανειοδότη. Όποιος το θέλει όμως αυτό πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί και ελαφρύνσεις».